Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Κοίτα το σύμπαν, κατάλαβε τον εαυτό σου…

Published

on

 

 

Ας ξεφύγουμε λίγο από τα γνωστά και τετριμμένα, αυτά που μας προσφέρουν μόνο άγχος και αγωνία… Και ας ασχοληθούμε λίγο σήμερα με τις εικόνες που έφτασαν στα μάτια της ανθρωπότητας μέσα από τα «μάτια» του τηλεσκοπίου James Webb.

Ένα επιστημονικό όργανο υψηλής τεχνολογίας που κατάφερε να φτάσει στα βάθη του σύμπαντος, εκεί όπου το φως με την απίστευτη και αξεπέραστη ακόμα για την ανθρωπότητα ταχύτητά του χρειάζεται περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς. Και αυτό σημαίνει πως οι εικόνες του τηλεσκοπίου που μας ήρθαν, εικονίζουν γαλαξίες όπως ήσαν, στην βρεφική ηλικία του σύμπαντος. Εκεί λοιπόν, οι επιστήμονες και όχι εμείς οι αδαείς, μπορούν να δουν πολλά. Και να καταλάβουν ακόμα καλύτερα τη δομή του σύμπαντος και την εξέλιξή του.

«Αυτό που αντίκρισα είναι ό,τι πιο καταπληκτικό έχω δει στα 50 χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής» δήλωσε με ενθουσιασμό ο συμπατριώτης μας, εδώ στην Πάτρα, Διονύσης Σιμόπουλος, ο γνωστός και εμπειρότατατος αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Και δεν ήταν ο μόνος.

Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, που φτάνει σχεδόν στα όρια του σύμπαντος, είναι ένα ακόμα βήμα της ανθρωπότητας… προς τα έξω και προς τα εμπρός. Γιατί ο άνθρωπος μέχρι τώρα, γνωρίζει μόνο ελάχιστα για το σύμπαν. Πλέον, θα αρχίσει να καταλαβαίνει και να μαθαίνει πολλά περισσότερα.

Και όσο περισσότερα μαθαίνει, τόσο περισσότερο θα κατανοεί ίσως τη δική του μικρότητα μέσα στο σύμπαν. Και το πόσο χρόνο καταναλώνει, όχι μόνο σε ηλιθιότητες, αλλά και σε δράσεις που καταστρέφουν τη ζωή και τον πλανήτη του, αυτό το μικρό και όμορφο «διαστημόπλοιο» που τον φιλοξενεί. Ένα «διαστημόπλοιο» που είναι ίσως ασήμαντο μπροστά στο σύμπαν, αλλά το μοναδικό που έχει ο άνθρωπος μέχρι τώρα…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement