Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η Ελλάδα, πόλος σε έναν κόσμο που ανασχεδιάζεται

Published

on

 

 

Από την πρώτη στιγμή έγινε κατανοητό πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί έναν «νέο κόσμο». Η ψυχροπολεμική εποχή επέστρεψε στην Ευρώπη με έναν άλλο τρόπο και η ανατολική πτέρυγα της γηραιάς ηπείρου αναβαθμίστηκε στη γεωστρατηγική σκακιέρα των ΗΠΑ.

Κομμάτι αυτής της «ανατολικής πτέρυγας» είναι αναμφίβολα και η ανατολική Μεσόγειος, όπως και τα Βαλκάνια. Όμως, ενώ οι ΗΠΑ – όπως και οι ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης – ξέρουν πως το «αεροπλανοφόρο» που λέγεται Ελλάδα είναι σταθερά προσαραγμένο στο δικό τους «λιμάνι», δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τη Τουρκία, της οποίας η ηγεσία εξακολουθεί να προσπαθεί να κάνει «παζάρια ανατολίτικου τύπου» και με όχημα, την πολύ ισχυρή γεωπολιτική θέση της χώρας, να θέλει μέσω της Δύσης να επιβάλλει τα δικά της συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα δημοσιεύματα μεγάλων μέσων ενημέρωσης της Δύσης κατά του Ερντογάν, προφανώς δεν είναι τυχαία. Δείχνουν ότι πολλοί δυσφορούν με τον «σουλτάνο», που στις μέρες μας παίζει σχεδόν τα πάντα, προκειμένου να καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία.

Ο δυτικός κόσμος όμως, δεν θα μείνει εγκλωβισμένος στα παιχνίδια του Ερντογάν. Έχει τη δύναμη να ασκήσει σχεδό καταλυτική επιρροή και να μεταβάλλει ισορροπίες. Και αποδεικνύεται αυτό. Είτε με τα αεροπλάνα που παίρνουν οι Έλληνες και… δεν παίρνουν οι Τούρκοι, είτε με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται διεθνώς το τουρκολιβυκό σύμφωνο, είτε με τη συμμετοχή αμερικανικών και γαλλικών εταιρειών στις έρευνες για φυσικό αέριο σε ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα, είτε και με την μετατροπή της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κέντρο LNG για την Ευρώπη.

Αυτό δεν σημαίνει, όπως έχουμε ξαναγράψει, η πως η Δύση θα θελήσει να «χάσει» την Τουρκία. Όμως, είναι πλέον βέβαιο πως εάν κάποτε, η Τουρκία αποτελούσε τον κεντρικό πόλο στα ανατολικά της Ευρώπης, αυτό τον ρόλο κατέχει σήμερα η Ελλάδα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε έναν κόσμο που ανασχεδιάζεται…

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement