Connect with us

Μαγειρική

Ρεβιθάδα με πράσα και μελωμένη πανσέτα   

Published

on

  

Υλικά (για 4 άτομα)

Για την πανσέτα

1 κιλό χοιρινή πανσέτα σε ενιαίο κομμάτι, χωρίς δέρμα & κόκαλο

3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

½ φλιτζ. πετιμέζι

2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη

ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

χυμό από 2 λεμόνια

χοντρό αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη ρεβιθάδα

500 γρ. ρεβίθια

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα σε σκόνη

1 φύλλο δάφνης

3-4 γαρίφαλα

3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

3 πράσα σε ροδέλες (μόνο το λευκό μέρος)

4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

250 γρ. λιαστές τομάτες σε λάδι, σε λωρίδες

χυμό + ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο, σε σκόνη

2 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο (ή 1 κουτ. γλυκού. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη)

πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C. Αλείφετε την πανσέτα με το ελαιόλαδο και την πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τη βάζετε σε σχάρα την οποία ακουμπάτε σε λαμαρίνα του φούρνου και ψήνετε για 20΄. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το πετιμέζι, τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Αλείφετε την πανσέτα με το μείγμα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15΄. Βγάζετε από τον φούρνο, σκεπάζετε και αφήνετε στην άκρη. Από το βράδυ βάζετε τα ρεβίθια σε μπολ με κρύο νερό, ρίχνετε τη σόδα και ανακατεύετε. Την επόμενη τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Τα ρίχνετε σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε τη δάφνη και τα γαρίφαλα και τα καλύπτετε με κρύο νερό. Αφήνετε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε για όσο χρειαστεί. Μαγειρεύετε για 1 ώρα. Στραγγίζετε τα ρεβίθια, κρατάτε στην άκρη το νερό (πετάτε τη δάφνη και τα γαρίφαλα) και τα μεταφέρετε σε γάστρα. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και σοτάρετε για 10΄. Ρίχνετε τα υλικά του τηγανιού στη γάστρα με τα ρεβίθια. Προσθέτετε τις λιαστές τομάτες, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού, το κύμινο, τον γλυκάνισο, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Κόβετε την πανσέτα σε μέτρια κομμάτια και τα βάζετε στη γάστρα. Προσθέτετε το νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών και κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι. Ψήνετε για 40΄ να μελώσουν τα υλικά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement