Connect with us

Χωρίς κατηγορία

ΑΠΟΨΗ: Ο προϋπολογισμός του κράτους και… του σούπερ μάρκετ

Published

on

Κατατέθηκε χθες ο προϋπολογισμός του κράτους για το επόμενο έτος, ωστόσο ας είμαστε ειλικρινείς: Τον μέσο πολίτη δεν τον ενδιαφέρουν τα γενικά και μεγάλα νούμερα του κρατικού προϋπολογισμού, παρά μόνο ο… προϋπολογισμός του σπιτιού του και του σούπερ μάρκετ.

Και εκεί είναι που όλοι επιζητούν τη καταλυτική συνδρομή της κυβέρνησης.

Αναμφίβολα, αποτελούν βήματα προς τα εμπρός οι αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς. Ο πληθωρισμός όμως είναι… άλλο πράγμα. Γιατί, τελικά, δεν έχει σημασία μόνο πόσα χρήματα βάζει στην τσέπη του ο πολίτης, αλλά και πόσα… βγάζει από την τσέπη του.

Και τι εννοούμε: Υποθετικά, κάποιος θα μπορούσε να είναι άνετος οικονομικά, ακόμα και αν το μηνιάτικό του ήταν 100 ευρώ, εάν το σύνολο των μηνιαίων εξόδων του ήταν 10 ευρώ. Ενώ την ίδια ώρα, κάποιος άλλος μπορεί να «στραγγαλίζεται» οικονομικά, έστω και αν παίρνει 5.000 ευρώ τον μήνα, εάν τα έξοδά του είναι 6.000 ευρώ τον μήνα.

Καλή λοιπόν η αύξηση των εισοδημάτων, αλλά μονοδιάστατα, χωρίς αντίστοιχη μείωση της ακρίβειας, δεν συνεισφέρουν κάτι ουσιαστικό. Ειδικά όταν, ακριβώς λόγω της αύξησης των εισοδημάτων, «θεριεύει» ακόμα περισσότερο και η ακρίβεια.

Η κυβέρνηση λοιπόν, το έχουμε γράψει πολλές φορές, οφείλει να παρέμβει στην αγορά. Να ελέγξει τις πολυεθνικές και τις τριγωνικές συναλλαγές. Να ελέγξει τα «μονοπώλια» και τα ολιγοπώλια. Να ελέγξει τις εναρμονισμένες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες. Η ελεύθερη αγορά είναι καλή, αρκεί να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει, λοιπόν.

Οφείλει, ακόμα και να πάρει έκτακτα μέτρα, όπως για παράδειγμα πλαφόν στις τιμές, εάν η αγορά δεν προσαρμοστεί. Το έχουμε γράψει πολλές φορές: Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτες αποφάσεις!

Ελπίζουμε να γίνει κατανοητό έγκαιρα και να καταφέρει η κοινωνία μας να ξεπεράσει και αυτόν τον «κάβο»…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement