Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Σουφλέ με πράσο, τυριά και αλλαντικά         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

130 γρ. βούτυρο αλατισμένο + επιπλέον για άλειμμα του σκεύους

450 γρ. πράσα (μόνο το λευκό μέρος), σε πολύ λεπτές ροδέλες

200 γρ. γαλοπούλα βραστή, σε κομματάκια

100 γρ. χοιρινό ζαμπόν, σε κομματάκια

ανθό αλατιού, μαύρο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

60 γρ. μείγμα τριμμένων τυριών

70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

700 ml γάλα φρέσκο

100 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

6 μεγάλα αυγά, σε κρόκους και ασπράδια

160 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

1 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 1 κουτ. σούπας βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τα πράσα. Ανακατεύετε τα αλλαντικά. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αλείφετε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 23Χ33 εκ. Σε μικρό σκεύος, σε μέτρια φωτιά, λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με αυγοδάρτη να ψηθεί το αλεύρι. Ρίχνετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να πάρετε μια λεία κρέμα. Κατόπιν ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντάς τη. Ρίχνετε μέσα τους κρόκους αυγών, έναν τη φορά και χτυπάτε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα και μετά στην υψηλή για 10΄΄ μετά από κάθε προσθήκη. Μόλις προσθέσετε τον τελευταίο κρόκο χτυπάτε για 20΄΄. Προσθέτετε στο μπολ το μείγμα τυριών, τα σοταρισμένα πράσα, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το σχοινόπρασο και χτυπάτε να ενσωματωθούν. Σε άλλο καθαρό μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια αυγών και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι σε πηχτή μαρέγκα. Ρίχνετε τη μαρέγκα σταδιακά, το 1/3 τη φορά στο μπολ με τα υλικά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη με μαρίζ. Μεταφέρετε με μεγάλη κουτάλα το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζετε με την μοτσαρέλα και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190οC μέχρι το σουφλέ να φουσκώσει. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε στην άκρη για 10΄ να σταθεί πριν σερβίρετε.

Μαγειρική

Χοιρινό στη γάστρα με μέλι       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

1-1 ½ κιλό χοιρινό (λαιμό ή σπάλα), σε κομμάτια των 100 γρ.

2 μέτρια κρεμμύδια, λιωμένα

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο

300 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κουτ. σούπας μέλι

2 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο, σπασμένο σε γουδί

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του χοιρινού να θωρακιστούν από όλες τις πλευρές και να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε γάστρα. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαραθόσπορο. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε το μέλι, τον σιναπόσπορο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε το κρέας και ανακινείτε τη γάστρα να πάει παντού. Ψήνετε για 30΄, χαμηλώνετε στους 160°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα να μαλακώσει το κρέας, να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Σερβίρετε ζεστό. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να ψήσετε το χοιρινό σε ταψί σκεπάζοντάς το με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, ώστε να πετύχετε το ίδιο περίπου αποτέλεσμα. Το τελευταίο μισάωρο του ψησίματος το ξεσκεπάζετε ώστε να ροδίσει το κρέας. Γαρνίρετε με τηγανητές πατάτες ή πουρέ, με λευκό πιλάφι ή μια σαλάτα εποχής.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Μακαρονάδα Αλφρέντο  

Δημοσιεύθηκε

στις

        

Υλικά (για 4 άτομα)

Μερίδες: 2

100 γρ. τυρί cottage

250 ml γάλα φρέσκο

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

1 κουτ. σκόρδο σε σκόνη

200 γρ. σπαγγέτι ολικής άλεσης

30 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη

½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

Εκτέλεση:

Ρίχνετε στον πολυκόφτη το τυρί cottage με το γάλα, το κορν φλάουρ, τη σκόνη σκόρδου και λίγο αλάτι και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρετε μια σάλτσα λεία. Αδειάζετε το περιεχόμενο του πολυκόφτη σε ένα τηγάνι και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πάρει μια βράση, μαγειρεύετε μέχρι η σάλτσα να συμπυκνωθεί ελαφρώς και να θυμίζει αυτήν της παχύρευστης κρέμα γάλακτος. Βάζετε σε μια  σπαγγετιέρα μπόλικο, ελαφρώς αλατισμένο νερό να βράσει. Ρίχνετε το ζυμαρικό και βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία ή λίγο λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο (αλ ντέντε). Τα στραγγίζετε κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν. Μεταφέρετε το σπαγγέτι στο τηγάνι με τη σάλτσα τυριού και προσθέτετε την ψιλοτριμμένη παρμεζάνα και το μαύρο πιπέρι. Αν χρειαστεί, αραιώνετε με λίγο από το νερό που κρατήσατε. Μοιράζετε σε δύο πιάτα και γαρνίρετε με τον μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χοιρινές μπριζόλες φούρνου με πατάτες και μπέικον      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

10 φέτες μπέικον, χοντροκομμένο

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

2 φύλλα δάφνης

2 κουτ.σούπας μουστάρδα απαλή

2 λεμόνια, τον χυμό

4 μεγάλες πατάτες, σε φέτες

1.200 γρ. χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χωρίς κόκαλο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και παράλληλα ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται. Το αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, το αλατοπιπερώνετε και το σοτάρετε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνετε και το σκόρδο και σοτάρετε για 1′. Αφαιρείτε από το τηγάνι. Σε ένα ταψί προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα. Ρίχνετε μέσα τις πατάτες και το μπέικον και ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε το κρέας καλά και το τοποθετείτε πάνω από τις πατάτες. Ψήνετε για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν καλά το κρέας και οι πατάτες. Δυναμώνετε στη συνέχεια τον φούρνο στους 180°C και ψήνετε για άλλα 10΄ ή μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα το φαγητό.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα