Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Σουφλέ με πράσο, τυριά και αλλαντικά         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

130 γρ. βούτυρο αλατισμένο + επιπλέον για άλειμμα του σκεύους

450 γρ. πράσα (μόνο το λευκό μέρος), σε πολύ λεπτές ροδέλες

200 γρ. γαλοπούλα βραστή, σε κομματάκια

100 γρ. χοιρινό ζαμπόν, σε κομματάκια

ανθό αλατιού, μαύρο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

60 γρ. μείγμα τριμμένων τυριών

70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

700 ml γάλα φρέσκο

100 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

6 μεγάλα αυγά, σε κρόκους και ασπράδια

160 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

1 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 1 κουτ. σούπας βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τα πράσα. Ανακατεύετε τα αλλαντικά. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αλείφετε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 23Χ33 εκ. Σε μικρό σκεύος, σε μέτρια φωτιά, λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με αυγοδάρτη να ψηθεί το αλεύρι. Ρίχνετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να πάρετε μια λεία κρέμα. Κατόπιν ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντάς τη. Ρίχνετε μέσα τους κρόκους αυγών, έναν τη φορά και χτυπάτε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα και μετά στην υψηλή για 10΄΄ μετά από κάθε προσθήκη. Μόλις προσθέσετε τον τελευταίο κρόκο χτυπάτε για 20΄΄. Προσθέτετε στο μπολ το μείγμα τυριών, τα σοταρισμένα πράσα, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το σχοινόπρασο και χτυπάτε να ενσωματωθούν. Σε άλλο καθαρό μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια αυγών και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι σε πηχτή μαρέγκα. Ρίχνετε τη μαρέγκα σταδιακά, το 1/3 τη φορά στο μπολ με τα υλικά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη με μαρίζ. Μεταφέρετε με μεγάλη κουτάλα το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζετε με την μοτσαρέλα και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190οC μέχρι το σουφλέ να φουσκώσει. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε στην άκρη για 10΄ να σταθεί πριν σερβίρετε.

Μαγειρική

Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ χωρίς φύλλο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. Μακαρόνια τρυπητά

500 γρ.τυρί φέτα ή όσο πιο πολύ θέλει ο καθένας

2 αυγά

2 ποτήρια γάλα

2 κουταλιές της σούπας βιτάμ

Αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα κ 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Αφού βράσετε τα μακαρόνια για 12 λεπτά, τα σουρώνετε, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το γάλα, τα αυγά, το τυρί σπασμένο με τα χέρια σε μικρά κομμάτια, το βιτάμ, αλάτι και ανακατεύετε καλά. Σε μια κατσαρόλα, αφού ζεσταθεί λίγο ρίχνετε 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι γεμάτες και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πήξει. Ρίχνετε αλάτι λίγο κ λίγο φέτα τυρί αν θέλετε. Έπειτα ρίχνετε μια κούπα μπεσαμέλ στα μακαρόνια και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε λάδι στο ταψί και λίγο τριμμένη φρυγανιά και στη συνέχεια απλώνετε τα μακαρόνια και την μπεσαμέλ από πάνω. Ψήνετε στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τραχανόρυζο         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.000 γρ. φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

4 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

80 γρ. τραχανά ξινό

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

150 γρ. χυμό τομάτας

200 ml νερό

γιαούρτι, για το σερβίρισμα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά πλασοτέ κατσαρόλα ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο για 3΄. Προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τη τομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύετε για 10΄. Τέλος προσθέτετε τον τραχανά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αναλόγως τα υγρά που έχει βγάλει το σπανάκι προσθέτετε το νερό. Μαγειρεύετε για 10΄ ακόμη και αποσύρετε. Σερβίρετε το φαγητό με γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπακλαβάς με πορτοκάλι

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 1 μεσαίο ταψί)

300 γρ. καρύδια

2 πορτοκάλια, το ξύσμα και τον χυμό

1 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλας

½ κουτ. γλυκού σκόνη γαρίφαλο

1 κουτ. γλυκού σκόνη πιπερόριζα

3-4 κομμάτια πιπερόριζα γλυκό, ψιλοκομμένα

50 γρ. σιρόπι πιπερόριζα από το βάζο

50 γρ. μέλι

200 γρ. βούτυρο, λιωμένο

270 γρ. φύλλο για μπακλαβά

250 γρ. καστανή ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Τρίβετε τα καρύδια χωρίς να λιώσουν, τα αδειάζετε σε μπολ και ανακατεύουμε με το στυμμένο πορτοκάλι, τα μπαχαρικά, τα κομμάτια πιπερόριζας, το μέλι και μια πρέζα αλάτι. Απλώνετε λίγο από το λιωμένο βούτυρο στη βάση του ταψιού. Κόβετε ένα φύλλο ζαχαροπλαστικής ώστε να χωράει στο ταψί, βάζετε τα μισά φύλλα στη βάση αλείφοντας με λιωμένο βούτυρο κάθε στρώση. Τοποθετείτε συνολικά 10-12 στρώσεις. Απλώνετε από πάνω το μείγμα ψιλοκομμένου καρυδιού και λειαίνετε απαλά την επιφάνεια με σπάτουλα. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα φύλλα και απλώνετε το μείγμα καρυδιού. Απλώνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο πάνω μέρος. Θερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χαράσσετε σε τετράγωνα ή διαγώνια σε σχήμα διαμαντιού το πάνω μέρος με ένα αιχμηρό μαχαίρι και αφήνετε να κρυώσουν για 10΄ να σφίξει. Ψήνετε μέχρι να γίνει βαθύ χρυσαφί και τραγανό στην επιφάνεια. Βάζετε την καστανή ζάχαρη και το σιρόπι πιπερόριζας σε ένα τηγάνι μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και 200 ml νερό. Αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε ελαφρά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το μείγμα να γίνει ένα λεπτό σιρόπι. Όταν ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, περιχύνετε αμέσως με το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, μετά κόβετε τα κομμάτια που έχετε χαράξει και σερβίρετε.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα