Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η φυσική καταστροφή και «η κακιά η χώρα»

Published

on

 

 

Είναι δύο αλήθειες που πρέπει να αναφερθούν.

Η πρώτη είναι πως όσο καλά προετοιμασμένο και να είναι ένα κράτος, όσες δυνάμεις και μέσα να διαθέτει, οι φυσικές καταστροφές πάντοτε θα υπερτερούν και αυτό αποδεικνύεται διαρκώς από τις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε και από τα πιο δυνατά και προηγμένα κράτη. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες του καύσωνα, πολύ μεγάλες πυρκαγιές υπήρχαν επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, κάποιες με θύματα και με πολύ μεγαλύτερες καταστροφές από την Ελλάδα.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα «σέρνουμε» ακόμα πολλά προβλήματα και ελλείψεις από το παρελθόν και εξακολουθούμε να υστερούμε σε επίπεδο θωράκισης, πόσω μάλλον όταν φαίνεται πως η περιοχή μας – η περιοχή της Μεσογείου – θα αντιμετωπίσει ένα από τα πιο σκληρά πρόσωπα της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για δύο «παράλληλες» αλήθειες που η μία δεν αναιρεί την άλλη και πρέπει να λέγονται και να γράφονται προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον και να μην μετατραπεί η Ελλάδα στο – όχι και  πολύ μακρινό – μέλλον, ένας μη βιώσιμος ξερόβραχος στην άκρη της θάλασσας.

Η χρήση του «112» και η στρατηγική των εκκενώσεων, αναμφίβολα αποτελούν πολύτιμα «εργαλεία» προφύλαξης που έχουν αποδείξει την αξία τους. Όμως, το γεγονός πως οι πυρκαγιές φουντώνουν πλέον περισσότερο και «καταπίνουν» τεράστιες εκτάσεις, δείχνει πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα έπρεπε, τουλάχιστον σε επίπεδο εξοπλισμού της πυροσβεστικής (που είναι η «αιχμή του δόρατος» απέναντι στις φωτιές) αλλά και προετοιμασίας (αντιπυρικές ζώνες, σημεία υδροληψίας, καθαρισμοί κ.λπ). Μάλιστα, το γεγονός πως «άρπαξε» αποθήκη πυρομαχικών στη Ν. Αγχίαλο αναδεικνύει αυτό το έλλειμμα, ακόμα πιο εμφατικά. Γιατί, πολύ απλά, όσο μεγάλη και να είναι μία φωτιά, υπάρχουν σημεία που απλά «δεν περνάει»! Το γεγονός πως πέρασε στα πυρομαχικά, δείχνει πως κάτι ή μάλλον πολλά, δεν πήγαν καλά.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι εδώ, λοιπόν. Υπαρκτή και σοβαρότατη. Να κάνει αυτό που υποσχέθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών: Να αλλάξει την «κακιά τη χώρα»!

Ροή ειδήσεων

Advertisement