Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η Γερμανία, οι Εβραίοι και ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

Published

on

 

 

Κουβαλώντας τη «βαριά κληρονομιά» του ναζισμού και του ολέθρου που αυτός επέφερε στην Ευρώπη, η Γερμανία των μεταπολεμικών χρόνων, πέρα από μεγάλη οικονομική δύναμη, εξελίχθηκε στην πιο πολυπολιτισμική ίσως χώρα της γηραιάς Ηπείρου, υιοθετώντας μάλιστα μία σειρά από σκληρούς νόμους κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και βεβαίως, κατά του ναζισμού και κάθε νεοναζιστικού μορφώματος, που παραμένει απαγορευμένο.

Μάλιστα, ένας από τους λόγους που η Γερμανία δεν γιορτάζει επίσημα την επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου είναι ότι η νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1989, κατά ιστορική ειρωνεία, συνέπεσε με τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 και το ναζιστικό πογκρόμ κατά των Εβραίων του Βερολίνου και άλλων μεγάλων πόλεων της Γερμανίας («Νύχτα των Κρυστάλλων»).

Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια ένας φίλος Γερμανός που επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο την Ελλάδα και την Πάτρα (μεγάλος φιλέλληνας και λάτρης της περιοχής μας), μας έλεγε ότι εκείνες τις πολύ δύσκολες μέρες του 1938, οι ναζί έκλεισαν το κατάστημα της προγιαγιάς του στο κέντρο του Βερολίνου (διατηρούσε κεντρικό κατάστημα με είδη υαλικών), επειδή… τόλμησε να υποστηρίξει τον Εβραίο γείτονα έμπορο και να βρίσει τους ναζί που του έσπαγαν το μαγαζί. Λίγους μήνες αργότερα, αποτάχθηκε από τη Βέρμαχτ (τον γερμανικό στρατό) και ο προπάππους του, που ήταν ανώτερος στρατιωτικός, γιατί θεωρήθηκε «αντικαθεστωτικός» και μάλιστα, πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του στο Νταχάου.

Για τον φίλο μας λοιπόν, όπως και για πάρα πολλούς άλλους Γερμανούς, η 9η Νοεμβρίου είναι περισσότερο μία μέρα σκέψης και οδύνης, παρά μία μέρα χαράς για την επανένωση της Γερμανίας. Και σε όλη τη χώρα, κάθε 9η Νοεμβρίου πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της «Νύχτας των Κρυστάλλων».

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι για την Γερμανία, κάθε σκέψη «ισορροπίας» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δεν υπάρχει. Σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας, οι επικρίσεις κατά του Ισραήλ θεωρούνται εξαιρετικά επίμαχες και κοινωνικά απαράδεκτες. Ο νέος αντισημιτισμός που εκδηλώνεται σε πολλές άλλες χώρες, οδηγεί τους Γερμανούς να ζητούν από την κυβέρνηση να παράσχει διαβεβαιώσεις στους Εβραίους ότι «το 2023 δεν είναι 1938».

Μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι που η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει ενιαία το ζήτημα της Μ. Ανατολής.

Ροή ειδήσεων

Advertisement