Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Κωνσταντίνος Α. Ζησιμόπουλος: «Για μια Αυτοδιοίκηση με κοινωνικό αποτύπωμα»

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας με τον συνδυασμό του Ν. Φαρμάκη, ειδικός παθολόγος μιλά στην «Γ» για το όραμα

Published

on

Είναι ένα με την κοινωνία, βρίσκεται δίπλα στους συνανθρώπους, εκπαιδεύει φοιτητές ως ακαδημαϊκός υπότροφος, είναι εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών, φροντίζει τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε δομή, τους έγκλειστους του σωφρονιστικού καταστήματος της Πάτρας, τις εξαρτημένες ψυχές που δίνουν τον δικό τους αγώνα για να βγουν νικητές.

Έχοντας αφήσει το κοινωνικό του αποτύπωμα ως ιατρός- ειδικός παθολόγος, διδάκτωρ και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών, αποφάσισε να συνεχίσει να προσφέρει από ένα άλλο μετερίζι, αυτό της Αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού.
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη «Μπροστά για Όλους» Κωνσταντίνος Α. Ζησιμόπουλος μιλά στην «Γ» για τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, για τη συνεργασία του με τον εκ νέου υποψήφιο περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και για το όραμά του για μια ισχυρή Αχαΐα με ανθρωποκεντρικό πρόσημο.

– Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιο είναι το προσωπικό σας διακύβευμα;
Για πρώτη φορά αποφάσισα να κατέλθω στον αυτοδιοικητικό στίβο, επιλέγοντας τα… δύσκολα, να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ Βαθμού, αποδεχόμενος την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση που μου απηύθυνε εδώ και αρκετούς μήνες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.
Πιστεύω στη διαδικασία της συμμετοχικότητας – και της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, που αποτελεί βασική αρχή της Δημοκρατίας και θεωρώ χρέος μου να αγωνιστώ για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τον τόπο μας.
Οφείλω να σας πω πως η απόφαση δεν ήταν εύκολη, καθώς τα τελευταία 21 χρόνια έχω ταχθεί να υπηρετώ αποκλειστικά τους ασθενείς μου, προσφέροντας αδιάλειπτα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στο πλαίσιο μιας αποστολής που έχει ως επίκεντρο τον πάσχοντα και τον αδύναμο συνάνθρωπο.
Η πρόταση, όμως, δεν σας κρύβω πως εμπεριείχε μια μεγάλη πρόκληση, αυτή της προσφοράς στον άνθρωπο, που άλλωστε πάντα ήταν η πυξίδα μου.
Η απόφαση ελήφθη συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του Περιφερειάρχη και το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει, δεδομένου ότι κατά γενική ομολογία στη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας επιτέλεσε σημαντικό έργο εφόσον η Δυτική Ελλάδα από ουραγός έγινε και πάλι πρωταγωνίστρια σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως της απασχόλησης. Επιπρόσθετα κατόρθωσε να αλλάξει την εικόνα της Δυτικής Ελλάδας, διαθέτοντας μακρόπνοο όραμα για τον τόπο μας και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά.
Η Δυτική Ελλάδα πλέον σήμερα πρωτοπορεί σε ανάπτυξη και σε έργα, σε παρεμβάσεις με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και στον πολίτη. Έγιναν πολλά και σημαντικά, ασφαλώς όμως μπορούν να γίνουν περισσότερα.
Το προσωπικό μου διακύβευμα, λοιπόν, είναι να καταφέρω ως άνθρωπος και ως επιστήμονας να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο. Να είμαι δίπλα σε κάθε συμπολίτη και να αγωνιστώ καταθέτοντας προτάσεις για τη βελτίωση έστω και στο ελάχιστο της ποιότητας της ζωής των πολιτών.
Πρωταρχικό μου μέλημα είναι να υπηρετήσω την κοινωνία με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, συνεχίζοντας την οικοδόμηση ενός κοινωνικού αποτυπώματος που χτίστηκε λιθαράκι λιθαράκι μέσα από μία επαγγελματική δραστηριότητα και που ευελπιστώ να συνεχιστεί μέσα από την δράση μου και στον χώρο της αυτοδιοίκηση με αποκλειστικό γνώμονα τον συνάνθρωπο.

– Μιλήστε μας για τις προτεραιότητές σας για την Αχαΐα της επόμενης πενταετίας;
Όραμά μου είναι η Αχαΐα της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της ασφάλειας, της στήριξης των ευάλωτων συνανθρώπων μας, της ενίσχυσης των δομών υγείας και πρόνοιας, της ανάδειξης του εθελοντισμού και της ενδυνάμωσης του κοινωνικού συνόλου και προς αυτήν την κατεύθυνση θα καταθέσω όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει πραγματικότητα
Όπως σας ανέφερα ήδη, τα χρόνια που πέρασαν έχει συντελεστεί σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο υπό την Περιφερειακή Αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όμως θεωρώ πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα θέτοντας ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, πηγαίνοντας μπροστά τον τόπο μας, για όλους.
Πρώτιστο μέλημά μου είναι να προσφέρω στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, των κοινωνικών δομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Πέραν τούτου όμως, ευρισκόμενος σε μια διαρκή ώσμωση με την κοινωνία έχω γνώση του συνόλου των θεμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και καταθέτω συγκεκριμένες προτάσεις σε διάφορους νευραλγικούς τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η παιδεία, η εξωστρέφεια.

– Είστε ειδικός παθολόγος, βρίσκεστε αντιμέτωπος με ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και με τις ανάγκες τους. Πώς μπορεί ένας περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας να βοηθήσει τους πολίτες;
Πιστεύω ακράδαντα πως η προσφορά στο συνάνθρωπο δεν εξαντλείται στην άσκηση της Ιατρικής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ Βαθμού διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί πυλώνα σχεδιασμού και υλοποίησης του περιφερειακού αναπτυξιακού προγραμματισμού με έμφαση στην ισόρροπη κοινωνική συνοχή.
Έχοντας, λοιπόν, αποκομίσει μια πλούσια εμπειρία σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του ασθενούς, του ευπαθούς ατόμου, του αδύναμου, του ανθρώπου που δεν έχει βήμα και πρόσβαση σε υπηρεσίες, παράγοντες, θεσμούς και κοινωνικές δομές, έχοντας γνώση των υφιστάμενων προβλημάτων και εμφορούμενος από αλτρουιστικά συναισθήματα και διάθεση προσφοράς θεωρώ ότι μπορώ να συνεισφέρω στις ανάγκες τους, διεκδικώντας με επιμονή και πείσμα καλύτερες συνθήκες για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς.
Γιατί κοινωνική προσφορά σημαίνει προσφέρω σε όλους, χωρίς κριτήρια και χωρίς προσμονή ανταπόδοσης, με μόνο κίνητρο την αγάπη προς το συνάνθρωπο.
Σ’ όλη τη ζωή μου ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη είναι δύο έννοιες που αποτελούν τον δικό μου «φάρο». Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο σε αυτή τη ζωή από το να προσφέρεις στην κοινωνία και να συνεισφέρεις για να επουλωθούν οι πληγές της…

-Γιατί ζητάτε από τους Αχαιούς να σας ψηφίσουν;
Απευθύνομαι στους πολίτες της Αχαΐας και τους ζητώ να αξιολογήσουν τις προτάσεις και τις θέσεις μου, τις οποίες έχω καταθέσει μέσα από την συστηματική αρθρογραφία μου και μέσα από την διαδρομή μου να αντιληφθούν πως η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν κρύβει δεύτερες σκέψεις…
Αποστολή μου εδώ και 21 συναπτά έτη που ασκώ το ιατρικό λειτούργημα είναι να υπηρετώ με ενσυναίσθηση τον άνθρωπο. Μέσα από τον στίβο της αυτοδιοίκησης θα αγωνιστώ, από ένα διαφορετικό μετερίζι για να βάλω το δικό μου λιθαράκι στο πλευρό του Νεκτάριου Φαρμάκη και των αξιόλογων συνεργατών του ούτως ώστε να συνεχίσει η Δυτική Ελλάδα και ιδίως η Αχαΐα την πορεία της προς τα μπροστά.
Ο άνθρωπος ήταν, είναι και θα είναι η πυξίδα μου, ως γιατρός αλλά και ως περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας εάν οι πολίτες του νομού με εμπιστευτούν και να με τιμήσουν με τον έναν σταυρό επιλογής τους. Αυτό που θέλω να τους διαβεβαιώσω, κοιτώντας τους στα μάτια είναι ό,τι δεν επιδιώκω τίποτα περισσότερο από το να υπηρετήσω τον πολίτη. Πυξίδα μου σε αυτό το ταξίδι είναι ο άνθρωπος, με πίστη, αφοσίωση, συνέπεια.
Άλλωστε, η ενασχόληση με τα κοινά έχει τη βάση της στη ρήση του Θουκυδίδη : «Μόνοι γάρ τόν τε μηδέν τῶν δε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν». Καλούμαστε όλοι να μετέχουμε στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη συλλογική πορεία και το συλλογικό καλό, με στόχευση ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

«Η γνώση είναι δύναμη και η αλληλεγγύη μονόδρομος»

«Γ»: Μιλάτε για συνέπεια, πράξεις και στήριξη στον συνάνθρωπο. Αληθεύει ότι αποφασίσατε να μην κάνετε προεκλογική εκδήλωση αλλά να διαθέσετε τα χρήματα για κοινωνικό σκοπό;

Είναι γεγονός ότι αποφάσισα τα χρήματα που θα διέθετα για να πραγματοποιήσω μια κεντρική προεκλογική εκδήλωση να τα προσφέρω για να καλύψω τις εκπαιδευτικές ανάγκες ενός ατόμου που ζει σε προνοιακή δομή της γεωγραφικής περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η γνώση είναι δύναμη και η αλληλεγγύη μονόδρομος, ιδίως στις μέρες μας που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες ιδίως σε ιδρύματα της γεωγραφικής περιφέρειάς μας. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο. Εγώ, με τις ελάχιστες δυνατότητες θέλησα να καλύψω μια υπαρκτή ανάγκη. Για μένα πυξίδα στη ζωή μου θα είναι πάντα ο άνθρωπος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement