Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Κάλπες ελληνικές και απειλές… Τουρκίας

Published

on

 

 

Λίγο μετά τις «βαριές» δηλώσεις Μητσοτάκη με τις οποίες απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, όλοι άρχισαν να αναζητούν τις αιτίες. Και η αναζήτηση αυτή, πέρα από τους προφανείς λόγους πολιτικής στρατηγικής στους οποίους αναφερθήκαμε χθες, φτάνει μέχρι σε στοιχεία που μπορεί να ξέρει και να λαμβάνει υπόψη του ο πρωθυπουργός, αλλά δεν τα ξέρουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Κάπως έτσι, άρχισαν ήδη να γράφονται και να λέγονται διάφορα σενάρια. Και γενικότερα, ό,τι λέγεται ή ακούγεται δεξιά και αριστερά, ερευνάται εάν μπορεί να συνδέεται με την απόφαση του πρωθυπουργού.

Για παράδειγμα, κάποιες δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδη στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι στην Ουάσιγκτον κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Ερντογάν μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των κατεχομένων της Κύπρου, κατά την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος, στις 20 Ιουλίου, λαμβάνοντα πολύ σοβαρά υπόψη. Όπως, βέβαια, και το ενδεχόμενο εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο μέσα στον Αύγουστο.

Είναι προφανές ότι αυτές τις πληροφορίες τις γνωρίζει και ο πρωθυπουργός. Ο οποίος, εξάλλου, πολύ ξεκάθαρα, έβαλε και τα εθνικά θέματα στους λόγους για τους οποίους δεν θέλει να πάει σε κάλπες το φθινόπωρο.  Είναι δεδομένο λοιπόν, ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά αποτελεί μία από τις αιτίες της απόρριψης πρόωρων εκλογών.

Όσο για τον Ερντογάν και το σενάριο των κατεχομένων;

Κρατάμε μικρό καλάθι…. Διότι μπορεί επί της ουσίας η Άγκυρα να κάνει κουμάντο στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου, αλλά μία επίσημη ανακήρυξη προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία, είναι μία κίνηση εξαιρετικά επικίνδυνη για την ίδια την Άγκυρα, καθώς μάλλον θα πυροδοτήσει μια σειρά κυρώσεων που δεν θα μπορεί να αγνοήσει κανένας. Και επιπλέον, θα φέρουν εκ νέου την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση στο ΝΑΤΟ. Θα… το ρισκάρει ο Ερντογάν που έχει δείξει ότι τραβάει το σκοινί μέχρι εκεί που τον παίρνει;

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement