Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Κοινωνικές ανισότητες από την ατολμία της κυβέρνησης- ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ

Published

on

 

Τα ζητήματα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, κυριαρχούν στην επικαιρότητα, καθώς καθημερινά, επηρεάζουν τα νοικοκυριά όλης της χώρας.

Η κρίση στην Ουκρανία, επιδεινώνει την κατάσταση, αλλά δεν είναι η γενεσιουργός αιτία, αλλά η κορυφή του παγόβουνου, που επηρεάζει όλες τις οικονομίες και κυρίως την ελληνική, που είναι εύθραυστη.

Τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, είναι ανεπαρκή για την  υποστήριξη των νοικοκυριών  και την αντιμετώπιση της ακρίβειας  και  με την οικονομική της πολιτική εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι ανισότητες εις βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Χρειάζεται επίσης να υπάρξει αποφασιστική δημόσια παρέμβαση για να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς όροι διαβίωσης για όλους.

Η ακρίβεια έχει ήδη διαβρώσει τα εισοδήματα και καθημερινά έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων, στα αγαθά που απαρτίζουν το καλάθι των νοικοκυριών, στα είδη λιανικής αλλά και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και στα ενοίκια.

Είναι απολύτως αναγκαίες οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις και τα στοχευμένα μέτρα ανακούφισης, όπως το επίδομα θέρμανσης και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση βέβαια επιλέγει  τις οριζόντιες παροχές. Εκτός από τα επιδοματικά μέτρα, χρειάζονται και πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές με ρυθμιστικό χαρακτήρα, που δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Εκεί, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση θωράκισε έγκαιρα τη χώρα με τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, ώστε σήμερα να έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται, επίσης, να αναπροσαρμόσει την πολιτική της και στην κατεύθυνση αυτή, οφείλει να αξιοποιήσει πλήρως τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να μπουν κριτήρια, αλλά να μην είναι μόνο τα κριτήρια της αγοράς, να είναι κι άλλα αναπτυξιακά κριτήρια,  ώστε οι πολίτες  που έχουν κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες μετά από δύο κρίσεις να μείνουν όρθιοι, να έχουν δεύτερη ευκαιρία στην αξιοπρέπεια, να σταθούν όρθιοι», πρόσθεσε.

Να δοθεί δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις στη μεταποίηση, τον αγροδιατροφικό τομέα, να αναπτύξουν τις ΑΠΕ μέσα από συνέργειες ώστε να εξασφαλίσουν για τα επόμενα χρόνια χαμηλό κόστος στην παραγωγή τους.

Να δοθεί η  δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να παράξουν το δικό τους ρεύμα με φωτοβολταϊκά στις στέγες όπως έκαναν οι Γερμανοί.

Όσο η κυβέρνηση παραμένει άτολμη, οι κοινωνικές ανισότητες θα διευρύνονται, εις βάρος της κοινωνικής συνοχής εις βάρος της ανάπτυξης.

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Ροή ειδήσεων

Advertisement