Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η δύναμη της ΝΔ είναι η… διαφωνία

Published

on

 

 

Πολλά λέγονται και γράφονται κάθε φορά που κάποιο σημαντικό στέλεχος της ΝΔ – ιδιαίτερα κάποιος πρώην πρόεδρος του κόμματος ή πρωθυπουργός – εκφράζει διαφορετική άποψη ή και εκφράζει ανοικτά τη διαφωνία του με κάποιο μέτρο, κάποια στρατηγική, κάποιο νόμο ή απόφαση της ηγεσίας του κόμματος ή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Και κάθε φορά, ακούμε και διαβάζουμε πάνω – κάτω τα ίδια, απόψεις και σχόλια που ξεκινούν από τις υπαρκτές διαφορές απόψεων που υπάρχουν μέσα στο κόμμα και φτάνουν μέχρι τα όρια της συνωμοσιολογίας.

Διαφωνεί ο Αντώνης Σαμαράς με την τροπολογία για τη νομιμοποίηση μεταναστών. Ο ίδιος μιλάει για «ελληνοποιήσεις» ενώ η κυβέρνηση το αρνείται. Από τη μία πλευρά διατυπώνεται ο, (υπαρκτός σε πολλούς), φόβος αλλοίωσης του ελληνικού πληθυσμού και από την άλλη, η ανάγκη επίλυσης ενός (επίσης υπαρκτού) προβλήματος, «επισημοποίησης» κάποιων ανθρώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά παραμένουν… «άφαντοι» για το ελληνικό κράτος.

Δεν θα σταθούμε στο δίκαιο ή το άδικο της μίας ή της άλλης άποψης. Είναι λογικό όμως να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και θεωρήσεις, ειδικά επί ενός ζητήματος που τα τελευταία χρόνια ταλανίζει όλη την Ευρώπη.

Και είναι ακόμα πιο λογικό, αυτές οι απόψεις να εκφράζονται εντός ενός κόμματος που ποτέ του δεν υπήρξε «φράξια». Μπορεί να έχουν περάσει κάπου 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ αλλά φαίνεται πως κάποιοι δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πως αυτή η παράταξη έχει καταφέρει να αντέξει μέσα στον χρόνο, ακριβώς επειδή εξελίσσεται, ακριβώς επειδή μπορεί να ενσωματώνει ανθρώπους με διαφορετικές επιμέρους απόψεις και ακριβώς επειδή είναι το κόμμα, εντός του οποίου εκφράζονται… οι πιο πολλές διαφωνίες, που τελικά οδηγούν σε συνθέσεις και συμβάλλουν στην εξέλιξή του.

Δεν υπάρχει άλλο κόμμα στην Ελλάδα – ίσως και σε όλη την Ευρώπη – εντός του οποίου να έχουν εκφραστεί τόσες πολλές διαφωνίες, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα στο οποίο η «αλήθεια του (εκάστοτε) αρχηγού» να μην αμφισβητείται τόσο έντονα. Αυτή όμως είναι η εσωκομματική δημοκρατία και τελικά, η δύναμη που κάνει τη ΝΔ να ξεπερνάει και τους πιο ισχυρούς κλυδωνισμούς, να εκσυγχρονίζεται και να προχωράει.

Δεν θα το αναλύσουμε περαιτέρω. Από τον χώρο της ΝΔ έχουμε ακούσει τις πιο σκληρές κριτικές για… τη ΝΔ, για την Ευρώπη, για την ελεύθερη οικονομία. Και από τη ΝΔ έχουν ληφθεί διαχρονικά τα πιο ισχυρά μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και οι πιο σοβαρές αποφάσεις προστασίας των εθνικών συμφερόντων.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί και να το εκφράζει. Γιατί ανήκει σε μία παράταξη όπου η ελευθερία της άποψης δεν είναι θεωρητική…

Ροή ειδήσεων

Advertisement