Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ένα πιο όμορφο και «καθαρό» κράτος»

Published

on

Με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου το 97% των Ελλήνων θεωρεί ότι ζει σε μία χώρα που η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη.

Το ποσοστό είναι μεγάλο. Συντριπτικό. Βέβαια, στην ίδια έρευνα φαίνεται πως λιγότερο ή περισσότερο, σε όλες τις χώρες υπάρχουν πολίτες που θεωρούν τη χώρα τους διεφθαρμένη. Για παράδειγμα, το ίδιο ισχύει για το 93% των Πορτογάλων και το 85% των Ιταλών. Ωστόσο, το 97% των Ελλήνων είναι πραγματικά μεγάλο. Το μεγαλύτερο. Και φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη θέση της σχετικής έρευνας και σε… απόσταση φωτός από χώρες όπως η Φινλανδία (μόνο το 13% θεωρεί τη Φινλανδία διεφθαρμένη) ή και η Σουηδία (36%).

Χωρίς λοιπόν να μας.. πιάνει πανικός αλλά και χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια πίσω από αυτή την – όπως φαίνεται – εδραιωμένη άποψη των Ελλήνων για τη χώρα τους. Είμαστε όλοι τόσο διεφθαρμένοι; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ρωτήσουμε ευθέως έναν – έναν πολίτη: «Εσύ είσαι διεφθαρμένος;» το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό. Όχι πως δεν υπάρχει διαφθορά. Αλλά ένα ποσοστό της τάξης του 97% σημαίνει πως… δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι διεφθαρμένος στην Ελλάδα! Είναι αυτή η αλήθεια; Όχι, φυσικά. Γενικότερα, είμαστε από τους λαούς που τους αρέσει να… «αυτομαστιγώνονται». Είμαστε από εκείνους που τα βλέπουμε όλα στραβά και ανάποδα, αλλά… μόνο για τους άλλους και ποτέ για τον εαυτό μας. Και είναι αλήθεια πως ειδικά μετά την οικονομική κρίση, εμποστιστήκαμε και με ισχυρές δόσεις περί μίας γενικής και αόριστης διαφθοράς που υπάρχει στην Ελλάδα.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, πιστεύουμε για να αλλάξει αυτή η πεποίθηση, πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να αλλάξει το κράτος. Και αυτό σημαίνει «αναγέννηση» θεσμών και μηχανισμών. Γι’ αυτό και ο εκσυγχρονισμός του κράτους που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο της σημερινής κυβέρνησης είναι ένα πολύ δύσκολο αλλά και απολύτως αναγκαίο στοίχημα. Οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουν σε ένα καλύτερο, πιο όμορφο και πιο «καθαρό» κράτος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement