Μαγειρική
Σουτζουκάκια γιουβέτσι με χυλοπιτάκι
Υλικά (για 4-5 άτομα)
250 γρ. χυλοπιτάκι
400 γρ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό
Για τα σουτζουκάκια
100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
150 ml κόκκινο κρασί
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
20 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
30 ml ε.π. ελαιόλαδο, για το ψήσιμο
Για τη σάλτσα
500 γρ. σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού βούτυρο
100 ml κρασί
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
5 κόκκους μπαχάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ξερό ανθότυρο, τριμμένο
Εκτέλεση:
Βρέχετε το ψωμί με το κρασί, το αφήνετε για 10΄ να μαλακώσει και το βάζετε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια. Ζυμώνετε καλά, πλάθετε τα σουτζουκάκια, τα τοποθετείτε σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα περιχύνετε με ελαιόλαδο. Ψήνετε τα σουτζουκάκια στον φούρνο για 10΄ στους 200°C. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα σιγοβράζοντας όλα τα υλικά της για 10΄, αποσύρουμε, προσθέτετε τον ζωμό και ανακατεύετε. Αμέσως περιχύνετε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα, προσθέτετε το χυλοπιτάκι, αλατίζετε και ανακατεύετε. Ψήνετε για ακόμη 25 λεπτά στους 180°C, ανακατεύοντας προσεκτικά δυο-τρεις φορές. Σερβίρετε το γιουβέτσι ζεστό με τριμμένο ξερό ανθότ