Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εύκολος στόχος- Δύσκολη διαδρομή

Published

on

 

Η διαφθορά και το αντίτιμο μπορεί να ήταν μικρό, το αδίκημα όμως και η απατεωνιά παραμένουν μεγάλα. Εξ άλλου όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στη διαφθορά, δεν είναι ο διαφθορέας, αλλά ο διεφθαρμένος που καθορίζει την τιμή. Όμως η μαεστρία και η  ευφυΐα στην υπόθεση της διαφθοράς είναι  πως κάποιος δύναται να εκμαυλίζει και να καθιστά συνένοχους στα σκοτεινά σου σχέδια τους άλλους και μόνο που θα τον αγγίξουν.

 Ο Ζαν-Πολ Σαλομέ, αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία η οποία είναι στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στο ρόλο της Μορίν Κίρνι είναι στέλεχος γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας και παράλληλα η επίμονη επικεφαλής του συνδικάτου της τεράστιας επιχείρησης. Όταν πέφτει πάνω σε καταδικαστικά στοιχεία για εταιρικά αδικήματα που απειλούν να θάψουν ένα τεράστιο σκάνδαλο και να θέσουν σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας, παίρνει μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή της. Η Κίρνι αποφασίζει να αναλάβει δράση ώστε να προστατεύσει τα εργατικά συμφέροντα, κίνηση που επιφέρει τρομερές και ακραίες συνέπειες στη ήσυχη και προβλέψιμη μέχρι τότε ζωή της.

Η αδυσώπητη μάχη της συνδικαλίστριας ενάντια σε συντριπτικές πιθανότητες μπαίνει στο επίκεντρο, καθώς παλεύει να αποκαλύψει την αλήθεια, εκθέτοντας τη διαφθορά και την απάτη της εταιρείας. Ωστόσο, ο κόσμος της παίρνει μια οδυνηρή τροπή όταν δέχεται βίαιη επίθεση στο ίδιο της το σπίτι. Καθώς η έρευνα εξελίσσεται τα πράγματα ανατρέπονται και η ηρωίδα παλεύει με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συμμαχίες και προδοσίες που θολώνουν τα όρια μεταξύ σωστού και λάθους.

Ο «Εύκολος στόχος» είναι η αληθινή ιστορία της γυναίκας στελέχους του συνδικαλιστικού φορέα CDFT που κόντρα σε όλους αποκαλύπτει ένα φοβερό σκάνδαλο. Η ταινία υφαίνει την  αφήγηση με θέμα τις εταιρικές ατασθαλίες, τις προσωπικές θυσίες και την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος. 

-Δεν θα σταματήσω αν δεν το πληρώσουν, λέει κάποια στιγμή η Μορίν Κίρνι, προσπαθώντας να βυθίσει στην ίντριγκα και στην ηθική πολυπλοκότητα κάθε επόμενη σεκάνς.

Η ταινία «Εύκολος στόχος» είναι μια κινηματογραφική ταινία, η οποία στηρίζει την όποια δύναμή της σε πραγματικά γεγονότα και προσπαθεί να θέσει ερωτήματα σχετικά με το κόστος της αποκάλυψης, της εταιρικής διαφθοράς, της δωροδοκίας και της ανηθικότητας. Όπως, όμως, έλεγε ο Αμερικανός ψυχολόγος Αβραάμ Μάσλοου «Η ιστορία του ανθρώπινου γένους είναι η ιστορία αντρών και γυναικών που πουλιούνται σε τιμή ευκαιρίας».

Σε σκηνοθεσία του Ζαν-Πολ Σαλομέ και με άξονα την πάντα δυνατή και αξιόπιστη Ιζαμπέλ Ιπέρ, η ταινία προσπαθεί, μάταια όμως, να γίνει ένα τρενάκι του τρόμου γεμάτο σασπένς και ηθικά διλήμματα. Στον πυρήνα της, η ταινία “Εύκολος στόχος” είναι μια μαρτυρία για την επιμονή των συνδικαλιστών και το θάρρος που απαιτείται για να σταθούν απέναντι σε ισχυρές, διεφθαρμένες οντότητες. Η μεταμόρφωση της Ιζαμπέλ Ιπέρ από συνδικαλίστρια σε θύμα είναι ενδιαφέρουσα και η ακλόνητη αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα προς το ζην χιλιάδων ανθρώπων είναι πειστική. Η ταινία στηρίζεται στην απεικόνιση του κόστους που έχουν οι επιλογές της ηρωίδας για την προσωπική της ζωή και την ασφάλειά της.

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη της. «Όταν κάνεις τη δουλειά του ηθοποιού, κρατάς μυστικά, αλλά παράλληλα καλείσαι να τα αποκαλύψεις στον κόσμο που σε παρακολουθεί. Αυτό που εγώ θεωρώ το μέγα μυστικό είναι το κακό. Είναι ένα μυστήριο, που, δυστυχώς, το βλέπουμε παντού γύρω μας κάθε μέρα. Η ρίζα και η προέλευση του κακού. Αυτό θα παραμένει πάντα μυστήριο», καταλήγει.

Το ” Εύκολος στόχος”, σε σκηνοθεσία Ζαν-Πολ Σαλομέ, προσπαθεί να συνδυάσει στοιχεία εταιρικής ίντριγκας, κοινωνικής δικαιοσύνης και προσωπικής ανθεκτικότητας σε ένα αγωνιώδες δράμα. Δυστυχώς, παρά την πολλά υποσχόμενη υπόθεσή της και την ασφαλή ερμηνεία του Ιζαμπέλ Ιπέρ, η ταινία τελικά υπολείπεται των στόχων  της, καταλήγοντας σε  μια επίπεδη κινηματογραφική προσπάθεια. Το ισχυρότερο στοιχείο της ταινίας είναι αναμφίβολα ο κεντρικός χαρακτήρας, η Μορίν Κίρνι, την οποία υποδύεται πειστικά και με αφοσίωση η σπουδαία ηθοποιός. Η πορεία της Κίρνι από ένα στέλεχος που καθοδηγείται από την καριέρα του, σε μια αποφασισμένη συνδικαλίστρια είναι ενδιαφέρουσα. Η μεταμόρφωσή της αντικατοπτρίζει τον αγώνα των ατόμων που βρίσκονται ανάμεσα στα εταιρικά συμφέροντα και την ευημερία των ανθρώπων του μόχθου.  Ωστόσο, τα προβλήματα της ταινίας βρίσκονται στην εκτέλεσή της. Ο ρυθμός είναι ασυνεπής και η αφήγηση στερείται μιας ισχυρής κατεύθυνσης. Η πλοκή, αν και πολλά υποσχόμενη, ελίσσεται άσκοπα κατά καιρούς, καθιστώντας δύσκολο να διατηρηθεί η εμπλοκή καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Αυτή η έλλειψη εστίασης καθιστά δύσκολη την πλήρη εκτίμηση των υποκείμενων θεμάτων και συγκρούσεων, η δε κινηματογραφική αφήγηση εκθέτει τον Ζαν-Πολ Σαλομέ.

Επιπλέον, ο χειρισμός ευαίσθητων και ενοχλητικών θεμάτων από την ταινία, όπως ο βιασμός της Μορίν Κίρνι και η επακόλουθη δημόσια διαπόμπευση, είναι προβληματικός. Φαίνεται να χρησιμοποιεί αυτά τα τραυματικά γεγονότα κυρίως ως μέσο πλοκής παρά ως μέσο διερεύνησης των συναισθηματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων στον χαρακτήρα. Ο “Εύκολος στόχος” είχε τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα γοητευτικό και αγωνιώδες δράμα. Ωστόσο, λόγω του ασυνεπούς ρυθμού του, της υποανάπτυκτης πλοκής και του προβληματικού και απρόσωπου  χειρισμού ευαίσθητων θεμάτων, τελικά δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του θέματος.

Όποτε υπάρχουν στη μέση πολλά λεφτά, δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν. Γράφει η Άγκαθα Κρίστι. Ένας άνθρωπος όταν αυτό που επιθυμεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι τα λεφτά, θα πουλιέται με ευκολία και θα αγοράζεσαι με άνεση σε όλη σου τη ζωή, θα θεωρεί δε ότι αυτή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Αυτοί δε που τον λαδώνουν θα διαπιστώνουν σε κάθε τους συναλλαγή, πόσο  γλοιώδης είναι, δηλαδή πόσο βουτηγμένος σε κάποια παχύρρευστη και γλιστερή ουσία βρίσκεται, που προκαλεί  αυτό το αφόρητο αίσθημα αηδίας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement