Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Γιάννης Κουκουβέλας, μιλά στην «Γ» και προτάσσει τους  κεντρικούς άξονες

Published

on

«Οι αλλαγές της Ν.Δ εγγυώνται ανάπτυξη»

Με ουσιαστικό αποτύπωμα στην διεθνή Ακαδημαϊκή Κοινότητα που ξεκινάει με μετεκπαίδευση σε κορυφαία Πανεπιστήμια όπως το St’ Mary’s University Halifax του Καναδά και το Πανεπιστήμιο Stanford της Αμερικής, βραβευμένος το 2002 από την Επιτροπή της Γεωλογικής Εταιρείας του Καναδά. Με εξαιρετικό έργο στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών που απαριθμεί την συγγραφή τεσσάρων Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων, Επίβλεψη 11διδακτορικών διατριβών και πλήθος εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά, ο Καθηγητής Γεωλογίας Ιωάννης Κουκουβέλας, εκπέμπει σαφώς το στίγμα ενός επιστήμονα με διεθνές κύρος που ανοίγει νέους ορίζοντες στην Γεωλογία. Πρόσωπο της Χρονιάς στην Θεσσαλία το 2021 για την μελέτη του σεισμού Δαμασίου Θεσσαλίας και Μέλος μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Σεισμοτεκτονικής ΟΑΣΠ, ανοίγει τώρα νέο πεδίο δράσης στην πολιτική, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών ως υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Αχαΐα. Γνωστός για το ήθος και την ακεραιότητά του ο Καθηγητής Ιωάννης Κουκουβέλας, εισέρχεται στην πολιτική σκηνή με στόχους και όραμα.

Πρόταγμά του να συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω εξέλιξη του Πανεπιστημίου Πατρών ώστε να αποτελέσει τη «βαριά» βιομηχανία της περιοχής.

Παράλληλα στόχος του, η ανάπτυξη της πόλης αλλά και της χώρας γενικότερα, με μείωση των ανισοτήτων και ένα κράτος αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη, με βελτίωση του συστήματος υγείας, εκσυγχρονισμό της παιδείας, αναγέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και βεβαίως μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Γνωρίστε τον.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
-Η διαδρομή σας στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών έχει καταγράψει και καταγράφει σημαντικό έργο, ενώ η πρωτοπορία σας στη συνένωση της γεωλογίας με την αρχαιολογία άνοιξε νέους επιστημονικούς ορίζοντες. Τι σας ώθησε στην ενεργή πολιτική δράση και γιατί υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα;

«Ευχαριστώ πολύ, για τα καλά σας λόγια. Η διαδρομή μου στο Γεωλογικό Τμήμα τουΠανεπιστημίου Πατρών είναι ενδιαφέρουσα και μου δίνει τη δυνατότητα μαζί με τους φοιτητές καιτους συναδέλφους να διερευνήσω πολλά πεδία της γεωλογίας. Ένα από αυτά είναι ο συνδυασμός γεωλογίας /αρχαιολογίας στο εμβληματικό για τα ελληνικά δεδομένα ερευνητικό πρόγραμμα της Αρχαίας Ελίκης για πολλές δεκαετίες. Η επιστημονική μου διαδρομή με ώθησε στην πολιτική αλλά το κυρίαρχο ήταν ότι μετά το 2019 πολλά άλλαξαν στην χώρα. Οι αλλαγές αυτές θεωρώ ότι με εκφράζουν ενώ η δυναμική που διαμορφώθηκε μπορεί να εγγυηθεί μια σταθερά ανοδική πορεία της χώρας. Θεώρησα ότι μπορώ να συμβάλω σε αυτή την αναγεννητική πορεία της χώρας».

«ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

-Τι θα θέλατε να αλλάξει, και βέβαια τι θα προσπαθήσετε να αλλάξει αν εκλεγείτε βουλευτής, αρχικά για το Πανεπιστήμιο Πατρών, την πόλη και γενικότερα τις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας;

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Αχαΐας. Εάν εκλεγώ βουλευτής, θα ήθελα να συμβάλλω στην περαιτέρω ενδυνάμωσή του προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Θεωρώ ότι κλειδί για την άρση των παθογενειών στη χώρα είναι η ποιοτική παιδεία».

-Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά γενέτειρά σας η Λάρισα. Η πόλη που δυστυχώς εστίασε τα φώτα της δημοσιότητας λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ποια η θέση σας για το μοιραίο γεγονός;

«Όντως μεγάλωσα στην Λάρισα. Αποφοίτησα από το 2 ο Λύκειο άρα η εφηβεία μου είναι συνυφασμένη με την Λάρισα. Η πόλη είχε την ατυχία να είναι κοντά στο δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο συγκλόνισε όλη τη χώρα και αυτό δεν είναι υπερβολή. Ένα μεγάλο Γιατί, ακούστηκε από παντού. Τι ήταν όμως αυτό που μας τάραξε περισσότερο;

Η μεγάλη δυσαναπλήρωτη απώλεια 57 νέων δηλ. κομμάτι από το μέλλον της χώρας. Δευτερευόντως η συνειδητοποίηση ότι όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη με τραγικά αποτελέσματα όταν λείπει ο επαγγελματισμός. Δυσάρεστη έκπληξη ότι ενώ υπήρχε και λειτουργούσε το σιδηροδρομικό δίκτυο, άγνωστο σε ποιο βαθμό, πολλά λειτούργησαν τη μοιραία νύχτα με «τυχαίο» τρόπο και αναδείχθηκαν χρόνιες παθογένειες. Το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως έδειξε και το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που δημοσιεύθηκε. Από αυτά προκύπτει ότι πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα κανόνες ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα. Ζητούμενο και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην πολιτική προστασία με επαγγελματισμό, κάτι που είναι οικείος τομέας για μένα».

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

-Αν εκλεγείτε βουλευτής θα αναπτύξετε περαιτέρω τον σύνδεσμο της γεωλογίας με την αρχαιολογία, ώστε να έρθουν στο φως νέα ευρήματα, που θα προβάλλουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό πολιτισμό;

«Η εκλογή ενός ανθρώπου στην κεντρική πολιτική σκηνή αποτελεί σημαντική διάκριση και ταυτόχρονα ευθύνη έναντι των πολιτών. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι η κληρονομιά που μας καθορίζει ως λαό και αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο για την προβολή της χώρας. Σχετικά με το κύριο σκέλος της ερώτησης, η σύνδεση γεωλογίας/αρχαιολογίας «υπηρετεί» τη χώρα και τους πολίτες.

Η πρακτική προέκταση της σύνδεσης είναι πολύ ενδιαφέρουσα αν σκεφτείτε έναν πολιτισμό να αναπτύσσεται στο φυσικό του περιβάλλον, τότε κάθε κλιματική αλλαγή ή καταστροφή αναμφίβολα θα τον επηρεάζει. Ένα σημαντικό ερώτημα για τον πλανήτη είναι «πώς θα μας επηρεάσουν οι αλλαγές στο κλίμα στο μέλλον». Ένας ασφαλής τρόπος απάντησης του ερωτήματος είναι η γεωλογική καταγραφή και η αρχαιολογική μαρτυρία. Γιατί γεωλογική καταγραφή; Επειδή η γεωλογία μπορεί να αναλύσει το παρελθόν για να προβλέψει το μέλλον. Γιατί αρχαιολογική μαρτυρία; Γιατί μας δίνει δεδομένα για την ζωή του ανθρώπου στο παρελθόν. Άρα η ανάδειξη της σύνδεσης των δύο επιστημών αφορά εν τέλει την ζωή μας».

Θα μου επιτρέψετε κάποιες προσωπικές ερωτήσεις. Από ποια ηλικία είχατε πολιτικές ανησυχίες, και αν ναι, πως τις εκφράζατε;

«Δεν υπάρχει ενεργός πολίτης χωρίς πολιτικές ανησυχίες, ιδιαίτερα όταν η δουλειά του είναι να διδάσκει νέους. Οι πολιτικές μου ανησυχίες άρχισαν με την ενασχόλησή μου με τις φυσικές καταστροφές και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων. Αν μπορούσα να δώσω ένα χρονικό προσδιορισμό σ’ αυτό θα έλεγα ότι άρχισε πριν από περίπου τριάντα χρόνια με την ενασχόλησή μου με την μελέτη φυσικών καταστροφών».

-Τι σας εκφράζει ως άνθρωπο. Ποιες οι ενασχολήσεις και οι «αδυναμίες» σας;

«Η πρόοδος της χώρας, η ενότητα της κοινωνίας, η καινοτομία και ο συνδυασμός δεξιοτήτων διαφορετικών πεδίων της επιστήμης, να βλέπω νέους ανθρώπους να προοδεύουν. Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει πολύ η δουλειά μου. Παράλληλα έχω «αδυναμία» στην φωτογραφία τοπίου, μου αρέσει η αύρα από τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά και τα ψηλά βουνά».

Οι άξονες για μείωση των ανισοτήτων

Τέλος, ποιους θεωρείτε τους πλέον σημαντικούς άξονες για να επιτύχουμε ένα κράτος δικαίου με την δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων;

«Στην ερώτηση αυτή θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει πολλά. Ανισότητες μπορεί να υπάρξουν σε κάθε πτυχή της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση τους συνιστά ανάγκη και πρόκληση για τη βιωσιμότητα των κοινωνιών. Τα τελευταία χρόνια έγιναν σταθερά θετικά βήματα στον τομέα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Για παράδειγμα αναφέρω τις αυξήσεις δαπανών για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, των επιδομάτων ανεργίας, του κατώτατου μισθού, τον περιορισμό της «μαύρης εργασίας» με την ηλεκτρονική κάρτα κλπ. Η μείωση των ανισοτήτων θα προέλθει από την ανάπτυξη της Ελλάδας, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη κράτος, τη βελτίωση του συστήματος υγείας, τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, την αναγέννηση γεωργίας/κτηνοτροφίας, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ. Στους τομείς αυτούς πολλά έγιναν και περισσότερα μπορούν να γίνουν. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ωστόσο ότι η προσπάθεια είναι συνεχής σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον».

Ροή ειδήσεων

Advertisement