Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

  Γιουβέτσι με κριθαροκεφτέδες και κεφαλογραβιέρα         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το γιουβέτσι:

1.200 γρ. μοσχάρι, σε μερίδες

1/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι, ολόκληρο

1 καρότο

1 πράσο

3 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

1 πρέζα ζάχαρη

2 συσκ. τοματάκια ολόκληρα, αποφλοιωμένα (ή τριμμένη ντομάτα)

2 κλωνάρια μαϊντανό

1 δαφνόφυλλο

3-4 κόκκους μπαχάρι

κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξερή μυζήθρα

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το κριθαράκι:

500 γρ. κριθαράκι χοντρό

1/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο

150 γρ. κεφαλογραβιέρα, σε κύβους

100 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.

Εκτέλεση:

Στεγνώνετε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κρέας. Προσθέτετε ολόκληρα τα λαχανικά, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, το σκόρδο, και σοτάρετε για 1΄. Προσθέτετε τον πελτέ και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1΄. Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε τη ζάχαρη. Προσθέτετε τις τριμμένες τομάτες και 1 λίτρο νερό. Βάζετε τη δάφνη και το μπαχάρι. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει το κρέας να μαλακώσει. Κρατάτε λίγη σάλτσα στην άκρη. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε τη ζάχαρη. Προσθέτετε τις τριμμένες τομάτες και 1 λίτρο νερό. Βάζετε τη δάφνη και το μπαχάρι. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει για 1 ώρα. Κρατάτε λίγη σάλτσα στην άκρη. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά. Το αδειάζετε σε ταψί. Από πάνω βάζετε το βρασμένο κοκκινιστό μοσχάρι. Αφαιρείτε από τη σάλτσα τα και περιχύνετε με τη σάλτσα τα υλικά στο ταψί. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Ψήνετε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην κάτω θέση του φούρνου, για 35΄. Ενδιάμεσα ανακατεύετε μία φορά τα υλικά. Όταν είναι έτοιμο, ξεχωρίζετε το κρέας με το κριθαράκι. Βάζετε το κριθαράκι σε ένα μπολ, το αφήνετε να κρυώσει και ρίχνετε το αλεύρι και την κεφαλογραβιέρα. Σε ένα καυτό τηγάνι με ελαιόλαδο τηγανίζετε τους κριθαροκεφτέδες. Σερβίρετε με το μοσχαράκι και σάλτσα.

Μαγειρική

Χοιρινές μπριζόλες φούρνου με πατάτες και μπέικον      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

10 φέτες μπέικον, χοντροκομμένο

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

2 φύλλα δάφνης

2 κουτ.σούπας μουστάρδα απαλή

2 λεμόνια, τον χυμό

4 μεγάλες πατάτες, σε φέτες

1.200 γρ. χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χωρίς κόκαλο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και παράλληλα ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται. Το αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, το αλατοπιπερώνετε και το σοτάρετε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνετε και το σκόρδο και σοτάρετε για 1′. Αφαιρείτε από το τηγάνι. Σε ένα ταψί προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα. Ρίχνετε μέσα τις πατάτες και το μπέικον και ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε το κρέας καλά και το τοποθετείτε πάνω από τις πατάτες. Ψήνετε για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν καλά το κρέας και οι πατάτες. Δυναμώνετε στη συνέχεια τον φούρνο στους 180°C και ψήνετε για άλλα 10΄ ή μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα το φαγητό.

 

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Πιπεριές κέρατο πανέ με κιμά               

Δημοσιεύθηκε

στις

   

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη γέμιση

10- 15 πράσινες πιπεριές κέρατο

1 ματσάκι κρεμμυδάκια, φρέσκα

3 κουτ. σούπας δυόσμο, φρέσκο

5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

2 πρέζες κύμινο

1 κουτ. γλυκού κουρκουμά

1 εκ. τζίντζερ, φρέσκο

250 γρ. κιμά χοιρινό

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το πανάρισμα

250 γρ. αλεύρι

2 πρέζες αλάτι

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 αυγό

200 ml πολύ κρύο νερό

ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Κόβετε τις πιπεριές (μόνο τη μία πλευρά) κατά μήκος και αφαιρείτε τους σπόρους. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον δυόσμο. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε. Προσθέτετε το κύμινο, τον κουρκουμά, το τζίντζερ ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε για 1΄. Προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε μέχρι ο κιμάς να «πιει» όλα τα υγρά του, αλλά να μη «στεγνώσει». Ενσωματώνετε τον δυόσμο. Γεμίζετε τις πιπεριές από το πλάι. Τις βάζετε σε ταψί και τις αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά αρκετό ελαιόλαδο. Περνάτε μία-μία τις πιπεριές από την τεμπούρα και τις βυθίζετε στο καυτό λάδι. Μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα, τις αφαιρείτε και τις βάζετε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αλμυρή τούρτα με ρόκα και τυριά        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250γρ. ρόκα καθαρισμένη

250γρ. κασέρι, σε κύβους

50γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη

6 αβγά

1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη ή τραχανά

3-4 κουτ. σούπας κουκουνάρια καβουρδισμένα

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

λιαστές τομάτες ψιλοκομμένες (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πλένετε, στραγγίζετε και στεγνώνετε τη ρόκα. Την κόβετε με το ψαλίδι σε χοντρά κομμάτια. Χτυπάτε τα αβγά σε μπολ με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνετε την κεφαλογραβιέρα, το κασέρι, την τριμμένη φρυγανιά, μία κουταλιά από το λάδι, τα κουκουνάρια, τις λιαστές τομάτες αν βάλετε και τη ρόκα. Λαδώνετε μια αντικολλητική φόρμα και ρίχνετε το μίγμα. Το ψήνετε στον φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι δηλαδή να ροδίσει η επιφάνειά του. Δοκιμάζετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο της τούρτας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνή, είναι έτοιμη. Βγάζετε την τούρτα από τον φούρνο και αφήνετε να γίνει χλιαρή. Τη βγάζετε με προσοχή από τη φόρμα και τη σερβίρετε, προσθέτοντας μερικά κλαδάκια ρόκας. Για να βγάλετε την «τούρτα» πιο εύκολα από τη φόρμα, μπορείτε να καλύψετε τον πάτο της φόρμας με λαδόκολλα βρεγμένη και στυμμένη.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα