Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το νωπό μάθημα της Ελλάδας που…. δεν πήραν άλλοι

Published

on

 

 

 

Δυστυχώς, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός συνεχίζουν να καλπάζουν σε όλη την Ευρώπη και η ευρωπαϊκή ηγεσία συνεχίζει να κάνει μικρά βήματα προς τα εμπρός, όχι απλά για να ανακουφίσει τις κοινωνίες αλλά για να αλλάξει τα αίτια αυτής της κατάστασης.

Δυστυχώς, επίσης, είναι αλήθεια πως όταν η φτώχεια απειλεί την κοινωνία, τότε η κοινωνία οργίζεται και απελπίζεται και γι’ αυτό, ξεγελιέται εύκολα και στρέφεται προς τους λαϊκιστές που απλά τάζουν τα πάντα στους πάντες, με ολέθρια αποτελέσματα στο τέλος. Αλλά αυτό το… τέλος δεν το σκέφτεται ο απελπισμένος άνθρωπος γιατί το θυμικό πνίγει την λογική του.

Έχουμε τονίσει εδώ και πολύ καιρό ότι ο κίνδυνος φτωχοποίησης των ευρωπαϊκών κοινωνιών μπορεί να ανοίξει τους ασκούς των κοινωνικών αντιδράσεων και των ακραίων πολιτικών επιλογών. Και οι ηγεσίες των κρατών της Ευρώπης που δεν το κατάλαβαν έγκαιρα, αποδεικνύονται εκ νέου κοντόφθαλμες, όπως και στην οικονομική κρίση πριν μερικά χρόνια.

Βλέπουμε λοιπόν τέτοιες σαφείς τάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και ανησυχούμε σοβαρά. Ξέρουμε όμως και κάτι άλλο. Ότι στην Ελλάδα, εν προκειμένω, πήραμε το μάθημά μας σχετικά πρόσφατα και δεν γίνεται να το έχουμε ξεχάσει: Ο λαϊκισμός οδηγεί στην καταστροφή. Το ζήσαμε μετά το 2010 πολύ έντονα, με αποκορύφωμα το 2015, όπου παραλίγο το «δόγμα Σόϊμπλε» να μετατρέψει την Ελλάδα σε κράτος παρία της Ευρώπης. Το ότι «σωθήκαμε στο παρά ένα, δεν σημαίνει ότι θυμόμαστε το μάθημα. Όπως πρέπει να θυμόμαστε πολύ καλά και το οδυνηρό μάθημα της μισαλλοδοξίας. Από τις μαζικές εξεγέρσεις στο Σύνταγμα και τα «να καεί, να καεί το …. η Βουλή» μέχρι τα «τάγματα εφόδους» στις λαϊκές γειτονιές, βιώσαμε μία περίοδο όπου ξαφνικά γεμίσαμε παθιασμένους μισαλλόδοξους, της μίας ή της άλλης πολιτικής απόχρωσης.

Στην Ελλάδα λοιπόν, δεν θα περάσουμε τα ίδια. Γιατί τα περάσαμε και τα ζήσαμε πολύ πρόσφατα και ξέρουμε ότι όλα αυτά απλά μεγαλώνουν το αδιέξοδο. Αλλά ανησυχούμε πολύ για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύουμε ότι ο «κατήφορος» πρέπει να σταματήσει έγκαιρα. Αν όχι, θα ζήσουμε πολύ άσχημες καταστάσεις…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement