Connect with us

Μαγειρική

Κοτόπουλο με μανιτάρια και πουρέ πατάτας          

Published

on

 

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κιλά μπούτια κοτόπουλου

4 κουτ. σούπας αλεύρι

1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας βούτυρο

2 μακριά κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους

250 γρ. μανιτάρια

3 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

250 ml λευκό κρασί

μερικά κλαδάκια θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

600-800 ml ζωμό κότας

2-4 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο

1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι μαύρο και λευκό

Για τον πουρέ

1,5 κιλό πατάτες

50 ml κρέμα γάλακτος

50 γρ. αλατισμένο βούτυρο

50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βάζετε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνετε καλά και ανακατεύετε με το αλεύρι ελαφρά. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα και σοτάρετε το κοτόπουλο σε παρτίδες απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε λίγο λάδι αν χρειαστεί και αφαιρείτε σε ένα πιάτο. Προσθέτετε το βούτυρο και τα κρεμμύδια στο λάδι και τηγανίζετε για 5’, στη συνέχεια προσθέτετε τα μανιτάρια και τηγανίζετε για άλλα 5’. Ανακατεύετε το θρυμματισμένο σκόρδο και τον πελτέ τομάτας. Ρίχνετε το κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να μειωθεί στο μισό. Προσθέτετε το κοτόπουλο ξανά στο τηγάνι με τα μυρωδικά. Συμπληρώνετε με αρκετό ζωμό για να καλύψει το κοτόπουλο. Βάζετε το καπάκι, μεταφέρετε στον φούρνο και μαγειρεύετε για 1 ώρα. Αφαιρείτε το καπάκι από το κοτόπουλο και μαγειρεύετε για άλλα 20-30’ ή μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρώς και το κοτόπουλο να γίνει τρυφερό. Αλατοπιπερώνετε καλά. Όταν το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο, βράζετε τις πατάτες σε άφθονο καλά αλατισμένο νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα για 20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Στραγγίζετε καλά. Γυρίζετε ξανά τις πατάτες σας στην κατσαρόλα και πολτοποιείτε μαζί με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνετε καλά με λευκό πιπέρι και λίγο αλάτι και τρίβετε λίγο ακόμα τυρί, πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement