Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ονοματοδοσία σε… ξένο κτίριο

Ιδιοκτησία του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου είναι οι σταφιδαποθήκες «Μπάρρυ»

Published

on

 

 

 

 

Στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο ανήκει το κτίριο των σταφιδαποθηκών «Μπάρρυ», το οποίο πήρε απόφαση το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας – κατά πλειοψηφία- να προτείνει να του δοθεί το όνομα του Κωνσταντίνου Καζάκου.

Μάλιστα, χθες η διοίκηση του Νοσοκομείου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει την διαφωνία της με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως αναφέρει «ενημερώνουμε την κοινωνία της Πάτρας, για την ιστορική ορθότητα, ότι οι σταφιδαποθήκες ¨ΜΠΑΡΡΥ ¨ που σήμερα στεγάζονται πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων είναι κληροδότημα του Νοσοκομείου μας.

Ένα ιστορικό κτήριο που κουβαλά την ιστορία της παραγωγής και του εμπορίου της σταφίδας, το οποίο το 1927 η οικογένεια ΦΡΕΝΤ ΜΠΑΡΡΥ από την Μ. Ασία νοίκιασε από την οικογένεια Καραμανδάνη στην οποία άνηκε. Μετά το θάνατο του Ιωάννη Καραμανδάνη και βάσει της από 24.10.1936 διαθήκης του, το ακίνητο επί της οδού Οθ.Αμαλίας 6 και Σανταρόζα ( αποθήκες ΜΠΑΡΡΥ)περιέρχεται στο ίδρυμα ΜΠΕΜΠΗ Ι. ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ, το σημερινό Γ.Ν.Π.Π.ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ, μαζί με όλη την

ακίνητη περιουσία του. Το 1996,κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας το ακίνητο (αποθήκες ΜΠΑΡΡΥ), παραχωρείται για 10 χρόνια στον Δήμο Πατρέων για πολιτιστικούς σκοπούς. Το κτήριο του Ι.ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ που το δώρισε στο Νοσοκομείο μας έχει καθιερωθεί συναισθηματικά στην ιστορική μνήμη των Πατρινών και κουβαλά την αίγλη της μεγάλης ανάπτυξης του λιμανιού της πόλης μας.

Οφείλουμε να διατηρήσουμε άσβεστο το όνομα αυτού του μεγάλου ευεργέτη για την πόλη μας, του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ».

ΑΝ. ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ «ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ»

Εξ άλλου μετά τη Μαριάννα Σταματιάδου και η Αναστασία Μανωλοπούλου, μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, είναι αντίθετη με την πρόταση της πλειοψηφίας του θεάτρου, λέγοντας πως «δεν θα μπορούσε να υπάρξει ομοφωνία στην «παραφωνία»

Όταν λαμβάνεις την ακόλουθη πρόσκληση : «Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη του Δ.Σ. αύριο ημέρα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 14:00 στο χώρο του κτιρίου Μπάρρυ προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή Κώστα Καζάκο. Η συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή και για όλους τους εργαζόμενους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας».

Φαντάζεσαι – όπως υποθέτω και ο κάθε νοήμων άνθρωπος – ότι πρόκειται για μια συνεδρίαση που θα αποφασίσει, με την αφορμή της εκδημίας του καθόλα σεβαστού Κώστα Καζακου, έναν τρόπο συμπαράστασης, ένα ψήφισμα, μια εκδήλωση – αφιέρωμα, όλα αυτά που η κοινή λογική και η συνήθης πρακτική προτάσσει.  Που να φανταστεί κάποιος ότι χωρίς προαναγγελία θέματος (που δεν είναι τόσο απλό), χωρίς αυξημένη αν όχι πλήρη απαρτία, χωρίς καμία εκτενή συζήτηση, θα παιρνόταν μια τόσο σοβαρή απόφαση. Μια απόφαση με μεγάλες ευθύνες ως προς το παρελθόν αλλά και ως προς το μέλλον. Αν ακόμα θέλουμε να σταθούμε στον ίδιο τον Κώστα Καζάκο, η περηφάνια του και η αξιοπρέπεια του δεν θα επέτρεπαν να «κλέψει» κάτι αλλά θα επιθυμούσε να δημιουργηθεί κάτι νέο προς τιμήν του.

Η ιστορία της Πάτρας κι εν προκειμένω του κτιρίου ΜΠΑΡΡΥ, έχει γραφτεί και δεν μπορεί να αλλάζει κατά το – κάθε κομματικό – δοκούν.

Όχι! Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη όπως και η απαρτία δεν ήταν αυξημένη. Κι αν αυτοί που ΔΕΝ είναι Πατρινοί και καλούνται να αποφασίζουν για την Πάτρα ΔΕΝ ξέρουν την ιστορία της, καλό είναι να την μαθαίνουν πρώτα».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement