Μαγειρική
Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια
Υλικά (για 4 άτομα)
½ κιλό φασόλια μαυρομάτικα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο
1 ντομάτα μεγάλη
2 καρότα
1 πιπεριά πράσινη
6 φέτες μπέικον
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τα μαυρομάτικα σε άφθονο νερό για μισή ώρα. Τα αφήνετε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι.
Βουτάτε για μερικά δευτερόλεπτα την ντομάτα σε βραστό νερό, την αφήνετε για λίγο κάτω από το νερό της βρύσης και μετά την ξεφλουδίζετε με ευκολία. Την κόβετε στη μέση και την ξεσποριάζετε πριν την κόψετε σε μικρά κυβάκια.
Καθαρίζετε και κόβετε τα καρότα, την πράσινη πιπεριά και το μπέικον σε κυβάκια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το χοντροκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Αμέσως μετά ρίχνετε την ντομάτα, τα καρότα, την πιπεριά και το μπέικον. Τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα και ρίχνετε μέσα τα μισοβρασμένα φασόλια.
Συμπληρώνετε όσο ζεστό νερό χρειάζεται ώστε να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά και αλατοπιπερώνετε. Πασπαλίζετε με τη γλυκιά πάπρικα και το μπούκοβο και ανακατεύετε. Μόλις το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύετε περίπου για ακόμα 20-30 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να γίνουν τρυφερά και να πήξει η σάλτσα τους. Τα σερβίρετε χλιαρά ή ζεστά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb
Tips
Με τούτα τα νόστιμα φασόλια συνοδεύετε ψητά κρέατα όπως αρνάκι, κοτόπουλο, χοιρινό.
Αν τα σερβίρετε κρύα είναι πρώτης τάξεως μεζές για τσίπουρο.