Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εξαγωγικές ευκαιρίες και προκλήσεις σε επίπεδο Περιφέρειας

Published

on

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος των ενημερωτικών εκδηλώσεων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) σε συνεργασία με την «Export Credit Greece» στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου στην Αχαΐα.

Οι εκδηλώσεις με τα τοπικά Επιμελητήρια, αφορούσαν στην εξαγωγική δυναμική των περιοχών και τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση των επιχειρήσεων, για την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων και την ιχνηλάτηση των προϊόντων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η Ημερίδα του ΣΕΒΕ στην Πάτρα η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου έγινε παρουσία και του Πρόεδρου του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδη που επεσήμανε την αύξηση των εξαγωγών κατά τη διετία 2021 και 2022, επισημαίνοντας ότι η Αχαΐα για το 2021 είναι στη 10η θέση μεταξύ των 52 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ενώ το 2022 έχει προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Ο Γρηγόρης Σταματόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Export Credit Greece» αναφερόμενος στoν ρόλο της και στα εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν διεθνείς συναλλαγές ή επενδύσεις. «Είναι αναγκαίο να σταθούμε δίπλα στον Έλληνα εξαγωγέα. Ειδικά, υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες και την αβέβαιη παγκόσμια συγκυρία, η οποία προκύπτει μέσα από συνεχείς κύκλους κρίσεων, η Export Credit Greece’’, στέκεται αρωγός στον Έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται διεθνώς. Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, αποτελούν μια ακόμα δράση μέσα από την οποία αποδεικνύει πως δεν περιμένει να τη βρει ο εξαγωγέας σε κλειστά γραφεία. Ερχόμαστε οι ίδιοι για να ενημερώσουμε για τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, ώστε να εντείνουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μέσα από ασφαλείς και στέρεες μεθόδους».
Την παρουσίαση των εξαγωγικών επιδόσεων των Περιφερειών έκανε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Παναγιώτης Χασάπης, ο οποίος ξεκίνησε σκιαγραφώντας τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.
«Το 2022 είχαμε 55 δισ. ευρώ εξαγωγές, ρεκόρ όλων των εποχών. Αυτό συνοδεύτηκε όμως και με ρεκόρ εισαγωγών, κοντά στα 93 δισ. ευρώ, ένα εμπορικό έλλειμμα 38 δισ. ευρώ, πολύ μεγάλο για τη χώρα ο οποίο φαίνεται να αμβλύνεται το 2023 λόγω της πτώσης τιμής των καυσίμων και μια κίνηση αποθεματοποίησης πρώτων υλών εισαγωγής το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία» όπως τόνισε.
Στη συνέχεια, και σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ ο ομιλητής χαρτογράφησε τη σύνθεση του εξαγωγικού μείγματος σε επίπεδο περιφέρειας. Η Δυτική Ελλάδα παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο εξαγωγικού δυναμικού είναι χαμηλά σε σχέση με άλλες περιφέρειες (εξαγωγές 722 εκατ. ευρώ το 2021 ή 1,8% της χώρας), διαθέτει θετικό ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών, με 168 εκατ. ευρώ εμπορικό πλεόνασμα με αύξηση το 2021 κατά 4,8%.
Το σημαντικότερο μερίδιο στις εξαγωγές το 2021 σε επίπεδο περιφερειακό είναι
-τα τρόφιμα με 86,6% (αναλογικά καρποί – φρούτα νωπά 42,7%, λίπη και έλαια 27,2%, λαχανικά φρούτα 13,3% και ψάρια 10,9%),
-τα ποτά και καπνά με 72,6% (αλκοολούχα και ξύδι 70,7%, καπνά και υποκατάστατα 30%),
-τα χημικά και πλαστικά με 56,7%,
-τα μέταλλα με 27,5% και
-τα μη μεταλλικά ορυκτά με 20,3% (αλάτι, θείο).
Οι κυριότεροι προορισμοί των εξαγωγών σε επίπεδο περιφέρειας είναι οι κλασικοί προορισμοί των τροφίμων γενικά, Ιταλία με ποσοστό 19,4%, η Γερμανία με 14,4%, η Βουλγαρία με 10,9% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 7,1%.
Δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να αντιληφθούν τις υφιστάμενες συνθήκες στο εξαγωγικό εμπόριο της τοπικής οικονομίας, αναφέρθηκε εκτενώς στις ευκαιρίες που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές και τις οποίες οφείλουν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις μέσω της συμμετοχής τους στον ΣΕΒΕ.
Εξωστρέφεια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
«Στόχος είναι το 2027 οι εξαγωγές της χώρας να φτάσουν το 60% του ΑΕΠ, 120 δισ. ευρώ, η αξία των εξαγωγών είναι τεράστια, κάθε τέσσερις μονάδες αύξησης είναι το 1% του ΑΕΠ της χώρας και 2,2 δισ. ευρώ δυνατότητα στο κράτος να μειώνει φόρους και να καλυτερεύει η κατάσταση της οικονομίας και των επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Διαμαντίδης. Επισημαίνοντας πάντως ότι πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην εξωστρέφεια και το εξαγωγικό προφίλ της χώρας καθώς σήμερα «το 80% των εξαγωγών το κάνει το 20% των μεγάλων επιχειρήσεων».
«Από το 2019 μέχρι το 2022 οι εξαγωγές τριπλασιάστηκαν και αυτό έγινε μέσα στην κρίση, της πανδημίας και των πολέμων και αυτό έγινε διότι οι Έλληνες είδαν ότι δεν μπορούν να πουλάνε σε 9 εκατ. πληθυσμού αλλά στα 9 δισ. των κατοίκων όλης της γης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη διάρκεια του χαιρετισμού του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας τόνισε ότι «οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της οικονομίας και οφείλουμε να είμαστε δίπλα στα μέλη μας» αναφερόμενος στην συνεργασία με τον ΣΕΒΕ στην κατεύθυνση της στήριξης των εξαγωγών αλλά και την αντιμετώπιση της ανεργίας με την αύξηση της ζήτηση στελεχών και εργαζομένων.
Το θέμα της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων αναπτύχθηκε από τον GS1 Association Greece και συγκεκριμένα από τον κ. Δημήτρη Χρήστου, Director Market Development & τον Δρ. Γεώργιο Σαρανταυγά, Director Standards & Solutions. Οι δράσεις της «Export Credit Greece» και του ΣΕΒΕ σε συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια συνεχίζονται.
Το εξαγωγικό προφίλ της Αχαΐας

Σύμφωνα με τον κ. Χασάπη, σε επίπεδο περιφέρειας η Αχαΐα κυριαρχεί με αξία εξαγωγών 434,9 εκατ. ευρώ το 2021 (αύξηση 44% σε σχέση με το 2020) και ακολουθούν η Ηλεία με 182,2 εκατ. ευρώ και η Αιτ/νια με 105,3 εκατ. ευρώ).
Η ετήσια αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο Αχαΐας αύξησε κατά 8% τη συμμετοχή της δραστηριότητας στο ΑΕΠ και παρά την αύξηση των εισαγωγών το 2021 στο νομό σε ποσοστό 61,2%, ο νομός κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 37,8 εκατ. ευρώ με τις εξαγωγές να καλύπτουν τις εισαγωγές σε ποσοστό 109,5%.
Τα τρόφιμα κατά 55,5% (αναλογικά λίπη και έλαια 39,2%, καρποί και φρούτα νωπά 36,4%) είναι ο κύριος εξαγωγικός τομέας με βασικό εξαγωγικό προορισμό την Ιταλία και ακολουθούν μέταλλα με 11,1%, χημικά και πλαστικά με 10,6% και ποτά και καπνά με 8,85.

Ροή ειδήσεων

Advertisement