Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Δίχρωμο ζελέ με κυδώνια και γιαούρτι     

Δημοσιεύθηκε

στις

      

 

Υλικά (για 10 μερίδες)

Για το ζελέ κυδωνιών

2½ λίτρα νερό

1½ κιλό κυδώνια

6 φλιτζάνια ζάχαρη

1 φυλλαράκι αρμπαρόριζας

½ φλιτζάνι γρεναδίνη (σιρόπι ροδιού χωρίς αλκοόλ)

Για το ζελέ γιαουρτιού

3 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά

9 φύλλα ζελατίνας (μικρά)

4 κουτ. σούπας μέλι

10 καραμέλες κανέλας

1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

Πλένετε τα κυδώνια και χωρίς να αφαιρέσετε το φλούδι και τα κουκούτσια τους τα κόβετε σε τέταρτα. Τα βάζετε σε κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με το νερό και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν. Βάζετε ένα κομμάτι τουλπάνι πάνω από ένα τρυπητό και αδειάζετε μέσα τα βρασμένα κυδώνια, μαζί με το ζουμί τους. Τα αφήνετε να στραγγίσουν αρκετές ώρες χωρίς να τα πιέσετε. Μετράτε με φλιτζάνια το χυμό και τον βάζετε σε κατσαρόλα (στη συνταγή βγαίνουν έξι φλιτζάνια). Ρίχνετε στο χυμό τη ζάχαρη, την ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Προς το τέλος προσθέτετε την αρμπαρόριζα για άρωμα. Όταν κρυώσει το ζουμί, ρίχνετε και τη γρεναδίνη. Μοιράζετε το ζελέ σε ποτήρια με πόδι μέχρι τη μέση του ποτηριού (όσο περισσέψει το διατηρείτε σε αποστειρωμένο βάζο, όπως τις μαρμελάδες, για άλλες χρήσεις). Τοποθετείτε τα ποτήρια μέσα στο ψυγείο με κλίση, για να πάρει σχήμα το ζελέ. Μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό. Ζεσταίνετε ένα φλιτζάνι νερό μαζί με τις καραμέλες, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σιρόπι. Όταν γίνει χλιαρό, ανακατεύετε τις ζελατίνες στυμμένες για να λιώσουν. Ανακατεύετε το γιαούρτι με το μέλι και προσθέτετε τις λιωμένες ζελατίνες. Αφού κρυώσει εντελώς, μοιράζετε το μίγμα στα ποτήρια με το παγωμένο ζελέ κυδωνιού και τα ξαναβάζετε στο ψυγείο, όρθια πια, μέχρι την ώρα που θα τα σερβίρετε. Γαρνίρετε με φύλλα αρμπαρόριζας ή ένα ξυλάκι κανέλας και σερβίρετε.

Περισσότερα
Advertisement

Μαγειρική

Ομελέτα φούρνου με μπρόκολο, πατάτες και γραβιέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

  

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. πατάτες

150γρ. γραβιέρα

300γρ. μπρόκολο

8 μεγάλα αβγά

30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ξερό

100ml γάλα φρέσκο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Τρίβετε τις πατάτες και τη γραβιέρα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, χωρίζετε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα ανακατεύετε όλα σε μπολ. Χτυπάτε τα αβγά ελαφρά με πιρούνι και τα προσθέτετε στο μπολ. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το γάλα, αρκετό πιπέρι και αλάτι, ανακατεύετε και μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος. Ψήνετε την ομελέτα για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Τη σερβίρετε αμέσως με μια ωραία πράσινη σαλάτα στο πλάι. Εμπλουτίστε την ομελέτα με επιπλέον μυρωδικά, όπως άνηθο ή φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Εκτός από γραβιέρα προσθέστε και κατσικίσιο τυρί, ταιριάζει πολύ.

Περισσότερα

Μαγειρική

Σαρλότ με μους σοκολάτας και ζεστή σάλτσα πορτοκαλιού

Δημοσιεύθηκε

στις

       

Υλικά (για 8 μερίδες)

34-36 μπισκότα σαβαγιάρ

500γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (με 56% κακάο τουλάχιστον)

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος παγωμένη

4 ασπράδια

50γρ. ζάχαρη άχνη

100γρ. ζάχαρη

100γρ. βούτυρο μαλακωμένο

2/3 φλιτζανιού γάλα

Για το σιρόπι

100γρ. ζάχαρη

2 λίτρα νερό

φλούδα από 1 λεμόνι

1 σφηνάκι Grand Marnier ή Cointreau

Για τη σάλτσα πορτοκαλιού

χυμό από 1 πορτοκάλι

350γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι

1 σφηνάκι Grand Marnier ή Cointreau

1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο

Εκτέλεση:

Βράζετε το νερό με τη φλούδα λεμονιού και τη ζάχαρη για 7 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτετε το λικέρ ανακατεύοντας. Βυθίζετε ένα-ένα τα σαβαγιάρ να βραχούν ελαφρά. Τα βγάζετε με πιρούνι και σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας με τη ζαχαρωμένη πλευρά τους προς τα έξω. Αν τα σαβαγιάρ είναι μεγαλύτερα από το ύψος της φόρμας, τα κόβετε. Κομματιάζετε τη σοκολάτα και τη βάζετε να λιώσει σε μπεν μαρί με λίγο από το γάλα. Όταν λιώσει, ανακατεύετε μέσα και το υπόλοιπο γάλα. Προσθέτετε το βούτυρο στη χλιαρή σοκολάτα και ανακατεύετε να γίνει λείο μίγμα. Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας λίγη-λίγη την άχνη ζάχαρη. Χτυπάτε ξεχωριστά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη να γίνει σαντιγί. Με απαλές κινήσεις αναμιγνύετε τη μαρέγκα με τη σαντιγί. Προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά τη μους να μη «σπάσει» η μαρέγκα. Ρίχνετε τη μους στη φόρμα με τα σαβαγιάρ. Σκεπάζετε την επιφάνεια της Σαρλότ με τα τελευταία σαβαγιάρ, βάζετε από επάνω ένα ρηχό πιάτο με ένα βάρος και την αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Χτυπάτε στο μπλέντερ τη μαρμελάδα με το χυμό πορτοκαλιού και το λικέρ μέχρι να έχετε λείο μίγμα. Ζεσταίνετε το μίγμα σε μικρό σκεύος. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το βούτυρο. Για να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε το γλυκό σε πιατέλα, καλύπτετε την επιφάνειά του με λίγη από τη χλιαρή σάλτσα και το σερβίρετε με την υπόλοιπη. Αν θέλετε, γαρνίρετε με ροδέλες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα ως τη μέση.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρεατόσουπα αβγολέμονο       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 6 άτομα)

1½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας από στήθος ή κότσι μαζί με το κόκαλο

5 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες καλά

6 καρότα ολόκληρα, καθαρισμένα

3 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα

1 ρίζα σέλινο

2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος, καθαρισμένα

1 κομμάτι λάχανο

Για τη σούπα

1/3 νεροπότηρο ρύζι για σούπα

2 αβγά

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Για το λαδολέμονο

1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

χυμό από 1½ λεμόνι

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 2,5 λίτρα νερό. Πλένετε καλά το κρέας και το βάζετε όσο το νερό είναι ακόμα κρύο. Ανάβετε το μάτι και το μαγειρεύετε για 45 λεπτά, ξαφρίζοντας καλά την επιφάνεια. Κατόπιν, βάζετε μέσα τα υπόλοιπα λαχανικά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 45 λεπτά τουλάχιστον και μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Με τρυπητή κουτάλα απλώνετε τα λαχανικά σε μεγάλη πιατέλα βάζοντας μαζί τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τα πράσα. Το κρέας το βάζετε σε άλλη πιατέλα. Σουρώνετε το ζωμό της κατσαρόλας για να φύγουν τα μικρά κομματάκια από τα λαχανικά που έμειναν μέσα. Τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα το ρύζι και τον βράζετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις γίνει το ρύζι, χτυπάτε χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια μέχρι το ασπράδι να γίνει μαρέγκα και ο κρόκος να ασπρίσει. Τα ενώνετε και ρίχνετε το λεμόνι. Ρίχνετε μέσα στο μπολ λίγη σούπα για να αυξηθεί η θερμοκρασία και το αδειάζετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε, αφήνετε να πάρει μια βράση και διατηρείτε τη σούπα ζεστή. Ετοιμάζετε και το λαδολέμονο για τα λαχανικά και το κρέας. Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ να γίνουν ένα πηχτό λαδολέμονο και περιχύνετε όλα τα λαχανικά. Μοιράζετε τη σούπα σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως στο τραπέζι μαζί με τις πιατέλες με τα λαχανικά και το κρέας. Μόλις τελειώσετε με τη σούπα, σερβίρετε κρέας και λαχανικά κατά βούληση. Μπορείτε, αν θέλετε, να ετοιμάσετε και μια μαγιονέζα με ελαιόλαδο, η οποία συνοδεύει πολύ ωραία όλο το φαγητό.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα