Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κοντά στον απλό και ευάλωτο συνάνθρωπο

Published

on

Της Βέλβας Μητροπούλου*

Μια βασική προτεραιότητα κάθε πολιτισμένης και οργανωμένης κοινωνίας είναι η λεγόμενη «κοινωνική προστασία». Δηλαδή, η παροχή των αναγκαίων αγαθών σε κάθε πολίτη, με σκοπό την αξιοπρεπή του διαβίωση.

Στον τομέα αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία 4 χρόνια παρουσίασε ένα εντυπωσιακό έργο, καθώς αναβάθμισε και εκσυγχρόνισε πλήρως το ΤΕΒΑ, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ξεκίνησε ως «επισιτιστική βοήθεια προς τους άπορους», αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας με πολλές και ποικίλες δράσεις.

Αυτό τουλάχιστον ισχύει για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια δημιούργησε πολλές παράλληλες δράσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη διακριθεί στην Ε.Ε. ως «καλές πρακτικές» που συστήνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες!

Ο ίδιος ο Νεκτάριος Φαρμάκης ποτέ δεν θέλησε να «διαφημίσει» τη δουλειά που έκανε σε αυτό το επίπεδο, θεωρώντας πως η άσκηση κοινωνικής πολιτικής δεν είναι ένα πεδίο προβολής των πολιτικών (ως πρόσωπα), αλλά δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που από μόνο του φτάνει στην κοινωνία και αυτό είναι αρκετό.

Εμείς όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μοιράζει απλώς τρόφιμα, αλλά διοργανώνει μουσικά, θεατρικά και βιωματικά εργαστήρια, παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης, αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους, προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, ακόμη και εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις.

Η συνδρομή προς τον ευάλωτο πολίτη δεν είναι «πολυτέλεια». Είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη μίας συνολικής ανάπτυξης της κοινωνίας, τουλάχιστον εάν ο στόχος μας είναι μία ανάπτυξη, δίκαιη και κοινωνικά επωφελής.

Και τόσο στην Αχαία, όσο και ευρύτερα στη Δυτική Ελλάδα δεν θέλουμε μία «κοινωνία των δύο τρίτων». Θέλουμε μία κοινωνία των «τριών τρίτων»! Δηλαδή, μία κοινωνία που θα βοηθάει τους πιο αδύναμους να σταθούν στα πόδια τους και θα τους παρέχει τα εφόδια να αναπτυχθούν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.

Η Περιφερειακή Αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη στον πυρήνα της πολιτικής της έχει τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα τον απλό και πιο αδύναμο άνθρωπο. Και στόχος της δεν είναι να ασκεί επιδοματική πολιτική για να γίνεται αρεστή, αλλά να συμβάλλει ώστε κανένας να μην έχει ανάγκη από επιδόματα και κοινωνικές παροχές!

Αυτή είναι μια βαθιά κοινωνική πολιτική αντίληψη που πρέπει να έχει και συνέχεια. Και θα έχει. Με τη δική σας στήριξη και ψήφο στις 8 Οκτωβρίου!

 

* Η Βέλβα Μητροπούλου είναι χειρουργός οδοντίατρος και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αχαΐας με τον συνδυασμό «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Ροή ειδήσεων

Advertisement