Connect with us

Μαγειρική

Καλαμαράκια λεμονάτα γεμιστά με ρύζι

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

½ κιλό καλαμαράκια μέτρια, καθαρισμένα και πλυμένα

1 φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα

400γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα φρέσκια ψιλοκομμένη ή θυμάρι

½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

2 κουτ. σούπας κουκουνάρι

2/3 φλιτζανιού λευκό κρασί

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

1½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή νερό

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

1½ φλιτζάνι ζωμό από το φαγητό

¼ φλιτζανιού λευκό κρασί (το ίδιο που βάλατε στο φαγητό)

χυμό από 1 λεμόνι

2-3 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ

2-3 κουτ. σούπας κάππαρη ξαρμυρισμένη

Εκτέλεση

Χωρίζετε κεφάλια και σάκους. Ψιλοκόβετε πλοκάμια, κεφάλια, τα σοτάρετε στο μισό λάδι και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρετε να μαραθούν και προσθέτετε το ρύζι. Όταν καλυφθούν με το λάδι, σβήνετε με κρασί και προσθέτετε αρωματικά, ξύσμα λεμονιού, κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι. Σοτάρετε όλα μαζί για 2 λεπτά και προσθέτετε νερό. Αφήνετε να σιγοβράσουν, να απορροφήσουν το νερό και σβήνετε τη φωτιά. Παίρνετε ένα-ένα τους σάκους και τοποθετείτε γέμιση μέχρι τα τρία τέταρτα. Κλείνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Αν μείνει γέμιση, την κρατάτε. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και τοποθετείτε τα καλαμαράκια στη σειρά, σε μια στρώση. Σοτάρετε να αλλάξουν χρώμα, σβήνετε με κρασί, προσθέτετε ζωμό λαχανικών ή νερό και σιγοβράζετε για 50 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Θα πρέπει να έχετε περίπου ένα φλιτζάνι ζωμό στο τέλος. Αφαιρείτε τον ζωμό από την κατσαρόλα και τον μετράτε. Προσθέτετε όσο νερό ή ζωμό χρειάζεται για να έχετε ενάμισι φλιτζάνι και το ζεσταίνετε σε μικρό σκεύος. Ανακατεύετε κρασί, χυμό λεμονιού και διαλύετε μέσα το κορνφλάουρ. Προσθέτετε το μίγμα λίγο-λίγο στον ζωμό και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει σε σάλτσα. Προσθέτετε την κάππαρη και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τα καλαμαράκια και συνοδεύετε με τη σάλτσα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement