Connect with us

Χωρίς κατηγορία

ΑΠΟΨΗ: Ολοκληρωμένος «θώρακας ασφαλείας» για τα παιδιά

Published

on

 

Σχετικά με την υπόθεση που συγκλονίζει τελευταία την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και σχετικά με κάθε υπόθεση που αφορά σε εγκλήματα κατά ανηλίκων (παρεμπιπτόντως, εκτός της 12χρονης, αυτές τις μέρες έχει δημοσιοποιηθεί και μία υπόθεση που αφορά την απαγωγή και την κακοποίηση μίας 14χρονης), γράψαμε χθες. Και δεν θέλουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο, περιμένοντας απλά, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους και το «μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο».

Το πλαίσιο προστασίας των παιδιών όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφορά μόνο την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Γιατί αυτό, αφενός σημαίνει ότι (ως κοινωνία) θα τρέχουμε σχεδόν πάντα πίσω από τετελεσμένα εγκλήματα και αφετέρου ότι (ως Πολιτεία) υπάρχει μονοδιάστατη αντίληψη της προστασίας των παιδιών.

Και εξηγούμαστε: Τα παιδιά δεν πρέπει να προστατεύονται μόνο από βιασμούς, απαγωγές, κακοποιητικές συμπεριφορές. Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται και από την λεκτική ή ψυχολογική βία, τα στρεσογόνα περιβάλλοντα, τους αρνητικούς για τον ψυχισμό τους επηρεασμούς. Έχουμε αντιληφθεί, άραγε, πόση βία υπάρχει στις μέρες μας στο ίντερνετ και στα social media; Έχουμε καταλάβει πόσο δηλητήριο μπαίνει στις ψυχές των παιδιών ακόμα και από δήθεν χιουμοριστικά βιντεάκια ή μουσικές τάσεις; Έχουμε αντιληφθεί το αρνητικό και σε κάποιες περιπτώσεις – απαράδεκτο – περιεχόμενο δήθεν ψυχαγωγικών προγραμμάτων και εκπομπών που μπαίνουν στις οθόνες των σπιτιών μας;

Ίσως, όλοι εμείς οι απλοί πολίτες που τρέχουμε με το άγχος της δύσκολης καθημερινότητας και της επιβίωσης, να μην αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργείται γύρω μας ένα τρομακτικό περιβάλλον για τα παιδιά μας και το μέλλον τους. Υπάρχουν όμως ειδικοί. Υπάρχει και μία κυβέρνηση, συνολικά το πολιτικό σύστημα, που πρέπει να ακούσουν τους ειδικούς και να σπεύσουν.

Χαιρόμαστε που ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων. Δεν είναι όμως μόνο η σεξουαλική κακοποίηση. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο προστασίας των παιδιών από όλους τους κινδύνους. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα κάνουν φύλλο και φτερό τα πάντα! Και που θα δρομολογήσουν κάθετες αλλαγές, από τα σηματάκια καταλληλότητας των τηλεοπτικών εκπομπών μέχρι ειδικά μαθήματα στα σχολεία, για μαθητές και γονείς, για την προφύλαξη των παιδιών. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει έναν ολοκληρωμένο «θώρακα ασφαλείας» για τα παιδιά της…

Ροή ειδήσεων

Advertisement