Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ανοιξιάτικα… Χριστούγεννα

Published

on

 

 

Εντάξει, δεν φτάσαμε ακόμα στο… επίπεδο της Αυστραλίας, να κάνουμε Χριστούγεννα στην παραλία με «αγιοβασίλισσες» με μπικίνι και με υποβρύχιες βασιλόπιτες, αλλά Χριστούγεννα με 20 βαθμούς Κελσίου, είναι… ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ακόμα και οι εκδρομείς των ημερών, ίσως να μπερδεύτηκαν. Μπορεί τελικά να πίστεψαν ότι ήταν η έξοδος του Πάσχα και όχι των Χριστουγέννων. Αποτυχημένες και οι προσπάθειες των καναλιών, στα δελτία ειδήσεων να προσπαθούν να μεταφέρουν «κλίμα Χριστουγέννων» με χαρούμενους εκδρομείς στα χιονοδρομικά κέντρα. Ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα, οι εικόνες με τις ψιλοπασπαλιμένες κορυφές που από κάτω έλαμπαν τα βράχια, προκαλούσαν απογοήτευση. Μάλιστα, κάποιοι συμπολίτες μας μετέφεραν ότι στα χειμερινά θέρετρα που βρέθηκαν, άρχισαν να… κυνηγούν κουνούπια!

Κάποτε – όχι πολλά χρόνια πριν – μπορεί και να ξεφυσούσαμε με ανακούφιση με τέτοιο Δεκέμβρη, γιατί δεν χρειάζονται έξοδα για θέρμανση. Ούτε και είναι αναγκαίο να τρέξουμε να αγοράσουμε βαριά μπουφάν και άλλα χειμερινά ενδύματα. Τώρα όμως, μάλλον έχουμε αρχίσει να προβληματιζόμαστε. Καταλαβαίνουμε πως δεν είναι και τόσο φυσιολογικό όλο αυτό. Δεν γίνεται, στα τέλη Δεκέμβρη, ο καιρός να μοιάζει με… ουρά του καλοκαιριού. Δεν γίνεται, χρόνο με τον χρόνο, να βλέπουμε τις εποχές να μετατοπίζονται, να ζούμε τον χειμώνα σαν καλοκαίρι και το καλοκαίρι σαν χειμώνα.

Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος ειδικός, ούτε να παρακολουθήσει τις παγκόσμιες διασκέψεις για το κλίμα, ώστε να καταλάβει πως «κάτι άλλαξε». Το βλέπουμε διαρκώς, πλέον. Ίσως να έχουμε βαρυχειμωνιά τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ίσως να ανοίξουν οι ουρανοί τον Ιούλιο. Και οι παραλίες θα συνεχίσουν να είναι γεμάτες μέχρι αργά τον Οκτώβριο.  Το «ρολόι» της φύσης έχει αρχίσει να χαλάει. Και προφανώς, δεν φταίει η φύση. Το καταλαβαίνουμε όλοι πια…

Ροή ειδήσεων

Advertisement