Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ιδού πώς και γιατί η Ελλάδα αλλάζει

Published

on

 

 

Όταν παραδόθηκε στην κυκλοφορία η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», ένα έργο εντυπωσιακό και υπερσύγχρονο έργο που αποτελούσε όνειρο δεκαετιών, μια «ψαγμένη» κριτική που ασκήθηκε τότε ήταν ότι δεν υποστηριζόταν από ένα ανάλογων προδιαγραφών οδικό δίκτυο.

Πράγματι έτσι ήταν. Περνώντας κάποιος μέσω της γέφυρας από την Αιτωλοακαρνανία στην Αχαϊα, έχοντας ως τελικό προορισμό την Αθήνα, υποχρεωνόταν να διασχίσει την  «καρμανιόλα» της Πατρών – Κορίνθου. Όχι πια.

Τη θέση της πήρε η Ολυμπία Οδός, ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, που μαζί με την Ιόνια Οδό και την Εγνατία, συνθέτουν ένα οδικό δίκτυο που συνάδει με την εποχή μας, μικραίνει τις αποστάσεις και προσδίδει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Η Παράκαμψη Αμφιλοχίας, που παραδόθηκε χθες παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνδέει τον οδικό άξονα Άκτιο – Αμβρακία με την Ιόνια Οδό, αναβαθμίζοντας μεταξύ άλλων ουσιαστικά την οδική ασφάλεια και «απογειώνοντας» με τη σειρά της τη Δυτική Ελλάδα.

Σημειώνεται δε ότι στο κάδρο θα μπει σύντομα και ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου, ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο των νέων οδικών αξόνων.

Και από κοντά, ακολουθεί και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε πρόσβαση και σε μια νέα σιδηροδρομική γραμμή, κατ’ επέκταση και σε τρένα υψηλών ταχυτήτων.

Κάνοντας μια σύγκριση με το όχι τόσο μακρινό παρελθόν, μπορούμε να αντιληφθούμε, κυρίως να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε, χωρίς ίχνος υπερβολής, σε μια κοσμογονία.

Κι αυτό διότι,  αποκτώντας πλέον υποδομές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Ελλάδα αλλάζει και γίνεται επί της ουσίας  μια προηγμένη χώρα, η οποία μπορεί και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία.

Καθώς έχουμε συνηθίσει να μην θεωρούμε τίποτα ως αυτονόητο ή δεδομένο, τουλάχιστον ας μη το προσπερνάμε κι αυτό με ευκολία, ας μην διακατεχόμαστε μονίμως από μιζέρια και εσωστρέφεια.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement