Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Προσοχή στις… κινήσεις απελπισίας

Published

on

Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα πέρασε από μία σκληρή οικονομική κρίση δέκα ετών, η Τουρκία δεν αποπειράθηκε σε αυτά τα χρόνια να δοκιμάσει τις ελληνικές δυνάμεις επί του πεδίου και – ευτυχώς – δεν υπήρξε σε αυτά τα χρόνια κάποιο θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων.

Ένας πρώτος λόγος είναι ίσως ότι σε αυτά τα χρόνια, η «μικρή και αδύναμη» Ελλάδα έμοιαζε να μην έχει τη δύναμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο και να αμφισβητήσει την γεωπολιτική πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας. Ένας δεύτερος λόγος ήταν πως ο Ερντογάν, καθώς ένιωθε αρκετά ισχυρός στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δεν ήθελε να ρισκάρει ένα επεισόδιο που θα τον έθετε στο περιθώριο της Δύσης (και του ΝΑΤΟ). Και ένας τρίτος λόγος, ίσως να ήταν πως καθώς οι Τούρκοι «σκανάρουν» πάντα την Ελλάδα, γνώριζαν πως οι Έλληνες δεν θα άφηναν να συμβεί και πάλι κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στα Ίμια.

Άλλαξε κάτι το τελευταίο διάστημα και βλέπουμε μία, σχεδόν καθημερινή, επιθετική ρητορική από την τουρκική πλευρά; Προφανώς. Πρώτον, η Ελλάδα δεν είναι πια «μικρή και αδύναμη» και δεύτερον, ο Ερντογάν δεν αισθάνεται καθόλου ισχυρός. Τι δεν άλλαξε ή μάλλον, άλλαξε ακόμα προς το χειρότερο για την Τουρκία; Η θέση της Τουρκίας στον δυτικό κόσμο. Η τουρκική ηγεσία ξέρει πολύ καλά ότι η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει την τακτική του κατευνασμού και θα απαντήσει συντριπτικά σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση, έχοντας μάλιστα ανοικτά υπέρ της, τις δύο μεγάλες δυνάμεις που πρωταγωνιστούν στο δυτικό ημισφαίριο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι πολύ δύσκολα – και μόνο ως κίνηση απελπισίας – μπορεί η Τουρκία να αποτολμήσει ένα θερμό επεισόδιο. Κατά συνέπεια, έχουμε να κάνουμε μάλλον με μία ρητορική που γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στη γειτονική χώρα και η οποία, μάλιστα, φαίνεται να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον Ερντογάν. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, δείχνουν ότι οι Τούρκοι δεν… μασάνε και δεν θεωρούν την Ελλάδα ως τον μεγάλο εχθρό τους.

Φαίνεται όμως ότι το κλίμα έντασης και αβεβαιότητας θα συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία. Και απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί πρέπει, οπωσδήποτε, να αποφευχθούν κινήσεις απελπισίας από την τουρκική ηγεσία. Μπήκαμε σε ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο εξάμηνο…

Ροή ειδήσεων

Advertisement