Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι Λένε Σ’ αγαπώ- Με τις νότες των λέξεων και των εικόνων

Published

on

 

Τα βιβλία είναι ιστορίες για το μυαλό. Τα τραγούδια είναι ιστορίες για την ψυχή και τα μιούζικαλ είναι ιστορίες για αφελείς ονειροπόλους, για μικρά παιδιά και ευαίσθητους ανθρώπους. Εξ άλλου το μιούζικαλ είναι η μόνη απόλαυση όλων των αισθήσεων χωρίς ούτε μια σταλιά διωκόμενης αμαρτίας.

Στο ιδιόρρυθμο και γοητευτικό μιούζικαλ ” Όλοι Λένε Σ’ αγαπώ”, εμπνευσμένο από τη δημιουργική ιδιοφυΐα του Γούντι Άλεν, παρακολουθούμε το αξιαγάπητο ταξίδι του Τζο, ενός αθεράπευτα ρομαντικού που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Μητροπόλεις, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Ο Τζο, που απεικονίζεται με γοητεία και ευαισθησία, βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση της αδελφής ψυχής του και η ταινία σκιαγραφεί την πολυπλοκότητα της αγάπης, της οικογένειας και της αυτογνωσίας.

Όλα παίρνουν μια απολαυστική τροπή όταν ο Τζο και η κόρη του ξεκινούν διακοπές στη μαγευτική πόλη της Βενετίας. Ανάμεσα στα κανάλια που κόβουν την ανάσα και το ρομαντικό τοπίο, η μοίρα παίζει τα ρέστα της, καθώς η κόρη του Τζο, διαισθανόμενη τη μοναξιά του πατέρα της, αποφασίζει να παίξει τον προξενητή. Ενορχηστρώνει μια μοιραία συνάντηση ανάμεσα στον Τζο και μια γοητευτική, ζωηρή παντρεμένη γυναίκα, την Έμμα.

Καθώς οι δύο συγγενείς ψυχές συναντιούνται, μια μαγική σχέση ανθίζει μέσα από μια σειρά από ιδιόρρυθμες, γεμάτες τραγούδια αποδράσεις. Με αυτόν το τρόπο παρακολουθούμε τη μαγευτική ομορφιά της Βενετίας μέσα από το φακό της νεοαποκτηθείσας αγάπης, καθώς ο Τζο και η Έμμα εξερευνούν την πόλη μαζί, με τις καρδιές τους να εναρμονίζονται τέλεια.

Ωστόσο, η αγάπη δεν είναι ποτέ χωρίς τις προκλήσεις της. Ο Τζο παλεύει με τη συνείδησή του, γνωρίζοντας ότι η Έμμα είναι παντρεμένη, γεγονός που τον κάνει να αμφισβητεί την ηθική του ανθισμένου ειδυλλίου τους. Εν τω μεταξύ, η Έμμα, που παρουσιάζεται ως πολυδιάστατος χαρακτήρας, αντιμετωπίζει τις δικές της εσωτερικές συγκρούσεις και επιθυμίες, διχασμένη ανάμεσα στις ευθύνες της και τη συγκίνηση της νεοαποκτηθείσας αγάπης.

Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, το μιούζικαλ εμβαθύνει στη βαθιά συναισθηματική αναταραχή που συνοδεύει την αγάπη και την απιστία, συνδυάζοντας τις λυρικές μπαλάντες με τα ζωηρά, γεμάτα νεύρο χορευτικά νούμερα που αναδεικνύουν τη ζωντάνια των τοποθεσιών της ταινίας.

Μέσα στο μαγευτικό σκηνικό του Παρισιού, της Νέας Υόρκης και της Βενετίας, η ιστορία αγάπης του Τζο και της Έμμα είναι τρυφερή, αυθεντική και σαγηνευτική. Η ταινία όχι μόνο εξερευνά τις αποχρώσεις των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της οικογένειας, της συγχώρεσης και της αποδοχής του ταξιδιού της αναζήτησης του αληθινού μας εαυτού.

Με το χαρακτηριστικό πνεύμα και τη σοφία του Γούντι Άλεν, η ταινία  ” Όλοι Λένε Σ’ αγαπώ” μας προσκαλεί σε μια μεταμορφωτική κινηματογραφική εμπειρία, αφήνοντάς το με μια ανανεωμένη αίσθηση ελπίδας και την υπενθύμιση ότι, πράγματι, όλοι λένε “Σ’ αγαπώ”.

Ως μιούζικαλ, η γοητεία της ταινίας έγκειται στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση κλασικών μελωδιών από το Great American Songbook. Η απόφαση του Άλεν να βάλει τους χαρακτήρες να ξεσπούν αυθόρμητα σε τραγούδια εμπλουτίζει την αφήγηση με μια αίσθηση ιδιοτροπίας και μαγείας. Τα μουσικά νούμερα είναι επιδέξια χορογραφημένα και η γνήσια αγάπη των ηθοποιών για το υλικό λάμπει μέσα από τις ερμηνείες τους.

Η ανάπτυξη των χαρακτήρων στο ” Όλοι Λένε Σ’ αγαπώ” είναι χαριτωμένη. Ο Τζο, τον οποίο υποδύεται έξοχα ο σπουδαίος δημιουργός, παλεύει με τα συναισθηματικά του διλήμματα, προσφέροντας μια  ενδιαφέρουσα και τρυφερή άγκυρα στην ιστορία. Οι συμπρωταγωνιστές της ταινία  από την Τζούλια Ρόμπερτς, τον Άλαν Άλντα, τον Έντουαρντ Νόρτον, τη Ντρου Μπάριμορ, τη Γκάμπι Χόφμαν, τον Τιμ Ροθ, μέχρι  τη Γκόλντι ΧονΤο προσθέτουν βάρος, βάθος και χιούμορ στην πλοκή. Η χαρακτηριστική ευστροφία και οι έξυπνοι διάλογοι του Άλεν είναι σε πλήρη επίδειξη, εμπλουτίζοντας την ταινία με στιγμές κωμικής ευφυΐας και στοχαστικής ενδοσκόπησης.

Τα σκηνικά της ταινίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της μαγευτικής ατμόσφαιρας της. Οι γραφικοί δρόμοι του Παρισιού, η πολύβουη ενέργεια της Νέας Υόρκης και η ρομαντική γοητεία της Βενετίας γίνονται χαρακτήρες από μόνοι τους, εμπλουτίζοντας τη συναισθηματική απήχηση της ιστορίας.

Το ” Όλοι Λένε Σ’ αγαπώ” το οποίο προβάλλεται στο Cinobo, επιτυγχάνει μια τέλεια ισορροπία μεταξύ της ανάλαφρης ψυχαγωγίας και της βαθιάς ενδοσκόπησης, καθιστώντας το ένα ωραίο μιούζικαλ που απευθύνεται τόσο στην καρδιά όσο και στο μυαλό. Το ταλέντο του Γούντι Άλεν στην αφήγηση ιστοριών βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, και τα μαγευτικά μουσικά νούμερα της ταινίας θα αφήσουν το κοινό να σιγοτραγουδάει τις μελωδίες για πολύ μετά τους τίτλους τέλους. Μιούζικαλ είναι εκείνο το είδος θεάματος που όταν κάποιος μαχαιρώνεται στην πλάτη, αντί να πεθάνει, τραγουδάει. Μιούζικαλ είναι το είδος του θεάματος στο οποίο ένα παιδί, ένα σκυλί κι ένα γατί συνεννοούνται άψογα παίζοντας. Παίζουν δε αρμονικά, τραγουδώντας χωρίς κανένας να ξέρει τη γλώσσα του άλλου, γιατί όλοι γνωρίζουν τη γλώσσα της μουσικής και της ψυχής. 

Ροή ειδήσεων

Advertisement