Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η πρώτη δύσκολη «άσκηση» για τον Ανδρουλάκη

Published

on

 

Αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και τη νίκη Ανδρουλάκη, είχαμε γράψει ότι όλα θα είναι ωραία και καλά στο κόμμα το πρώτο διάστημα. Ο «μήνας του μέλιτος» δεν… αλλάζει. Όμως, το μεγάλο στοίχημα του κόμματος και του νέου προέδρου θα έρθει σε βάθος χρόνου, όταν και θα κληθεί να αποδείξει ότι αξίζει ένα εκλογικό ποσοστό πολύ πάνω από το 8% του 2019 και κυρίως, ότι αντί για τη «ψήφο διαμαρτυρίας» αξίζει τη «ψήφο εμπιστοσύνης» των πολιτών.

Ο «μήνας του μέλιτος» για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ άρχισε να… θαμπώνει όμως αρκετά πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Γιατί οι εξελίξεις δεν είναι πάντοτε ευθύγραμμες. Αλλά και γιατί στην πολιτική «σκακιέρα» δεν παίζει μόνος του.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης είναι το πρώτο σοβαρό crash test για το Νίκο Ανδρουλάκη. Ο ίδιος δεν θα είναι στη Βουλή, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Η θέση όμως που θα διατυπώσει το κόμμα του, αποτελεί μία σημαντική παράμετρο για τον ίδιο και για το μέλλον του κόμματος.

Η θέση του είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη. Αν απέρριπτε την πρόταση μομφής, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ (και ένα τμήμα του κόσμου της κεντροαριστεράς) θα έλεγε – και θα πίστευε – ότι συμπράττει με τη ΝΔ. Αποφάσισε λοιπόν να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, λέγοντας όμως πως δεν θα συνδράμει τις «μικροκομματικές σκοπιμότητες» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και πως δεν είναι τώρα η ώρα για εκλογές στη χώρα. Πως… συμβιβάζονται όλα αυτά; Πόσο πειστική επιχειρηματολογία μπορεί να αναπτύξει ώστε να καταδείξει ότι δεν είναι ούτε με τον έναν ή με τον άλλον, αλλά διαμορφώνει έναν πολιτικό φορέα που μπορεί να καταστεί ισχυρός πόλος και – γιατί όχι; – να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας; Προς το παρόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πετύχει μία μικρή «νίκη». Τις εις βάρος του ανακοινώσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας που μένει να αποδειχθεί εάν θα είναι και πετυχημένη. Προφανώς, το ΚΙΝΑΛ δεν θα «ξεφουσκώσει» εάν ο κ. Ανδρουλάκης δεν τα πάει και τόσο καλά. Έχει ακόμα «απόθεμα» από την πρόσφατη νίκη του. Θα είναι όμως μία πρώτη σοβαρή ένδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων που υπάρχουν και του εκλογικού πήχη που μπορεί να θέσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement