Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η πρώτη εικόνα των πολιτικών αρχηγών

Published

on

 

 

Όσοι… άντεξαν και παρακολούθησαν την πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, σίγουρα έβγαλαν κάποια συμπεράσματα και σίγουρα κατάλαβαν ή έστω και «ασυναίσθητα» εισέπραξαν κάποια πρώτα μηνύματα.

Κάνοντας μία προσπάθεια να σταχυολογήσουμε ορισμένα εξ αυτών, δεν γίνεται παρά να ξεκινήσουμε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν περιέγραψε απλά τον οδικό χάρτη της διακυβέρνησης και φρόντισε από την πρώτη κιόλας μέρα να επιβεβαιώσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του, αλλά κάνοντας λόγο το «σύνορο ενός νέου ιστορικού τόξου» περιέγραψε την επόμενη 4ετία ως έναν ακόμα ιστορικό σταθμό εκσυγχρονισμού της χώρας, συγκρίνοντάς τη με τον αστικό εκσυγχρονισμό του Ελ. Βενιζέλου, τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό του ’50 και του ΄60, αλλά και τον πολιτικό εκσυγχρονισμό της μεταπολίτευσης από τον Κ. Καραμανλή.

Θα λέγαμε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη. Όχι τόσο σε επίπεδο εξαγγελιών, όσο σε επίπεδο συμβολισμού. Και μάλλον δεν θα είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αυτή τη νέα θητεία οραματίζεται να… κοιτάξει κατάματα την ιστορία και να μείνει σε αυτή ως ο πολιτικός ηγέτης που καθόρισε τη διαδρομή της Ελλάδας τον 21ο αιώνα.

Από εκεί και πέρα, είδαμε και ακούσαμε τις γνωστές φυσιογνωμίες του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Κυριάκου Βελόπουλου που μάλλον δεν μας εξέπληξαν με όσα είπαν, ενώ δώσαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και οι δύο, έδειξαν ότι προσπαθούν να προσαρμοστούν στους ρόλους τους. Και ναι μεν ο κ. Φάμελλος καλείται να κάνει τη «δουλειά» μέχρι να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ νέο πρόεδρο, όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τη δυνατότητα πλέον να δείξει το προσωπικό του «στίγμα» και να αναδείξει την προσωπικότητά του, κάτι που αυτή την πρώτη φορά δεν το έκανε.

Χωρίς ιδιαίτερες… συγκινήσεις όμως, ήσαν και οι ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών. Νατσιός, Στίγκας και Κωνσταντοπούλου, έδειξαν και αυτή ότι απλά… προσαρμόζονται στα νέα τους καθήκοντα. Η βραδιά κύλησε σε γενικές γραμμές, χωρίς εξάρσεις, χωρίς όξυνση. Ήταν φανερό ότι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη έλειπε ο ισχυρός άνδρας της αντιπολίτευσης. Η απουσία Τσίπρα (ακόμα και ως φυσική παρουσία) ήταν από τα… highlight της συνεδρίασης.

Και κάτι τελευταίο: Οκτώ πολιτικοί αρχηγοί. Θέλοντας ή μη, όλες αυτές οι συνεδριάσεις θα είναι πλέον πολύωρες…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement