Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Οι φυσικές απειλές είναι εθνικές απειλές!

Published

on

 

Το γράψαμε και χθες. Προφανώς, για έναν αριθμό τόσο πολλών πυρκαγιών, ευθύνονται πολλοί παράγοντες. Ένας από αυτούς, με βεβαιότητα, είναι και οι «δολιοφθορές». Οι πυρκαγιές που μπαίνουν από ανθρώπινα χέρια, όχι από αμέλεια, αλλά επίτηδες. Προφανώς υπάρχουν και τέτοιες. Και προφανώς, ευθύνη των αρχών ασφαλείας είναι να βρουν τους εμπρηστές. Και όχι μόνο. Ευθύνη τους ήταν να… τους προλάβουν! Αυτή όμως είναι μια άλλη, μεγάλη και δύσκολη συζήτηση που μπορεί να γίνει άλλη στιγμή.

Στην παρούσα φάση όμως, που η χώρα αντιμετωπίζει τόσες πολλές εστίες, οι αιτίες είναι πολλές. Και ναι μεν πρέπει να εντοπιστούν οι εγκληματίες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, πρέπει όμως και να υπάρξουν συνολικές αλλαγές στο κράτος, όπως ακριβώς γράψαμε.

Διότι, ούτε όλες οι φωτιές προέρχονται από εμπρησμούς, ούτε και μπορεί να «καλυφθεί» μία κυβέρνηση πίσω από την ένταση των φαινομένων και τις κλιματολογικές συνθήκες. Αυτά μπορούν να τα πουν οι μαχητές της πρώτης γραμμής. Οι πυροσβέστες. Ο ρόλος της κυβέρνησης – κάθε κυβέρνησης – είναι να διορθώνει το κράτος, να αλλάζει δομές και κανόνες, ώστε και οι σύγχρονες, πιο δύσκολες συνθήκες, να είναι αντιμετωπίσιμες ή τουλάχιστον, να μην φτάνουμε στο «μη παρέκει».

Προφανώς, όλοι καταλαβαίνουν πως μία φωτιά με 8 μποφόρ, πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται. Δεν μπορούν τα μποφόρ όμως να αποτελούν άλλοθι για τις κυβερνήσεις.

Ήδη ακούγονται πολλά για αλλαγές που θα κάνει ο πρωθυπουργός όταν περάσει η μεγάλη «μπόρα». Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως εκκρεμεί και μία έρευνα στην αστυνομία για το μεγάλο φιάσκο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν θα είναι καθόλου περίεργο λοιπόν να υπάρξουν αλλαγές στην αστυνομία, στην πολιτική προστασία και σε άλλες υπηρεσίες. Το κυριότερο όμως δεν είναι οι αλλαγές προσώπων. Είναι οι αλλαγές των κανόνων και των νοοτροπιών.  Είναι οι αλλαγές που – όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές – πρέπει να γίνουν ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε τις πόλεις μας ή – θεωρούμε πως – προστατεύουμε τα δάση και τον φυσικό μας πλούτο. Και ο φυσικός πλούτος δεν προστατεύεται πλέον χωρίς σοβαρά έργα υποδομών και χωρίς την παρουσία ανθρώπων και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, στα δάση.

Ας σκεφτούμε και κάτι άλλο: Οι φυσικές απειλές είναι εθνικές απειλές! Άρα, αποτελούν τεράστια προτεραιότητα…

Ροή ειδήσεων

Advertisement