Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο άνθρωπος στη κοινωνία των προκλήσεων

Published

on

Της Μαργαρίτας Καπνίση
Δικηγόρου

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2023 και υποδεχτούμε το 2024, κάνοντας σκέψεις για τη χρονιά που έρχεται αλλά και για τη χρονιά που φεύγει, σε μια σύντομη επισκόπηση της σε συνάρτηση με τα όσα έλαβαν χώρα τόσο στη χώρα μας αλλά και ανά τον κόσμο, προβληματίστηκα για τον άνθρωπο, τη θέση και στάση του απέναντι στα γεγονότα και στην κοινωνία.

Αναμφισβήτητα το 2023 ήταν μια χρονιά οικονομικής αναταραχής, βλ.την αύξηση στην τιμή των καυσίμων, της ενέργειας, των τιμών των προϊόντων πρώτης ανάγκης, μια χρονιά πολύνεκρων δυστυχηματων βλ. ατύχημα στα Τέμπη, εθνικών αλληλοσπαραγμων, εκλογικών αναμετρήσεων, κλιματικής αλλαγής,αμφισβήτησης της φιλελεύθερης δημοκρατίας, γεγονότων που μόνο απαρατήρητα δε δύνανται να περάσουν, παρά την προσπάθεια κάποιων να τα προσπεράσουν.
Ήταν μία χρόνια που σίγουρα μας συντάραξε σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.
Τα όσα διαδραματίστηκαν στην πορεία της, δε θα μπορούσε παρά να δώσουν το έναυσμα για αυτοκριτική, εσωτερική ανακατάταξη, περισυλλογή, αφορμή για διάλογο.
Το ερώτημα που γεννάται είναι ποια είναι η θέση του ανθρώπου και η οπτική του απέναντι σε όλα αυτά.
Ο άνθρωπος, από αρχαιοτάτων χρόνων, δοκίμασε να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια έβρισκε στο δρόμο του, αναζήτησε τρόπους επιβίωσης, εφηύρε , επινόησε, προσπάθησε να κατανοήσει το κόσμο, τα φυσικά φαινόμενα, εκφράστηκε μέσα από τελετουργικά έθιμα , συσπειρώθηκε, όταν χρειάστηκε, για να αμυνθεί, να αντιμετωπίσει το κακό, τον εχθρό, μα και όσα υπονόμευσαν την ως τότε πορεία του, όσα αποτελούσαν απειλή για την επιβίωση και την εξέλιξη του. Όλα αυτά τα επιχειρησε ο άνθρωπος ακριβώς γιατί αντιληφθηκε ότι η εξέλιξη του στο χωροχρόνο ήταν προϊόν και δικών του ενεργειών, και αλλαγών στην πορεία του. “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”, διαβάζουμε σε κάποιο μύθο του Αισώπου.
Προβληματίστηκα πράγματι για τη θέση του ανθρώπου στο σήμερα.
Ο άνθρωπος του σήμερα, σίγουρα ξεπέρασε κάποιες απο τις προκλήσεις του παρελθόντος, είναι σε θέση να απολαμβάνει με ευκολία τα όσα η πρόοδος της επιστήμης του προσφέρει.
Για τον άνθρωπο του σήμερα, η πραγματική πρόκληση είναι να βρει τη θέση, τη φωνή, τον εαυτό του μέσα στην κοινωνία του σήμερα , να αντιληφθεί επαρκώς τα όσα διαδραματίζονται σ αυτή, να υψώσει το ανάστημά του απέναντι σε όσα υπονομεύουν την ίδια του την ύπαρξη , να διεκδικήσει, να αντισταθεί, να αντιπαρατεθεί, να πάψει να μεμψιμοιρεί, να αναζητήσει αποτελεσματικούς τρόπους, όχι πλέον για να εξασφαλίζει μόνο το ζην, αλλά και το ευ ζην, να σταθεί ικανός παρατηρητής και κριτής των όσων των καταδυναστεύουν, ξεπερνώντας τις φοβίες του, μαθαίνοντας από τα όσα του δίδαξε η ιστορία του παρελθόντος, δημιουργώντας ένα περιβάλλον μνήμης σε σχέση με τα όσα τον έβλαψαν και αυτά που τον οδήγησαν στην ανάκαμψη και στην πρόοδο.
Όλα τα παραπάνω, σίγουρα προϋποθέτουν ανθρώπους με καθαρό νου, πνευματικά μα και ψυχικά υγιείς, πρόθυμους να αναζητήσουν την αλήθεια μέσα από το ψέμα, την υποκρισία , πρόθυμους να αντιπαρατεθούν σ αυτά που κάποιοι παρουσίασαν σαν τη μόνη επιλογή και ως έτοιμη τροφή .
Η κοινωνία διψά για την αλλαγή, η κοινωνία αναζητά προσωπα με ισχυρό φρόνημα, πρόσωπα ενεργά στον κοινωνικοπολιτικό βίο, πρόσωπα με δυναμική, με λόγο και συνείδηση.
Διότι ο άνθρωπος δεν είναι ένα απλό κομμάτι της εξωτερικής φύσης, αλλά πνευματικό υποκείμενο της θεμελίωσης της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής κουλτούρας,
Σε μια κοινωνια λοιπόν με ακατάληπτη την πορεία των αλλαγών, ο Ανθρωπος οφείλει πλέον να αναζητήσει το ταξίδι για να μπορέσει να αναπνεύσει, να κινηθεί και να δημιουργήσει, και να χαραξει το δρόμο για να βρει τον πιθανό του προορισμό.
ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΟΥ ΠΑΛΕΎΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ

Ροή ειδήσεων

Advertisement