Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Τάρτα κολοκύθας με σπανάκι και μπλε τυρί 

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

220γρ. αλεύρι

175γρ. βούτυρο σε κομμάτια 1 εκ.

λίγο νερό κρύο

450γρ. κολοκύθα

450γρ. σπανάκι τρυφερό

2 αβγά

250ml κρέμα γάλακτος

100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

150γρ. μπλε τυρί

½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

150γρ. φρέσκα φύλλα σαλάτας (ρόκα, παντζαρόφυλλα, βαλεριάνα, νεροκάρδαμο)

2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

½ κουτ. σούπας ξίδι

½ κουτ. γλυκού σιναπόσπορο

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι σε μπολ και τα ανακατεύετε να ενωθούν σαν τρίμματα. Προσθέτετε 2 κουταλιές νερό κρύο και ζυμώνετε λίγο ακόμη. Τυλίγετε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνετε 30΄ στο ψυγείο. Αλείφετε με βούτυρο μια φόρμα για τάρτες (25 εκ.). Τοποθετείτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε το φύλλο της ζύμης στην ταρτιέρα και καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά της. Κόβετε τη ζύμη που εξέχει τριγύρω και καλύπτετε την υπόλοιπη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε να σταθεί για 30 λεπτά στο ψυγείο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζετε την κολοκύθα από τους σπόρους και τη φλούδα και την κόβετε σε κύβους των 2 εκ. τους οποίους απλώνετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 20΄. Χοντροκόβετε το σπανάκι και το σοτάρετε ελαφρά. Το σουρώνετε καλά. Σε μπολ χτυπάτε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα.  Απλώνετε το σπανάκι στην τάρτα και ρίχνετε τα κομμάτια κολοκύθας από πάνω. Λιώνετε με πιρούνι το blue cheese και το απλώνετε στην τάρτα. Περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και ψήνετε για 40 λεπτά. Ανακατεύετε ελαιόλαδο με ξίδι και σιναπόσπορο και περιχύνετε τα φύλλα σαλάτας. Σερβίρετε την τάρτα με τη φρέσκια σαλάτα.

 

Μαγειρική

Εύκολη μηλόπιτα με τριφτή ζύμη   

Δημοσιεύθηκε

στις

      

 

Υλικά (Για μακρόστενο ταψί 25×35)

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 αβγά

Για τη γέμιση

4 μήλα μεγάλα ή 5 μέτρια

1/2 – 1 φλιτζάνι ζάχαρη (όσο γλυκιά την προτιμάτε)

1 κουτ. γλυκού κανέλα

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

Εκτέλεση:

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μία σπάτουλα. Κάνετε στο μίγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Μην το παραζυμώσετε, Αφήνετε τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση. Καθαρίζετε και τρίβετε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ανακατεύετε με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και όση ζάχαρη προτιμάτε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο κι ένα μικρότερο. Βουτυρώνετε το ταψί σας και παίρνετε λίγη – λίγη ποσότητα από το μεγαλύτερο κομμάτι και την απλώνετε σιγά -σιγά στη βάση και λίγο στα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και την απλώνετε να πάει παντού. Σκεπάζετε τη γέμιση με την υπόλοιπη γέμιση τρίβοντάς την με τα δάχτυλα έτσι ώστε να μισοσκεπαστεί με τα κομματάκια ζύμης. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη και λίγη κανέλα και σερβίρετε. Συνοδεύετε προαιρετικά με παγωτό βανίλια και σάλτσα κανέλας.

Περισσότερα

Μαγειρική

Το απίθανο κόλπο για να διατηρήσετε το τυρί του τοστ περισσότερες μέρες

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τοστ είναι το σνακ για όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις. Είναι κατάλληλο για να το πάρεις μαζί σου στο γραφείο, για το σχολείο του παιδιού, αλλά και τις ώρες που πεινάς και θέλεις κάτι εύκολο και γρήγορο.

Αυτό σημαίνει ότι τα υλικά για τοστ καταναλώνονται σχετικά γρήγορα. Μπορεί, όμως και όχι αν δεν το καταναλώνετε με μεγάλη συχνότητα. Γι’ αυτή την περίπτωση, βρήκαμε για εσάς το απίθανο κόλπο για να διατηρήσετε το τυρί του τοστ φρέσκο για περισσότερες ημέρες.

Γιατί η αλήθεια είναι πως το τυρί από τη στιγμή που θα ανοιχτεί η συσκευασία του, δε διατηρείται για περισσότερες  από δύο εβδομάδες στο ψυγείο. Επιπλέον, γρήγορα ξεραίνεται και χάνει τη φρεσκάδα των πρώτων ημερών.

Τι κάνετε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;

Τοποθετείτε τις φέτες σε ένα σακουλάκι τροφίμων και μέσα σε αυτό βάζετε κι ένα κύβο ζάχαρης. Κλείνετε μετά το σακουλάκι  με ένα λαστιχάκι και θα δείτε το τυρί να παραμένει φρέσκο, όπως όταν το αγοράσατε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μοσχαράκι στο πήλινο με πιπεριές Φλωρίνης       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι)

4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας αλεύρι

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

2 φλιτζάνια κονιάκ ή κρασί

1 φλιτζάνι χυμό τομάτας

3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

4 – 6 πιπεριές Φλωρίνης

10 – 12 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο

1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού

1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια

250 – 300 γρ. φέτα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο σε 200οC, στον αέρα. Κόβετε σε μέτριες μπουκιές το μοσχάρι και αλατοπιπερώνετε. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές, έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο, βαθύ χρώμα. Προσθέτετε τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι και τον πελτέ, ανακατεύετε 2-3 φορές και σβήνετε με το κονιάκ ή το κρασί. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτετε το χυμό τομάτας, το ζωμό κι ανακατεύετε. Κόβετε και αφαιρείτε κοτσάνι και σπόρια από τις πιπεριές Φλωρίνης και θρυμματίζετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια. Γεμίζετε τις πιπεριές, σπρώχνοντας τη φέτα για να βάλετε περισσότερη ποσότητα. Σε μεγάλο πήλινο προσθέτετε διάσπαρτα τα κλωναράκια θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού. Από πάνω τοποθετείτε τις πιπεριές Φλωρίνης, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Με μεγάλη κουτάλα αδειάζετε προσεκτικά το κρέας με όλα τα υγρά και ενδιάμεσα από τα κομμάτια τοποθετείτε το σκόρδο (δύο κομμάτια) με τις κομμένες πλευρές προς τα πάνω. Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Στη 1 ώρα ανοίγετε λίγο το αλουμινόχαρτο και βεβαιώνεστε ότι υπάρχουν αρκετά υγρά (αν όχι, τότε προσθέτετε μία κούπα ζωμό). Αφαιρείτε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και απολαμβάνετε.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα