Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Επαγγελματίες, POS και… τράπεζες

Published

on

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, «την πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να δώσει παράταση ενός μήνα για την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS από τους επαγγελματίες γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και το γενικό γραμματέα Δημήτρη Γαβαλάκη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν με τον υφυπουργό, θα υπάρξουν από το υπουργείο διευκρινίσεις προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που καταγράφονται έως τώρα, κυρίως από τις τράπεζες».

Είχαμε γράψει εγκαίρως ότι ενώ είναι και σκόπιμη αλλά και θεμιτή η επέκταση της χρήσης POS σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, εντούτοις το ίδιο το τραπεζικό σύστημα θέτει σοβαρά εμπόδια στους επαγγελματίες. Οι τράπεζες, συχνά δεν προμηθεύουν τους επαγγελματίες με POS επικαλούμενες οφειλές, απαιτώντας μακροχρόνιες συμβάσεις και συγκεκριμένους τζίρους ή απλώς καθυστερώντας πολύ την αποστολή των μηχανημάτων. Χώρια, οι χρεώσεις και οι προμήθειες, που για πολλούς επαγγελματίες είναι ασύμφορες.

Η κυβέρνηση λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε μία πραγματικότητα: Να επιβάλλει στις τράπεζες συγκεκριμένους όρους και υποχρεώσεις! Και φυσικά, να ελέγχει σε διαρκή βάση εάν μέσω της λειτουργίας τους εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και την εθνική οικονομία.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει POS παντού, ας φροντίσει η διανομή των POS να είναι σύμφέρουσα για τους πολίτες. Αν θέλει επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος, ας φροντίσει για την περαιτέρω μείωση των προμηθειών και των χρεώσεων. Αν θέλει καλύτερη λειτουργία στην οικονομία, ας φροντίσει ώστε οι πολίτες να μην ξεμένουν από… ΑΤΜ και κάρτες.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement