Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Φωτιές θα έχουμε, αλλά… μπορούμε πολύ καλύτερα!

Published

on

 

 

Να βάλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη αμέλεια. Το «έλα μωρέ, εγώ ξέρω τι κάνω» που λένε πολλοί όταν για κάποιο λόγο ανάβουν μία φωτιά ή δημιουργούν σπινθήρες σε χωράφια και δάση εν μέσω καλοκαιριού.

Αμέσως μετά, να βάλουμε τον τρόπο με τον οποίο χτίσαμε τις πολιτείες μας ανάμεσα σε δασικούς πνεύμονες χωρίς κανόνες ή και… λάθος κανόνες σε δασικές εκτάσεις που καλά – καλά δεν επέτρεπαν τον καθαρισμό ή τη διάνοιξη κάποιων χωματόδρομων για να μπορούν να περάσουν πυροσβεστικά οχήματα.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε και τα «ατυχήματα». Για παράδειγμα, ένα παλιό και φθαρμένο καλώδιο της ΔΕΗ που για κάποιο λόγο προκάλεσε το κακό ή οτιδήποτε άλλο. Και φυσικά, τη δολιοφθορά. Δηλαδή, το χέρι που επίτηδες έβαλε τη φωτιά για κάποιο λόγο. Μέσα σε αυτόν τον παράγοντα – της δολιοφθοράς – δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο «εξωγενούς παρέμβασης». Για παράδειγμα, ακόμα και βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς σε «διόδους διέλευσης» μεταναστών και τα οποία προφανώς – μαζί με άλλα στοιχεία – έχουν ήδη έρθει σε γνώση των αρχών ασφαλείας της χώρας και αποτελούν αντικείμενο ερευνών.

Αν προσθέσουμε τα παραπάνω, μαζί με το αναφμσιβήτητο γεγονός της «αυτανάφλεξης» των δασικών συστημάτων, έχουμε συνολικά μάλλον το «παζλ» της συμφοράς των πυρκαγιών που σχεδόν κάθε χρόνο κατακαίνε την Ελλάδα και προκαλούν καταστροφές πολλών εκατομμυρίων, ενίοτε και ανθρώπινα θύματα.

Προφανώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους τυχαίους παράγοντες, όπως την αυτανάφλεξη ή κάποιο ατύχημα. Μπορούμε όμως να πάψουμε να είμαστε… ανέμελοι και αδιάφοροι, μπορούμε να αλλάξουμε τους πολεοδομικούς και δασικούς κανόνες και βέβαια, μπορούμε να αποκτήσουμε πολύ πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Δεν είναι μόνο οι προσλήψεις πυροσβεστών που και αυτές χρειάζονται. Είναι και η επιτήρηση των δασών με σύγχρονα εναέρια ή δορυφορικά μέσα. Είναι η οργάνωση των αρχών ασφαλείας κατά τρόπο που να προλαβαίνουν τις δολιοφθορές, ειδικά εκείνες που μπορεί να πηγάζουν από εξωγενείς παράγοντες.

Δεν είναι κάτι νέο αν γράψουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πυρκαγιές, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο. Μπορούμε όμως να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας, ειδικά σε μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα… Είναι βέβαιο!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement