Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Σχέδια και έργα με βάση το «χειρότερο σενάριο»

Published

on

 

 

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο «Ιανός» έφερε μεγάλες καταιγίδες που προκάλεσαν πλημμύρες και πολλά προβλήματα στη Στερεά Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Τότε, οι μετεωρολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες σημείωναν ότι ο «μεσογειακός κυκλώνας» (ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που αποδίδεται στην υπερθέρμανση των νερών της Μεσογείου) θα μας επισκεφθεί και πάλι. Δηλαδή, ότι πρόκειται για κάτι με το οποίο καλούμαστε να ζήσουμε για τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο φαινόμενο, αλλά με πολλαπλάσια ένταση, επαναλήφθηκε με τον «Daniel».

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ξέρουμε τι έγινε στη Στερεά Ελλάδα και στη Θεσσαλία μετά τον «Ιανό». Αν και ποια έργα έγιναν, ποια αντιπλημμυρική θωράκιση υπήρξε, εάν υπήρχαν ή όχι σενάρια που να προβλέπουν αντίστοιχη ή και χειρότερη θεομηνία, όπως και μέτρα αντιμετώπισης. Είναι μάλλον βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες – και αφότου ξεπεραστεί η άμεση απειλή και ανάγκη – θα υπάρξουν οι σχετικές ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις.

Ενδεχομένως, η δύναμη του «Daniel» να ήταν τέτοια που δεν θα μπορούσε ποτέ να προβλεφθεί. Και τελικά, ίσως αυτή ακριβώς η κακοκαιρία γίνει αιτία για να αλλάξουν σχέδια και έργα, να αυξηθεί κατά πολύ το επίπεδο ανθεκτικότητας και ετοιμότητας. Όχι πως η επόμενη κακοκαιρία θα εκμηδενίσει τα προβλήματα. Όχι πως δεν θα προκύψουν πάλι πλημμύρες και έκτακτες ανάγκες. Αλλά ίσως τα προβλήματα στο μέλλον να είναι πολύ μικρότερα από τα σημερινά.

Γι’ αυτό, ό,τι έγινε τώρα στη Θεσσαλία πρέπει να αποτελέσει «οδηγό» και «δίδαγμα» και για όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, προφανώς και για τη δική μας περιοχή που επίσης είναι πολύ ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Πλέον δεν πρέπει να σχεδιάζουμε και να ενεργούμε με βάση την πρότερη εμπειρία, αλλά με βάση το «χειρότερο σενάριο».

Ροή ειδήσεων

Advertisement