Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

«Τα μοναστήρια μας, ο θησαυρός μας»

Published

on

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ (*)

H Χριστιανοσύνη εορτάζει με κάθε λαμπρότητα την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου και πλήθος ναών και μοναστηριών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αποδίδουν τις δέουσες τιμές στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως κοιτίδα πολιτισμού, διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που αφορά την Ελληνορθόδοξη παράδοση. Ανάμεσα σε πολυάριθμους ναούς και μονές που είναι αφιερωμένες στην Θεοτόκο, δεσπόζουσα θέση κατέχουν ορισμένες οι οποίες υποδέχονται πλήθος προσκυνητών, αλλά και ανθρώπων που επιθυμούν να θαυμάσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική, τα κειμήλια, αλλά και το φυσικό τοπίο που περιβάλλει τα επιβλητικά συγκροτήματα.

Στην Αχαΐα δεσπόζουσα θέση κατέχει η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου η οποία συνοδεύεται από πλούσια ιστορία, η Ιερά Μονή Μακελλαριάς, καθώς και μικρότερες μονές, όπως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νοτενών, της Χρυσοποδαρίτισσας κ.ά. Στην Πάτρα αποτελεί σημείο αναφοράς η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας της Γηροκομιτίσσης, στο Γηροκομειό η οποία κάθε χρόνο κατακλύζεται από πιστούς που θέλουν να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της, αλλά και η Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης στην Πιτίτσα.
Στην Ηλεία ξακουστή είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας Κρεμαστής, αλλά και η Παναγία Σεπετού, η Ζωοδόχος Πηγή, η Μονή Σκαφιδιάς, η Μονή Ασκητή και πλήθος άλλων ναών και εξωκκλησιών.
Στην Αιτωλοακαρνανία θα συναντήσει κανείς την Ιερά Μονή της Παναγίας Ρόμβου, την Παναγία την Ναυπακτιώτισσα, την Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στο επιβλητικό τοπίο της Κλεισούρας, την Ιερά Μονή Παναγίας Βλοχού, το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Λεσινιώτισσας κ.ά.

Τεράστιο είναι το πολιτιστικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας και σε ό,τι έχει να κάνει με βυζαντινά ή υστεροβυζαντινά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Δομές οι οποίες ωστόσο έχουν ανάγκη τη διαρκή υποστήριξη όλων μας. Και υποστήριξη μπορεί να υπάρξει με ενίσχυση και ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας τους, αλλά και με αρωγή στις υποστηρικτικές υποδομές που χρειάζονται καθώς και στο δίκτυο προσβασιμότητας σε αυτές. Και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη εργαστεί η Περιφερειακή Αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος έχει ήδη υπογράψει σημαντικά έργα που «φωτίζουν» τα θρησκευτικά μας μνημεία.

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση των θησαυρών αυτών, μόνο οφέλη μπορεί να κομίσει στην Περιφέρειά μας και να οδηγήσει στην άνθηση μιας εναλλακτικής μορφής τουρισμού, αυτής του θρησκευτικού τουρισμού. Πολλές ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – χώρες έχουν αναπτύξει τη μορφή αυτή του τουρισμού αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη, τόσο για τις δομές όσο και για τον εμπλεκόμενο πληθυσμό.
Αναστήλωση και έργα συντήρησης κτισμάτων και υποδομών που έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου, είναι αναγκαία και ικανά να διατηρήσουν ζωντανούς τους θησαυρούς αυτούς της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ώστε να αποτελέσουν φάρο πολιτισμού και κατάνυξης και για τις επερχόμενες γενιές.
Η προστιθέμενη αξία που θα προσδώσει η ανάδειξη της μοναδικότητας των θρησκευτικών μας μνημείων θα είναι τεράστια και γι’ αυτό μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων μπορούμε να «ανοίξουμε» ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη του τόπου μας, έχοντας πάντα ως πυξίδα μας τον άνθρωπο.

(*) Ο Κωνσταντίνος Α. Ζησιμόπουλος, MD, PhD είναι Ειδικός Παθολόγος,
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πανεπιστημίου Πατρών είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη «Μπροστά για Όλους»

Ροή ειδήσεων

Advertisement