Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πατρινολάτρης: Πολιτικά σενάρια εκλογών!- Γράφει ο Νίκος Γ. Σουγλέρης

Published

on

 

Μετά την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα το κύμα της ακρίβειας που πλήττει οριζόντια τον κοινωνικό ιστό της χώρας και δημιουργεί ένα αβέβαιο περιβάλλον, ο πρωθυπουργός κ Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται διάφορες εισηγήσεις για την διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών. Όπως όλα δείχνουν τα σενάρια είναι δύο έως τρία ανάλογα με τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη σε όλους τους τόνους τονίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Στις προσυνεδριακές ομιλίες του όμως  ζητά  από τα στελέχη του κόμματος να είναι σε εγρήγορση γιά κάθε ενδεχόμενο.

Εάν λοιπόν φθάσουμε έως την άνοιξη του 2023, θα έχει σίγουρα προηγηθεί ένας “εκλογικός” ανασχηματισμός και θα μιλάμε για εφαρμογή του πρώτου σεναρίου, αυτού της αυστηρής θεσμικότητας καθώς θα έχουμε σχεδόν εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα έχει υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός, όπως εξ αρχής έχει πεί ο Πρωθυπουργός.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει εκλογές το φθινόπωρο με το παρόν κυβερνητικό σχήμα, δίχως δηλαδή να έχει προηγηθεί κάποιος ανασχηματισμός. Για να ενεργοποιηθεί αυτό το σενάριο θα πρέπει το φετινό καλοκαίρι να έχει θετικό πρόσημο, που σημαίνει πως θα έχουμε ένα τουριστικό “παράδεισο” στα επίπεδα του 2019 και όχι φυσικές καταστροφές με πυρκαγιές. Αυτό είναι  κάτι που εύχονται  στο Μαξίμου όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά και για περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οπωσδήποτε οικονομικούς. Εκτιμώ ότι στο κάδρο θα μπουν και οι μετρήσεις από τις δημοσκοπήσεις που θα “τρέξουν” τον Αύγουστο και οι οποίες  θα δείξουν που βρίσκεται η κυβέρνηση ποιοτικά και ποσοτικά . Αν οι δείκτες είναι καλοί, η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο είναι πολύ κοντά. Στην επιχειρηματολογία υπέρ των εκλογών σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό προστίθεται και το γεγονός πως η κυβέρνηση θα διανύει τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης της και οι εκλογές δεν θεωρούνται πρόωρες.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, εναλλακτικό του δεύτερου. Σύμφωνα με αυτό θα πάμε σε εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο  με κάποιες διορθωτικές μόνο κινήσεις σε λίγα πρόσωπα . Κάτι τέτοιο θυμίζω είχε ξανακάνει ο κ Μητσοτάκης σε κάποια Υπουργεία και Υφυπουργεία όπου θεωρούσε  πως υπάρχει  ανάγκη αλλαγών. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε κάποιες αντικαταστάσεις ορισμένων τεχνοκρατών με πολιτικά στελέχη για να δώσει περισσότερο πολιτικό χρώμα στην κυβέρνηση. Κατά τη γνώμη μου, αυτό φαίνεται να είναι και το επικρατέστερο σενάριο

Το πολιτικό και οικονομικό τοπίο παγκοσμίως είναι γκρίζο, πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά, πολλοί είναι και οι αστάθμητοι παράγοντες -φτάσαμε να μιλάμε και για Τρίτο Παγκόσμιο και Πυρηνικό Πόλεμο! Το μόνο σίγουρο είναι πως τον τελευταίο λόγο για το πότε και το πως θα γίνουν οι επόμενες εκλογές τον έχει μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός!

Ροή ειδήσεων

Advertisement