Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η Δικαιοσύνη, ως μοχλός ανάπτυξης της χώρας!

Published

on

 

 

Η Δικαιοσύνη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ίδιας της δημοκρατίας και φυσικά, της λειτουργίας της χώρας. Ταυτόχρονα όμως, από την εποχή που ακόμα μπήκαμε στην οικονομική κρίση και στα μνημόνια, έχει γίνει πολύς λόγος για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και καλύτερη λειτουργία της, πλην όμως έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια και… ακόμα συζητάμε τα ίδια.

Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι μία κυβέρνηση που έχει την πολιτική βούληση – και θέλει να «σπάσει αυγά» – μπορεί να πετύχει πάρα πολλά και όχι σε μεγάλο βάθος χρόνου. Τα στοιχεία της Ε.Ε. για τον τρόπο με τον οποί λειτουργεί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, «φωτογραφίζουν» και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη και ταχύτερη λειτουργία της, αλλά και για να αποκαταστήσει το κύρος της στην ελληνική κοινωνία.

Δεν μας λείπουν δικαστές και μάλιστα, καλοί. Το δείχνουν τα στοιχεία. Στην Ελλάδα έχουμε 37 δικαστές ανά 100.000 πολίτες, ενώ την ίδια ώρα η Ιρλανδία έχει μόλις 4 δικαστές ανά 100.000 πολίτες. Δεν μας λείπουν ούτε και δικηγόροι. Μας λείπουν… ταχύτητες. O εκτιμώμενος χρόνος για να επιλυθεί μια υπόθεση (αστική, διοικητική, εμπορική) δικαστικά σε πρώτο βαθμό στην Ελλάδα είναι περίπου 700 ημέρες. Στη Δανία είναι λιγότερες από 50, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι επίσης λιγότερες από 50 ημέρες! Η διαφορά, όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, είναι τεράστια. Επίσης, όμως, τεράστια είναι και η… δικομανία που υπάρχει στη χώρα μας. Καθημερινά κατατίθενται περισσότερες υποθέσεις από αυτές που επιλύονται, με αποτέλεσμα το «βουνό» των εκκρεμοτήτων να μεγαλώνει.

Η κυβέρνηση οφείλει λοιπόν να απαλλάξει τη Δικαιοσύνη από πλήθος υποθέσεων που θα μπορούσαν ποτέ να μην φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες. Να δημιουργήσει τεχνολογικές εφαρμογές διευκόλυνσης δικαστών και δικηγόρων, να θεσμοθετήσει μέτρα και νόμους που θα απλουστεύουν τις διαδικασίες και θα θέτουν φραγμούς στις πολλές αναβολές, αλλά και να προχωρήσει σε αξιολόγηση και αναπροσαρμογές όλων των εμπλεκομένων στο δικονομικό σύστημα της χώρας. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement