Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ας μην ξεχνάμε και την πανδημία

Published

on

 

 

Μπορεί με όσα άλλα συμβαίνουν να έχουμε αφήσει τον κορωνοϊό σε δευτερότριτη μοίρα και να έχουν σταματήσει τα υγειονομικά «δελτία θυέλλης», όμως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ακόμα συνεχίζει να ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, εδώ και καιρό έχουμε περάσει στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Η πρώτη φάση ήταν η «οχύρωση». Η προσπάθεια να μην κολλήσουν πολλοί τον ιό και να μην κινδυνεύσουν πολλές ζωές απέναντι σε έναν εχθρό που δεν γνώριζε ο άνθρωπος. Μετά την επέκταση των εμβολίων, περάσαμε πλέον σε μία φάση όπου ο ιός εξαπλώνεται διαρκώς, νοσούν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αλλά συγκριτικά με τις μολύνσεις, ο αριθμός όσων κινδυνεύουν παραμένει περιορισμένος. Και παραμένει περιορισμένος, αφενός λόγω των εμβολίων και αφετέρου λόγω της επικράτησης πιο μολυσματικών μεταλλάξεων που όμως δεν επιφέρουν σοβαρή νόσηση.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε δει ακόμα την… επόμενη φάση. Θα είναι άραγε κάποια νέα μετάλλαξη; Θα είναι κάποιου είδους μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όσους έχουν ήδη νοσήσει; Κανένας δεν ξέρει και κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη χαλαρώσει πολύ τα περιοριστικά μέτρα. Το ίδιο κάνει και η Ελλάδα. Την ίδια ώρα όμως, αρκετοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει και ένα θερινό κύμα. Διόλου απίθανο, εάν σκεφθεί κανείς πως θα έχει μεσολαβήσει το Πάσχα και ένα πολύ ισχυρό κύμα εξόδου προς την επαρχία. Ίσως, λοιπόν, τα τουριστικά μέρη της Ελλάδας αυτό το καλοκαίρι να μην είναι τόσο «covid free» και ας μην ξεχνάμε πως η ελληνική επαρχία δεν έχει τις υποδομές υγείας που έχουν τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Υποθέσεις κάνουμε. Και ενώ ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, εντούτοις προτείνουμε να συνεχίσει να υπάρχει η σχετική «ανησυχία» σε όλους μας και να προσπαθούμε να προστατευόμαστε…

 

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement