Connect with us

Χωρίς κατηγορία

ΑΠΟΨΗ: Σημαντική επίσκεψη που πρέπει να είναι και ουσιαστική

Published

on

 

 

Κοντοζυγώνει, όπως όλα δείχνουν η ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Πάτρα. Και αυτό που «βγαίνει» από το Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός θα έρθει στην περιοχή για να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης, να κάνει έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα θητείας του, αλλά και να εξαγγείλει νέα σχέδια και πρωτοβουλίες για το (μετεκλογικό) μέλλον.

Ας επιχειρήσουμε εμείς λοιπόν να κάνουμε έναν μικρό και πολύ σύντομο απολογισμό. Η αλήθεια είναι ότι αρκετά είναι αυτά που έγιναν. Σε μία περιοχή όπου οι «βαριές υποδομές» είναι ακόμα αυτές που βασικά λείπουν ακόμα, η εκκίνηση της κατασκευής της Πατρών – Πύργου και η διασφάλιση της υπογειοποίησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής (πιστεύουμε ότι έχει διασφαλιστεί), αποτελούν σημαντικές εξελίξεις. Υπάρχουν όμως και υποδομές που ακόμα δεν έγιναν, ακόμα μας λείπουν. Μας λείπει το εμπορικό τμήμα του νέου λιμανιού προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί (και η νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα φτάνει εκεί να… έχει λόγο ύπαρξης). Μας λείπει ένας σύγχρονος οδικός άξονας μέχρι την Τρίπολη, που θα συνδέει την Αχαΐα με την ενδοχώρα της Πελοποννήσου, προσφέροντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης. Μας λείπει ένας σύγχρονος αερολιμένας που θα αναπτύξει τις επιβατικές και εμπορικές μεταφορές. Μας λείπει ένας σύγχρονος χώρος εγκατάστασης και ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής. Μας λείπει ένα νέο και επίσης σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο. Όπως μας λείπει και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, μαζί με ένα συνεκτικό σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων, για τα επόμενα 50 χρόνια.

Στην Αχαΐα, υπάρχει λοιπόν ένα μεγάλο ακόμα «πεδίο δράσης» που μπορεί να διανυθεί σε επίπεδο υποδομών, είτε αυτές αφορούν τις μεταφορές, είτε την υγεία και την κοινωνική ανάπτυξη.

Βέβαια, όπως πολλές φορές έχουμε υπογραμμίσει, δεν γίνεται και δεν μπορούμε να περιμένουμε από μία κυβέρνηση – οποιαδήποτε κυβέρνηση – να τα κάνει όλα με μίας και κυρίως, να τα κάνει χωρίς η τοπική κοινωνία (δια των εκπροσώπων της) να θέτει όλα αυτά τα ζητήματα, να τα ιεραρχεί και ενδεχομένως, να αποδεικνύει τη σημασία τους, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Και για να είμαστε ειλικρινείς, ένα τοπικό σχέδιο προτεραιοποίησης των μεγάλων «θέλω» δεν υπάρχει στην περιοχή.

Θα περιμένουμε λοιπόν τον πρωθυπουργό να έρθει και να τον ακούσουμε. Να πληροφορηθούμε τον «οδικό χάρτη» που ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν στο μυαλό και στα σχέδιά τους για την Αχαΐα. Και φυσικά, να πληροφορηθεί και ο ίδιος από τους τοπικούς φορείς για τις ανάγκες και τις ελλείψεις.

Ροή ειδήσεων

Advertisement