Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Πρόκληση σταθερότητας και συνοχής για την Ευρώπη»

Ο πρώην Υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος μιλά αποκλειστικά στην «Γ» για την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη Δύση

 

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως όλη η Ευρώπη υποφέρει από τα απόνερα της Ρωσικής εισβολής σε οικονομικό επίπεδο, επισημαίνει ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Αθηνών της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος μιλώντας αποκλειστικά στην «ΓΝΩΜΗ».

Αν και εκτιμά πως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη καθώς είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις ενός πολέμου, θεωρεί πως η Ευρώπη δεν κινδυνεύει.

Και αυτό διότι, η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μια πρόκληση σταθερότητας και συνοχής για την Ευρώπη.

Ο κ. Ρουσόπουλος θα μιλήσει για το ενδιαφέρον αυτό θέμα, στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών και το κίνημα Άρδην, αύριο στις 7:15 στην αίθουσα του δικηγορικού συλλόγου Πατρών (Φιλοποίμενος 24 και Ρήγα Φεραίου, 3ος όρ.).

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός μιλά για την τουρκική προκλητικότητα, για την πορεία της κυβέρνησης αλλά και για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.

 

 

 

«Γ»: Κύριε Ρουσόπουλε, είστε ομιλητής σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Πάτρα για το θέμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση;

Πράγματι, αυτή την περίοδο η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Οι Ρώσοι έχουν κατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο Ιταλός Πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει επί του παρόντος «ελπίδα ειρήνης» για την Ουκρανία, και συμφωνώ μαζί του. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

 

 

«Γ»: Ανησυχείτε μήπως ο πόλεμος επεκταθεί;

Όταν ξεκινά ένας πόλεμος είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τις ακριβείς εξελίξεις. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι κατά τον εικοστό αιώνα επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Πρέπει, φυσικά, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος που διεξάγεται πολύ κοντά μας, στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

 

«Γ»: Υπάρχει κίνδυνος για το μέλλον της Ελλάδας;

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανικό τμήμα των ευρωατλαντικών θεσμών και ως εκ τούτου είναι θωρακισμένη. Μολαταύτα, η χώρα μας, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης υποφέρουν από τα οικονομικά απόνερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επομένως, αν και στρατιωτικά είμαστε αμέτοχοι, επί της ουσίας ο πόλεμος επηρεάζει όλες τις χώρες σε ένα διεθνές παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

 

 

«Γ»: Πιστεύετε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δοκιμάσει τη συνοχή της Δύσης;

Πιστεύω, χωρίς καμία αμφιβολία ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μια πρόκληση σταθερότητας και συνοχής για την Ευρώπη. Διαπιστώνω την εγκαθίδρυση ενός συστήματος αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες της Δύσης, που είναι πολύ θετικό και αξιοσημείωτο.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν ενίσχυσε τη συνοχή της Δύσης αντί να την αποδυναμώσει. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποφασίσαμε πριν από λίγους μήνες την αποβολή της Ρωσίας. Αυτή η απόφαση βρήκε όλα τα κράτη-μέλη ενωμένα και όλους τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην ίδια πλευρά. Επομένως, θεωρώ πως η Δύση παραμένει ενωμένη μπροστά στην ρωσική επιθετικότητα.

 

 

 

Τι είπε για το Τουρκική προκλητικότητα

«Να αναμένουμε μία ρητορική κλιμακούμενης έντασης»

 

«Γ»: Παρατηρούμε μια επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και μάλιστα κλιμακούμενη. Θα θέλαμε το σχόλιό σας;

Όσο ο Πρόεδρος Ερντογάν απομονώνεται λόγω των επιλογών του, τόσο πιο οξεία θα γίνεται η ρητορική του. Αν το συνδυάσετε με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, τότε καταλαβαίνετε πως θα πρέπει να αναμένουμε μία ρητορική κλιμακούμενης έντασης. Δεν είναι, όμως, μόνον θέμα εντυπώσεων ή συμβολισμών. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Η Ελλάδα δεν εφησυχάζει. Η χώρα μας παρά τις συνεχιζόμενες απειλές δεν διαταράσσει τις διπλωματικές και αμυντικές της κινήσεις. Έχουμε υπογράψει συμφωνίες με σύμμαχες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αμερική και συνεχώς ενισχύουμε την εθνική μας άμυνα με νέους εξοπλισμούς. Και είναι ακριβώς αυτές οι εθνικές επιτυχίες που εκνευρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο και τον κάνουν να χάνει τη ψυχραιμία του με τέτοιον άφρονα τρόπο.

 

 

«Η αυτοδυναμία παραμένει ο στόχος μας»

«Γ»: Η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις διατηρεί προβάδισμα 10 περίπου μονάδων. Πιστεύετε ότι θα καταφέρει στο β΄ γύρο την αυτοδυναμία;

Το αποτέλεσμα των εκλογών το αποφασίζει, φυσικά, ο ελληνικός λαός. Πιστεύω πως θα επιβραβεύσει την κυβέρνηση, η οποία αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια διεθνών κρίσεων και προκλήσεων έχει κατορθώσει να φέρει ριζικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών. Η αυτοδυναμία παραμένει ο στόχος μας και θεωρώ πως θα τον πετύχουμε.

 

 

«Γ»: Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ποια είναι η άποψή σας για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.;

Είχα υποστηρίξει δημοσίως μετά από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη πως η δημοσκοπική τότε άνοδος του ΠΑΣΟΚ θα τερματιζόταν ή θα βρισκόταν σε ανάσχεση μετά από λίγους μήνες. Πράγματι, σήμερα φαίνεται πως το κόμμα έχει σαφώς αυξήσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις αλλά παραμένει τώρα καθηλωμένο σε οριακά διψήφια ποσοστά. Τα λοιπά τα αφήνω στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.

 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

O Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1963. Από το 1981 έως το 2000 εργάστηκε ως δημοσιογράφος, πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνος για την πολιτική επικοινωνία του κόμματος από το 2000 έως τις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004, και Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά τα έτη 2004-2008. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με τίτλο διατριβής «Identity disputes and politics at the end of the seventeenth century» και θέμα τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων της Βενετίας στην ως άνω χρονική περίοδο. Από το 2009 δίνει διαλέξεις στο Pepperdine University της Καλιφόρνια με θέμα «Ελλάδα, Ευρώπη και Οικονομική κρίση: Επιστροφή στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στελέχη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, ενώ από το 2015 είναι επισκέπτης καθηγητής στο πρόγραμμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

Η αυριανή εκδήλωση

Στην εκδήλωση με θέμα: «Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη και το μέλλον της Ελλάδας» θα μιλήσουν οι: Γιώργος Καραμπελιάς (συγγραφέας – πολιτικός αναλυτής), Χρήστος Μπούρας (πρύτανης πανεπιστημίου Πατρών), Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – πρ. υπουργός), Θεόδωρος Ρουσόπουλος, (βουλευτής – δημοσιογράφος). Παρεμβαίνουν οι: Αθανάσιος Ζούπας, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών, Θεόδωρος Ντρίνιας δημοτικός σύμβουλος, δημοτική παράταξη Κοινοτικόν, Μιχάλης Ροδόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας “Φάρος”, ενώ τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Συνέντευξη στον Νίκο Γ. Σουγλέρη

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Διακοπή νερού την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στα Ζαρουχλέικα

Δημοσιεύθηκε

στις

Χωρίς νερό θα είναι την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου τμήμα των Ζαρουχλεΐκων ανακοινώνει η ΔΕΥΑΠ.

Λόγω εργασιών αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στα Ζαρουχλέικα, από την ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι  αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., θα υπάρξει πλημμελής έως και  πλήρης διακοπή υδροδότησης σε τμήμα της περιοχής, που περικλείεται τις οδούς:

Ζέρβα – Μενελάου – Ωραίας Ελένης – Παπατσώρη

 

Παρακαλούμε να περιορίζεται η κατανάλωση νερού σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Από την Υπηρεσία μας θα καταβληθεί προσπάθεια για μείωση του χρόνου διακοπής υδροδότησης.

Παρακαλούμε για την κατανόηση των συμπολιτών, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΠ.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτική Αχαΐα: Στα ύψη το κοστολόγιο των καλλιεργειών – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Δημοσιεύθηκε

στις

της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στα προβλήματα των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας, συμπεριλαμβάνεται το κοστολόγιο που έχει εκτοξευθεί, καθώς η ενέργεια και  τα λιπάσματα έχουν ανέβει. Οι αγρότες, όπως δηλώνουν στην «Γ», αναγκάζονται να μειώσουν τις καλλιέργειες για να ανταπεξέλθουν.

Για την καλλιέργεια πατάτας το κοστολόγιο κυμαίνεται σε 1000- 1200 ευρώ το στρέμμα. Αν κάποιος δήλα δη, θέλει να κάνει παραγωγή 50 στρεμμάτων, τότε χρειάζεται απαραιτήτως 50.000 ευρώ, για τον σπόρο, τα φάρμακα, τα λιπάσματα, την ενέργεια και τα εργατικά χέρια.

Η πατάτα από την Λακκόπετρα, φεύγει με 50 λεπτά από το χωράφι, αλλά στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου φθάνει τα 20 – 25 λεπτά. Στα ράφια των αγορών φθάνει βέβαια με 90 λεπτά έως και 1,20, λέει ο αγρότης Χρήστος Μπεκίρης.

Ο Μιχάλης Μπεκίρης, ως νέος αγρότης θίγει και αυτός τα ζητήματα που ανακύπτουν από τα τεράστια κόστη κυρίως της ενέργειας αλλά και των λιπασμάτων. Ο Παναγιώτης Φραγκούλιας μας μιλά για την έλλειψη εργατών γης αλλά και τον αγώνα των αγροτών να πληρώσουν τα λιπάσματα και τα φάρμακα που έχουν ανέβει στα ύψη. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ακόμη δεν έχουν δοθεί, όπως λέει.

Ο Βασίλειος Σαλατζάς, παραγωγός πατάτας, μιλά στη «Γ» για το κοστολόγιο που ελλείψει εργατικών χεριών έχει αυξηθεί και κατά τη διάρκεια συγκομιδής φθάνει σε υψηλότατα επίπεδα. Ζητά από το Υπουργείο να μην έρχονται πατάτες εξωτερικού ενώ μένουν απούλητες οι ελληνικές.

Οι καλλιέργεια τομάτας στοιχίζει 5 ευρώ η ρίζα, αν λοιπόν κάποιος παραγωγός θέλει να βάλει 20.000 ρίζες, τότε μοιραία το κόστος εκτοξεύεται στις 100.000 ευρώ. Για αρκετούς αυτή η κίνηση είναι απαγορευτική, καθώς οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν, ενώ η απόσβεση είναι αβέβαιη.

Στην περίπτωση πατάτας και τομάτας, πρόκειται για καλλιέργειες που εξαρτώνται πλήρως από τις καιρικές συνθήκες, καθώς ο παγετός μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη σοδειά και όλα τα έξοδα του παραγωγού να πάνε χαμένα.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Θα βάλω τα μεταξωτά»- Στην Πάτρα αύριο η αγαπητή ερμηνεύτρια για μια μοναδική μουσική εμφάνιση

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η γνωστή και αγαπητή ερμηνεύτρια του έντεχνου ρεπερτορίου και επιτυχιών όπως η υπέροχη μπαλάντα «Θα βάλω τα μεταξωτά», Μελίνα Κανά θα έρθει για μία live μουσική εμφάνιση στην Πάτρα αύριο Παρασκευή.

Η Μελίνα Κανά που έχει εμφανιστεί και άλλες φορές κατά το παρελθόν στην Πάτρα ενώ οι παλιότεροι σίγουρα τη θυμούνται από τις συναυλίες της μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα τη δεκαετία του ’90 στο Κάστρο, αυτή τη φορά θα δώσει το μουσικών παρών μ’ ένα ξεχωριστό live στο Frida bar & live stage στην Γεροκωστοπούλου.

Μαζί της θα είναι ο Αλέξανδρος Κτιστάκης & ο Γιάννης Λίταινας.

Η Μελίνα Κανά, μετά την καλοκαιρινή περιοδεία της – με πάνω από 30 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα – παρέα με τον μοναδικό Αλέξανδρο Κτιστάκη, αλλά & τις γεμάτες παλμό και ενθουσιασμό συναυλίες με τον τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου, έρχεται στη Πάτρα.

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια υπόσχεται, με συνοδοιπόρους τον νεαρό τραγουδοποιό από τη Λάρισα, Αλέξανδρο Κτιστάκη και τον επίσης Λαρισαίο τραγουδιστή, Γιάννη Λίταινα, υπόσχεται να μας οδηγήσει και πάλι σε έναν κόσμο μεταξωτό με απάτητα βουνά, με ξωτικά και αερικά, με σαλαμάνδρες και αφρισμένες μπύρες. Σε έναν κόσμο που «αξίζει» και έχει «Σπίθα», όπως η νέα της δισκογραφική δουλειά σε μουσική του ταλαντούχου μουσικού δημιουργού Θέμη Καραμουρατίδη.

Στις αποσκευές της φέρνει ακόμα τραγούδια-σταθμούς από τις συνεργασίες της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Σωκράτη Μάλαμα, μαζί με την ήδη αγαπημένη «Παλιά Πληγή» του «Σασμού» και τα πολυτιμότερα δείγματα της δισκογραφίας της, παρέα με κλασικά κομμάτια του ελληνικού πενταγράμμου.

Ώρα προσέλευσης: 21:00. Ώρα έναρξης: 22:00. Προπώληση: 13 ευρώ. Ταμείο: 15 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: -Το Θρανίο, -Τρανζίστορ, -Γωνιά του Βιβλίου, -Discover Bookstore, -Viva.gr

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα