Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Διεκδικητές της κορυφής

Published

on

 

 

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής χθες, έκλεισε και για φέτος ο κύκλος των πανελληνίων εξετάσεων. Κάπου 70.000 παιδιά περνούν το κατώφλι των πανεπιστημίων της χώρας, αλλά και δεκάδες χιλιάδες άλλα παιδιά είτε θα προσπαθήσουν ξανά, είτε αναζητούν άλλους δρόμους εκπαίδευσης ή εισόδου στην αγορά εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, για όλες και όλους, ένα μεγάλο κεφάλαιο (το σχολικό) έκλεισε στη ζωή τους και ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει.

Πιστεύοντας βαθιά ότι έχουν περάσει (προ πολλού) οι εποχές όπου η κοινωνική και επαγγελματική επιτυχία συνδυαζόταν με ένα πτυχίο, αλλά και γνωρίζοντας ότι στη σημερινή εποχή σχεδόν κάθε επαγγελματικός κλάδος απαιτεί διαρκή προσαρμογή και επιμόρφωση, ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά υγεία και δύναμη γιατί ο δρόμος τους είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι κάποια άλλα παιδιά άνοιξαν αυτό το κεφάλαιο πέρυσι και κάποια άλλα θα το ανοίξουν την επόμενη χρονιά. Αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και αποτελεί μία διαχρονική «πύλη» από την οποία όλοι πέρασαν ή θα περάσουν.

Γι’ αυτό, αν κάτι μετράει πάνω απ’ όλα και τελικά ίσως είναι αυτό που καθορίζει τους «νικητές» είναι η διάρκεια με υπομονή και επιμονή στον στόχο, όποιος και αν είναι αυτός.

Γνωρίζουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που απέτυχαν μία και δύο φορές στις πανελλαδικές. Μεγάλους επιχειρηματίες που ρίσκαραν και απέτυχαν πολλές φορές μέχρι να πετύχουν. Διάσημους καλλιτέχνες που δεν πήραν ποτέ πτυχίο και αθλητές που παράλληλα έχουν και διδακτορικό. Η επιτυχία στη ζωή ποτέ δεν συνδέεται άμεσα με έναν τομέα σπουδών, ούτε καλά και σώνει με έναν επαγγελματικό κλάδο. Άλλωστε, η επιτυχία είναι πάντοτε μία υποκειμενική έννοια, με διαφορετικό περιεχόμενο για καθέναν.

Ας διεκδικήσει κάθε παιδί την επιτυχία, όπως και αν την ορίζει. Ο σκοπός είναι να τη διεκδικήσει με όλες του τις δυνάμεις και να ξεπεράσει ακόμα και τις αναπόφευκτες απογοητεύσεις που θα έρθουν. Διεκδικητής της κορυφής δεν είναι αυτός που ποτέ δεν «σκοντάφτει», αλλά αυτός που «σκοντάφτει», σηκώνεται και προχωράει…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement