Connect with us

Εκκλησιαστικά

18 χρόνια αγαπητική πορεία στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών

Άρθρο του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου – Βοηθού Επισκόπου της Ι.Μ. Πατρών

Published

on

Ήταν 2 Απριλίου 2005, ακριβώς πριν από 18 χρόνια, όταν η εγκατάσταση του νέου Μητροπολίτου Πατρών, τη συνοδεία συμπάσης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, λάμβανε σάρκα και οστά σε μια μεγαλοπρεπή τελετή ενθρονίσεως στον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Επί του θρόνου ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, εις διαδοχήν του πολιού γέροντος Μητροπολίτου πρ. Πατρών κυρού Νικοδήμου του Βαλληνδρά.
Η θεόπνευστη πρόταση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου για την ανύψωση του π. Χρυσοστόμου σε Αρχιερέα και Ποιμένα της Αποστολικής πόλεως των Πατρών επικυρώθηκε πανηγυρικά από το Σώμα της σεπτής Ιεραρχίας.
Η Εκκλησία μας, δια της Ιεράς Συνόδου, εμπιστεύθηκε στους ώμους του πεπειραμένου και αεικίνητου Αρχιγραμματέως τα όνειρα και τις προσδοκίες μιας Αποστολικής Ιεράς Μητροπόλεως και ενός εκλεπτισμένου και αρχοντικού λαού, του λαού της πόλεως των Πατρέων, αναζητώντας στο πρόσωπό του το νέο πνεύμα, τις καινούριες ιδέες, τις καινοτόμες πνευματικές παρεμβάσεις, τον εκσυγχρονισμό των δράσεων και της ποιμαντικής διακονίας.
Ήδη πολλά χρόνια πριν από την περίοδο της εισόδου του π. Χρυσοστόμου στον μοναχικό βίο και στις τάξεις των κληρικών, το οικοδόμημα της ιερατικής και σεμνοπρεπούς προσωπικότητός του οικοδομήθηκε με τα πολλά χαρίσματα που τον κοσμούν, καθώς και από τα μεγάλα πνευματικά δωρήματα που του χάρισε η αγάπη του Κυρίου μας.
Δεκαοκτώ χρόνια από την ημέρα της λαμπράς Ενθρονίσεώς του μέχρι και σήμερα διανύει την πορεία της αγάπης και της θυσιαστικής προσφοράς για τον κλήρο και το ευσεβές ποίμνιό του.
Κοιτάζει τους πάντες με καθαρή ματιά και γίνεται καθημερινά ένα με τις χαρές και τις λύπες τους.
Μηδενίζει τις αποστάσεις και από την μια στιγμή στην άλλη ευρίσκεται από το ένα άκρο της Μητροπόλεως στο άλλο προκειμένου να παραστεί σε διάφορες ιερές ακολουθίες και τελετές, δηλώνοντας έτσι την παρουσία της Εκκλησίας και του Επισκόπου σε κάθε στιγμή της εκκλησιαστικής ζωής και καθημερινότητος.
Διαλέγεται με όλους, χωρίς να διαχωρίζει τα πνευματικά του τέκνα, ανοίγοντας την πόρτα της καρδιάς του σε εκείνους που αναζητούν από την πνευματική του μορφή την παρηγοριά, την στήριξη, την ελπίδα, την συμπαράσταση, τον πατέρα που δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί και να πολεμήσει για τα δίκαια των παιδιών του.
Διαγράφει επίσης πορεία ευθύνης ένατι της αγίας μας Εκκλησίας, αλλά και έναντι της ιστορίας και του έθνους μας. Δεν διστάζει ποτέ να θέσει τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή του αγώνος για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, της αναβίωσης ιστορικών γεγονότων και της ανάδειξης των προσωπικοτήτων που ευεργέτησαν αυτόν τον τόπο με την προσφορά και τη θυσία τους.
Στρέφεται καθημερινά προς τους νέους, αφουγκραζόμενος τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους για το μέλλον. Σε κάθε αγαθή δράση τους βρίσκεται στο πλευρό τους. Τους ενθαρρύνει δίνοντάς τους τις ευκαιρίες εκείνες που θα τους βοηθήσουν στην επαύξηση των ταλάντων τους. Από την πρώτη στιγμή κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους.
Το ευσεβές ποίμνιο της Αποστολικής Μητροπόλεώς μας αναγνωρίζοντας την αυθεντικότητα της προσωπικότητός του και το ειλικρινές των πατρικών του λόγων σπεύδουν καθ’ ημέραν να τον συμβουλευτούν και να τον κάνουν κοινωνό των προβλημάτων και των ανησυχιών τους. Η παρουσία του σε πλείστες όσες Ιερές Ακολουθίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, τον καθιστά έναν από τους πιο λειτουργικούς Ιεράρχες της Μητροπόλεως Πατρών, εμπνευσμένο από το λειτουργικό πνεύμα και την ορθόδοξη Θεολογία της Εκκλησίας μας.
Δεκαοκτώ χρόνια μετά ο Μητροπολίτης μας, Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, συνεχίζει την άγρυπνη διακονία του στην αγία μας Εκκλησία, την υλοποίηση έργων και ποιμαντικών δράσεων για το ποίμνιό του, συνεπής πάντα στις αρχές και στα ιδανικά της πίστεως και της γλυκυτάτης μας πατρίδος. Εξακολουθεί να προσφέρει και να προσφέρεται υπέρ των Κληρικών, των Μοναστικών Αδελφοτήτων και του ευσεβούς λαού των Πατρών, μη λογαριάζοντας κόπο και πόνο. Θυσία και αυταπάρνηση καθ΄ ημέραν.
Εἴη τὸ ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον γι’ αυτή Του την δωρεά.
Χρυσοστόμου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Πατρών ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου, πολλά τα έτη!

Ροή ειδήσεων

Advertisement