Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Σουφλέ με πράσο, τυριά και αλλαντικά         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

130 γρ. βούτυρο αλατισμένο + επιπλέον για άλειμμα του σκεύους

450 γρ. πράσα (μόνο το λευκό μέρος), σε πολύ λεπτές ροδέλες

200 γρ. γαλοπούλα βραστή, σε κομματάκια

100 γρ. χοιρινό ζαμπόν, σε κομματάκια

ανθό αλατιού, μαύρο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

60 γρ. μείγμα τριμμένων τυριών

70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

700 ml γάλα φρέσκο

100 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

6 μεγάλα αυγά, σε κρόκους και ασπράδια

160 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

1 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 1 κουτ. σούπας βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τα πράσα. Ανακατεύετε τα αλλαντικά. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αλείφετε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 23Χ33 εκ. Σε μικρό σκεύος, σε μέτρια φωτιά, λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με αυγοδάρτη να ψηθεί το αλεύρι. Ρίχνετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να πάρετε μια λεία κρέμα. Κατόπιν ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντάς τη. Ρίχνετε μέσα τους κρόκους αυγών, έναν τη φορά και χτυπάτε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα και μετά στην υψηλή για 10΄΄ μετά από κάθε προσθήκη. Μόλις προσθέσετε τον τελευταίο κρόκο χτυπάτε για 20΄΄. Προσθέτετε στο μπολ το μείγμα τυριών, τα σοταρισμένα πράσα, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το σχοινόπρασο και χτυπάτε να ενσωματωθούν. Σε άλλο καθαρό μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια αυγών και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι σε πηχτή μαρέγκα. Ρίχνετε τη μαρέγκα σταδιακά, το 1/3 τη φορά στο μπολ με τα υλικά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη με μαρίζ. Μεταφέρετε με μεγάλη κουτάλα το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζετε με την μοτσαρέλα και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190οC μέχρι το σουφλέ να φουσκώσει. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε στην άκρη για 10΄ να σταθεί πριν σερβίρετε.


Ροή ειδήσεων

Advertisement