Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η κλιματική αλλαγή «καίει» την οικονομία

Published

on

Με τον φετινό χειμώνα να μοιάζει με άνοιξη, τα καλά νέα είναι πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν επιβαρύνονται πολύ με το ενεργειακό κόστος (που διόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι στις μέρες μας). Τα κακά νέα είναι όμως αφορούν την αγροτική παραγωγή και το επικείμενο καλοκαίρι, που θα είναι «ξηρό» και δύσκολο. Επίσης, πολύ σοβαρό θα είναι το ενδεχόμενο λειψυδρίας για πολλές περιοχές της χώρας.

Με άλλα λόγια, όσα γλυτώνουμε τον φετινό χειμώνα σε ενεργειακό κόστος θα τα πληρώσουμε αργότερα σε κόστος διατροφής και υπηρεσιών. Οι έρευνες που γίνονται, δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν ήδη περιορίσει κάποια έξοδα, που αφορούν κυρίως διασκέδαση και ψυχαγωγία, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο κόστος ζωής. Και επίσης, διαφαίνεται μία τάση περιορισμού ακόμα και βασικών καταναλωτικών προϊόντων ενώ το μόνο βέβαιο είναι, (το βλέπουμε όλοι πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ) είναι πως η πλειοψηφία των καταναλωτών αγοράζει πλέον πολύ τα προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας» και αποφεύγει τα λεγόμενα «επώνυμα». Γεμάτα τα καλάθια πλέον με είδη που αφορούν το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» ή προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής.

Και την ίδια ώρα, ένας μεγάλος οικονομικός κύκλος που αφορά τις εργασίες συντήρησης και επισκευής κινητών (οχημάτων) και ακινήτων, τις ανακατασκευές και τις ανανεώσεις, πάει από το κακό στο χειρότερο. Γενικότερα λοιπόν, ο μέσος Έλληνας αναβάλλει ό,τι μπορεί να αναβληθεί ως έξοδο και πληρώνει μόνο για τα «άμεσα» και τα «απαραίτητα».

Και σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, συμβάλλει αναμφίβολα και η κλιματική αλλαγή που μας οδηγεί από κρίση σε κρίση…

Ροή ειδήσεων

Advertisement