Connect with us

Μαγειρική

Γίγαντες φούρνου με κεφτεδάκια             

Published

on

        

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες

1 πιπεριά κίτρινη σε λωρίδες

1 πιπεριά πράσινη σε λωρίδες

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 τομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

2-3 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο

λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

Για τα κεφτεδάκια

400γρ. κιμά χοιρινό περασμένο 2 φορές από τη μηχανή

2 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα

1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο

1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο στα τέσσερα

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

½ κουτ. γλυκού μαραθόσπορο κοπανισμένο

7-8 κλαδάκια μαϊντανό

½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Στραγγίζετε και βράζετε τους γίγαντες με φρέσκο νερό να μαλακώσουν. Κρατάτε ένα φλιτζάνι νερό από το βράσιμο και στραγγίζετε τα φασόλια. Τα μεταφέρετε σε ταβά ή κεραμική γάστρα. Μουλιάζετε το ψωμί στο κρασί, στύβετε και κρατάτε το κρασί στην άκρη. Ψιλοκόβετε και ανακατεύετε το κρεμμύδι μαζί με τα φυλλαράκια του μαϊντανού και το ελαιόλαδο. Σε μπολ ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί, το μίγμα του κρεμμυδιού, το μαραθόσπορο, το θυμάρι κι ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε στο ψυγείο και προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Σε τηγάνι και με το 1/3 του ελαιόλαδου σοτάρετε το κρεμμύδι ελαφρά και προσθέτετε τις πιπεριές. Σοτάρετε για 4 λεπτά και σβήνετε με το κρασί (από τα κεφτεδάκια). Προσθέτετε την τριμμένη τομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Βράζετε για 5 λεπτά και περιχύνετε με τη σάλτσα τα φασόλια στον ταβά. Προσθέτετε το σέλινο, τον άνηθο, λίγο ακόμη από το ελαιόλαδο, το νερό που κρατήσατε και ψήνετε το φαγητό σκεπασμένο (με αλουμινόχαρτο ή με καπάκι) να μελώσει η σάλτσα και να μαγειρευτούν οι γίγαντες. Πλάθετε τον κιμά σε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνετε ελαφρά και τα τηγανίζετε με το ελαιόλαδο που κρατήσατε. Όταν ροδίσουν τα βγάζετε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο των φασολιών, βγάζετε τον ταβά από το φούρνο και προσθέτετε ενδιάμεσα από τα φασόλια τα κεφτεδάκια. Κουνάτε τον ταβά να ανακατευτούν στη σάλτσα και ξαναβάζετε στο φούρνο για 10 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο ή καπάκι. Αφήνετε το φαγητό να «ηρεμήσει» εκτός φούρνου πριν σερβίρετε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement