Connect with us

Μαγειρική

Μπιφτέκια με πατάτες και τυριά, γκρατινέ    

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4-5 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο

70 ml γάλα φρέσκο

500 γρ. κιμά χοιρινό

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 αυγά

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες:

1 κιλό πατάτες

λίγο θυμάρι ξερό

100 γρ. τσένταρ, τριμμένο

100 γρ. κασέρι, τριμμένο

200 γρ. γκούντα, τριμμένο

λίγο έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθετείτε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνετε στο τηγάνι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το θυμάρι και τη ρίγανη και ανακατεύετε.Μουλιάζετε το ψωμί μέσα στο γάλα. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε τον χοιρινό και τον μοσχαρίσιο κιμά και τα αυγά. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τον δυόσμο (μόνο τα φύλλα) και τα βάζετε κι αυτά στο μπολ. Προσθέτετε τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και ξεκινάτε να πλάθετε όλα τα υλικά μαζί με τα χέρια μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει. Κρατάτε στην άκρη. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τα 700 γρ. πατάτες σε ροδέλες των 2 εκ. και τα υπόλοιπα περίπου 300 γρ. τα τρίβετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Παίρνετε ένα ταψάκι για μεγάλα μάφιν. Λαδώνετε τις φόρμες σας, τοποθετείτε μία ροδέλα πατάτας ίδιας διαμέτρου σε κάθε θήκη. Πλάθετε και τοποθετείτε το μπιφτέκι πάχους περίπου 4 εκ. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε την τριμμένη πατάτα με τα ζουμιά της, το θυμάρι και τα τριμμένα τυριά. Τοποθετείτε το μείγμα πάνω από τα μπιφτέκια στην επιθυμητή δοσολογία. Πασπαλίζετε με πιπέρι, περιχύνετε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνετε στον φούρνο για 35΄. Αντί για ένα ταψί με θήκες για μεγάλα μάφιν ετοιμάστε την ίδια συνταγή σε ένα κανονικό ταψί. Το αποτέλεσμα θα είναι γευστικά το ίδιο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement