Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Διάλογος δεν σημαίνει… υποχώρηση

Published

on

Αν το δούμε από μία πλευρά, η αυριανή επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, μπορεί και να μην «λέει» κάτι. Άλλωστε, κρίνοντας από την ιστορία και την εμπειρία, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι λίγες ώρες μετά τα «καζάν – καζάν» και τις χαιρετούρες, ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να αρχίσει πάλι τα «θα έρθουμε ένα βράδυ» και να γεμίσει το Αιγαίο με τουρκικά αεροπλάνα.

Αν το δούμε από μία άλλη πλευρά, η αλλαγή στάσης της τουρκικής ηγεσίας το τελευταίο διάστημα, προφανώς και δεν οφείλεται… στους σεισμούς. Οι σεισμοί ήσαν μια καλή αφορμή για να ξεδιπλωθεί ένα άλλο σχέδιο ή αν προτιμάτε, μία νέα προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει την Ελλάδα και μέσω αυτής τη Δύση, έστω και αν όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί πάντοτε να παίζει σε δύο ταμπλό και με το ένα πόδι να κλείνει το μάτι στη Δύση ενώ με το άλλο προσπαθεί να παραστήσει τον «πατερούλη» των μουσουλμάνων και να μην χαλάει και τα χατίρια των Ρώσων.

Εν πάση περιπτώσει όμως, ό,τι και να θέλει ο Ερντογάν ή ό,τι και να συμβεί στη συνέχεια, το θέμα δεν είναι τι κάνει η τουρκική ηγεσία και ποια είναι η δική της στρατηγική, αλλά τι θέλουμε να κάνουμε εμείς και ποια είναι η δική μας στρατηγική.

Ξεκινώντας λοιπόν από τα… πολύ βασικά, και μόνο η ιδέα ότι η Ελλάδα θα εμφανιζόταν αρνητική σε έναν διάλογο με την Τουρκία, θα ήταν πολύ – πολύ κακή για τη χώρα μας. Εμείς θα εμφανιζόμασταν ως αδιάλλακτοι και όχι η Τουρκία. Και όσοι, εντός Ελλάδας, θεωρούν πως ο διάλογος σημαίνει σώνει και καλά «υποχωρητικότητα», τότε εμμέσως πλην σαφώς, υποδηλώνουν τη δική τους έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα όμως δεν πρέπει να έχει έλλειμμα αυτοπεποίθησης. Αντίθετα, χωρίς καμία έπαρση, πρέπει να εμφανίζει ότι συνδιαλέγεται από θέση ισχύος, ως ένα σοβαρό και στιβαρό κράτος. Και επίσης, δεν πρέπει να συγχέει τη γεωπολιτική διαφορά με την Τουρκία, με ένα σωρό άλλα θέματα, όπως είναι για παράδειγμα, οι οικονομικές σχέσεις, ο τουρισμός, κλπ.

Ο Ερντογάν, ξέρει καλά πως η θέση του για «επίλυση των διαφορών με διμερή διάλογο» δεν είναι πολύ ρεαλιστική. Ξέρει πως η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και έχει ισχυροποιήσει τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Ξέρει πως όταν μιλάει με την Ελλάδα, μιλάει με… τη Δύση. Αλλά, γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο και η Ελλάδα, μπορεί με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους να δείξει ότι έχει θέση ισχύος…

Ροή ειδήσεων

Advertisement