Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ένας μεγάλος όλεθρος, μία σημαντική ευκαιρία

Published

on

 

 

Είναι προφανές πως όταν μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και για μία περιοχή που έχει σαρωθεί από τους σεισμούς που, όπως λένε, ισοδυναμεί με «μία Ελλάδα», τότε αντιλαμβανόμαστε ότι Τουρκία και Συρία βρίσκονται αντιμέτωπες με μία βιβλική καταστροφή, η οποία θα απαιτήσει χρόνια για να αποκατασταθεί.

Ο όλεθρος, τα χαλάσματα και πάνω απ’ όλα, οι ανθρώπινες ζωές, είναι δυστυχώς, μόνο το πρώτο μέρος της πολύ μεγάλης «ανηφόρας» που έχουν να ανέβουν τα δύο κράτη και οι πληθυσμοί στις πληγείσες περιοχές. Μία «ανηφόρα» όμως, που μέσα από την προσπάθεια ανασύνταξης και ανοικοδόμησης που θα ξεκινήσει, μπορεί να δημιουργήσει ελπίδες και ευκαιρίες, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Και δεν εννούμε φυσικά, ελπίδες… κέρδους για κατασκευαστικές εταιρείες. Εννοούμε ότι μέσα από τα χαλάσματα μπορεί να ξεπηδήσει μία εντελώς νέα «εικόνα» για τις πληγείσες περιοχές, που μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να αναπτυχθούν, αλλά και για τις σχέσεις των δύο κρατών με τον κόσμο τριγύρω τους.

Το επόμενο διάστημα, εκατομμύρια τόνοι ανθρωπιστικού υλικού και άλλης βοήθειας θα φτάσει στις σεισμόπληκτες περιοχές. Πολλά κράτη και διεθνείς οργανισμοί θα δώσουν το παρών. Και βέβαια, τα προγράμμα ανασύνταξης, πιθανότατα θα απαιτήσουν κονδύλια και τεχνογνωσία που ξεπερνάει τα σύνορα των κρατών. Όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό με τη δουλειά που μπορεί να κάνει η διπλωματία, μπορούν να αλλάξουν την εικόνα και να προσφέρουν μία νέα σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ξέρουμε πως είναι ίσως ουτοπικό να περιμένουμε από την Τουρκία να απομακρυνθεί από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ή πως το πολυεπίπεδο γεωπολιτικό παιχνίδι στη Συρία δεν θα σταματήσει. Όμως, οι δύο σεισμόπληκτες περιοχές μπορούν να μετατραπούν σε «βάσεις» γύρω από τις οποίες θα «χτιστεί» ένα μέλλον που θα φέρνει τα δύο κράτη πιο κοντά στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο. Κάτι τέτοιο, είναι επίσης αναγκαίο και για την Ευρώπη, η οποία κινδυνεύει να δεχτεί νέα μεγάλα κύματα μεταναστών από τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ελπίζουμε, η Ευρώπη να δει την ευκαιρία μέσα από αυτή την μεγάλη κρίση και αυτή η φορά, να μην αργήσει να αντιδράσει…

Ροή ειδήσεων

Advertisement